2011. június 20., hétfő

Spenót főzelék


A klasszikus spenót főzelék nagyon gyorsan elkészíthető, akár friss levelekből, akár már lefagyasztott levelekből.

Mivel próbálom üríteni a mélyhűtőt, hogy legyen hely az idei dolgoknak, ezért fagyasztott spenótból készítettem a főzeléket :P.



Hozzávalók:
- 1 kg friss spenót levél, vagy 450-500 g fagyasztott spenót,
- 2-3 cikk fokhagyma,
-só ízlés szerint,
- 100-120 ml tej.



Elkészítés:

Ha friss zsenge spenótlevelekből készítsük, akkor jó bő vízben mossuk meg, majd a szárait és esetleg az ereit vágjuk le. Beletesszük egy fazékban, és annyi vizet, hogy jól lepje el, majd 15-20 percig födő alatt főzzük  míg meg nem puhul. A megfőtt spenótot szűrjük le, majd vágjuk apróra. Ezt lehet turmixgéppel, darálón, akár késsel.

A fagyasztottat csak beletesszük egy lábasba (nem kell vizet hozzáadni, mert annyi elég amit kienged magából) és addig kavargatjuk, amíg ki nem enged teljesen. Amikor már kiengedett megsózzuk (esetleg ételízasítő), majd hozzáadjuk a 2-3 cikk zúzott foghagymát. Lehet több vagy kevesebb foghagymát beletenni, mindenki ízlése szerint.
Amikor összefőtt, és már csak 1-2 percet főzés van hátra,  félrehúzzuk a tűzről és lassan-lassan hozzáadjuk a tejet is.
Még 1-2 perc főzés és kész is van a spenót főzelék. Ilyen egyszerű :)

Lehet fogyasztani tükörtojással, fasírttal vagy bármilyen sült hússal.


Jó étvágyat !

2 megjegyzés: