2011. augusztus 25., csütörtök

Sós perec



Az elmúlt hetekben egy kicsit elhanyagoltam a blogot, nem voltam a legjobb passzban, nem volt kedvem semmire, de azért sütögettem meg főztem, megpróbálom majd behozni a lemaradásom az elkövetkező napokban :)

Kezdem is a sós pereccel, amit Flóránál láttam meg egy jó pár héttel korábban , és eszemben jutott hogy milyen jó lenne újra elkészíteni. Volt nekem egy másik perec receptem, de gondoltam elkészítem a Flóra receptje szerint is, minél több bevált recept van anál több közül lehet majd válogatni :)
Nem csalódtam, nagyon finomak lettek a perecek, és főleg ami a legfontosabb hogy nagyon ízlettek a férjemnek!!!

Hozzávalók:
A tésztához:
- 2,6 dl tej
- 2 tk só
- 50 dkg liszt
- 1 tk cukor
- 3 ek olaj
- 25 g élesztő

A sós öntethez:
                                                      - 2 ek liszt
                                                      - 1 ek só
                                                      - 30 ml víz

                                                      - 1,5 ek szódabikarbónát a főzéshez
                                                      - 1 egész tojás a lekenéshez
Elkészítés:


Egy kis langyos tejben elkavarunk 1 csapott ek cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük. Amíg felfut az élesztő, a tészta többi hozzávalóját a dolgozó felületre tesszük, majd a liszt közepébe egy kis lyukat csinálunk, ahova majd az felfutott élesztőt tesszük.

A tésztát jól összegyúrjuk, dagasztjuk, majd 15 percre állni hagyjuk.

A szódabikarbónát vízzel felforraljuk, s addig elkészítjük a pereceket.

A tésztát 2 részre osztjuk, majd mindkét részt ujabb 5 részre, úgy hogy összesen 10, nagyjából egyenlő, rész legyen.
A részeket kinyújtjuk kb. fél méter hosszú kígyókra és pereceket formázunk belőlük.


A pereceket a forrásban lévő vízbe tesszük és mindkét oldalukat 1 percig főzzük. Utána kiemeljük és leitatjuk a vizet róluk, tepsibe tesszük majd 10 percig pihentetjük őket.

A tojást felverjük, és megkenjük vele a pereceket.

Előmelegített sütőben, 200 fokon 12 percig sütjük.

A sós öntethez a lisztet a sóval és a vízzel elkeverjük.

A pereceket kivesszük a sütőből, megkenjük a sós öntettel, és visszatesszük a sütőbe 5 percre.


11 megjegyzés:

  1. De jól néznek ki, jó ötletet adtál sulikezdéshez uzsonnára. :)))

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy ízlett! Szépek lettek! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta! Ahogy megláttam nem akartam hinni a szememnek, akár hiszed akár nem én is ma csináltam sós perecet, nem teljesen ilyen mint a Tiéd!

    VálaszTörlés
  4. @Petra, nagyon finom uzsonna lesz :)

    @Flóra, köszönöm még egyszer! Igen, nagyon finom lett :)

    @Éva,én is meglepődtem, amikor megláttam nálad is a sós perecet :) Igaz én már a múlt héten csináltam, csak ma tettem fel a blogra.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta, most jól esne egy kis kóstoló belőle!

    VálaszTörlés
  6. Pereceeeek! Hű, de szépek a tieid is, ha nem lenne ilyen meleg, most azonnal nekiállnék perecet sütni. :)))

    VálaszTörlés
  7. Feltétlen el kell készítenem, nagyon jól néz ki:) A gyerekek imádni fogják!

    VálaszTörlés
  8. @Angéla, szívesen küldenék, de már mind elfogyott :)

    @Egycsipet, mindjárt itt az ősz, aztán annyi perecet süthetsz amíg megunod :P

    VálaszTörlés
  9. @Trollanyu,szerintem is nagyon fogják szeretni :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon guszták lettek!
    Nemsokára iskola, ki fogom próbálni, uzsira egy kis változatosság lesz. :)) Köszi! :)

    VálaszTörlés