2011. június 17., péntek

Négerfog (Négerkocka)


Az elmúlt időben nagyon nagy keletje volt ennek a süteménynek, szinte minden hétvégére megvolt rendelve a férjemtől :P Nem nehéz elkészíteni, és finom is!

Hozzávalók a tésztához: - 4 tojássárga,                                                                                                              - 120 g margarin,                                                          
                                       - 200 g cukor,                                                                
                                       - 250 g liszt,
                                       - 1 sütőpor,
                                       - 20 g kakaó,
                                       - 2 dl tej

Hozzávalók a habhoz: - 4 tojásfehérje,
                                      - 250 g cukor.

Ha tudjunk, hogy ezt a süteményt szeretnénk elkészíteni, akkor legalább 1 órával előtte vegyük ki a margarint a hűtőből, hogy egy kicsit puhuljon meg, mert így könnyebb lesz eldolgozni.

Elkészítés:

Először is külön választjuk a tojás sárgáját a fehérjétől, majd a sárgához hozzáadjuk a cukrot és 2 evőkanál tejet, és habosra keverjük. Én mixerrel szoktam mert sokkal könnyebb és hamarább megy, 2-3 perc és már kész is van.


A margarint (én Rama margarint használtam) kisebb darabkákra vágjuk, mert így sokkal hamarabb el lehet dolgozni, majd hozzáadjuk a már habosra kevert tojássárgához.

Amikor már jó habosra sikerült elkavarni, hozzáadjuk a még megmaradt tejet, a lisztet, sütőport és jól összedolgozzuk.

                    

Ha jól összedolgoztuk, nincs más hátra mint hogy hozzáadjuk a kakaót is, és kész is vagyunk.

A sütőt előmelegítjük, és egy pár percre betesszük a tepsit is. Mielőtt a tepsibe tennénk a tészta masszát, béleljük ki sütőpapírral vagy alufóliával, hogy ne ragadjon oda a tészta.
Kb. 30 percig sütjük, majd megnézzük egy fogpiszkálóval, hogy mennyire van megsülve a tészta.


Amíg sül a tészta, elkészítjük a fehér habot.
A tojásfehérjét a cukorral, mixerrel kemény habbá verjük. 
Esetleg amikor már csak egy pár perc van hátra, tehetünk bele egy pár csepp citrom levet, ettől fényesebb lesz a hab.

Ha a tészta megsült, kivesszük, rákenjük a fehér habot, és visszatesszük lassú tűznél kb. még 10 percre.


Igaz, nem is volt olyan nehéz elkészíteni? 

Kellemes nassolást :)

20 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki...eddig nem volt ismerős ez a recept köszi hogy megosztottad itt!

    VálaszTörlés
  2. Nem csak jól néz ki, hanem nagyon finom is :)

    A férjem nem tudom leszoktatni róla....bármilyen finom desszertet készítek, mindig megkérdezni:"És mikor készítesz Négerfogat, már nagyon kívánom" :D

    VálaszTörlés
  3. Gyerekkoromban nagyon gyakran volt asztalon ez a süti, általában szombatra sütöttük. Most megint készülök sütni, és benéztem a netre, hogy lám, ki hogy adagolja a hozzávalókat. Annyi kiegészítést szeretnék a receptedhez, hogy sokkalta ízletesebb lesz a süti, ha a sütőből kivéve előbb rákensz egy pikáns lekvárt, mondjuk barackot, és csak utána öntöd rá a habot. Nálunk mindig nagy sikernek örvend!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a javaslatot! Következőkor kifogom próbálni, biztos így is nagyon finom lesz. :)

      Törlés
    2. Igen ,én is lekvárral szoktam

      Törlés
    3. Mi a habot vízgőz felett készítjük

      Törlés
  4. Szia,14 eves vagyok es megprobaltam a receptedet,olyan jol sikerul,hogy ennel jobbat nem ettem...halas vagyok erted,mert a teszta segitsegevel kibekultem apummal.azt mondta,hogy ezentul csak ezt csinaljam!puszi es koszike ujbol!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, ez aztán a megtiszteltetés! :) Köszönöm! :)
      Nagyon örvendek, hogy ilyen nagy sikere volt a tésztának és sikerült Édesapádat kiengesztelned! És neked pedig gratulálok, hogy már ilyen fiatalon ennyire ügyesen tudsz sütni, csak így tovább! :)

      Törlés
  5. Olyan klasszul levan irva és én mégis elrontottam. A hab a tetején olyan lett,mint egy gumi. Nem finom. Miért?????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen! Sajnálom, hogy nem sikerült a hab a süti tetejére. Nem tudom, hogy mitől lehet gumiszerű. Jó keményre felverted a tojásfehérjéket a cukorral és csak utána simítottad a süti tetejére? Kb. hány percet hagytad a sütőbe? Amikor kivetted, milyen volt a hab?
      Esetleg következőkor próbáld meg úgy, hogy a tojásfehérjék szoba-hőmérsékletűek legyenek, majd egy csipet sóval közepesen kemény habbá verd. Ezután kanalanként adagold hozzá a porcukrot, és addig verd a mixerrel amíg elfogy a porcukor, és egy nagyon kemény habot nem kapsz. Simítsd a süti tetejére, vedd vissza a hőfokot, majd told a sütőbe kb. 10-15 percre. Akkor jó, ha a hab teteje megkeményedett.
      Remélem ez a kis kudarc nem vette el a kedved a sütéstől, és még megpróbálkozol vele! Remélem tudtam segíteni. Sok sikert! :)

      Törlés
    2. 1) túl sok cukor 2) túl forró sütőbe tetted, és nem szárította, hanem megsütötte a habot. Általában ilyen esetekben szokott szirupos-gumis lenni. Elég, ha csak annyi cukor jön bele, hogy enyhén édes legyen, és ha még forró a sütő, az ajtaját hagyd nyitva 2-3 percig, hogy húljön le 100 fok körülire. Akkor visszacsukhatod, és a langyos-meleg sütőben szárítod a habot.

      Törlés
  6. Én is megsütüttem, nagyon finom. Köszönöm a receptet!! Ajánlom mindenkinek. Szép napot!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kedves szavakat és a bizalmat! :) Örülök, hogy elkészítetted és hogy ízlett nektek is! :)

      Törlés
  7. A sütési hőmérséklet érdekelne. Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elnézést a késői válaszért, remélem még hasznát tudod venni.
      180 fokra előmelegített sütőben kell sütni a tésztát, majd amikor a hab is rákerült, akkor kisebb hőfokra állítjuk (max. 100 fok) a sütőt, és addig szárítjuk amíg a tetejéhez hozzáérve már nem ragad (kb.10-15 perc).

      Törlés
  8. Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy elkészítetted és finom lett. :)
      Köszönöm a visszajelzést!

      Törlés
  9. Ma készítettem el,és Isteni finom lett 😁

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek nagyon örülök! :)
      Köszönöm a visszajelzést!

      Törlés