2011. szeptember 7., szerda

Bolus, vagy holland fahéjas kalács



A hétfőn megláttam Mohánál  ezt a kalácsot és nagyon megtetszett, nem csak a formázása, hanem úgy az egész. El is mentettem a receptet, és gondoltam majd a hétvégén elkészítem. Igen ám, de amikor megemlítettem a férjemnek hogy milyen finomságot találtam és mire készülők a hétvégén, nem volt más választásom.........egy pár óra múlva már készítettem is a kalácsot, persze nem bántam meg egyáltalán :) Nagyon finom lett!!!

Amin egy picit változtattam, hogy a tésztában is tettem egy kicsi fahéjat, és a nádcukor helyett kristálycukrot használtam, mert nekem nem volt, de biztos vagyok benne, hogy sokkal finomabb a nádcukorral. Következő alkalomra majd veszek és úgy próbálom meg.

Hozzávalók a tésztához:

-50 dkg liszt
-2 evőkanál cukor
-csipet só
- 2 tk örölt fahéj
-1 citrom reszelt héja
-7 dkg puha vaj
-2 dkg élesztő
-2,5 dl tej

Hozzávalók a hempregetéshez:

- 20 dkg cukor
- 4 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

Először is sajnálom, hogy nem készítettem fázis-fotókat, de lemerültek az elemek :( .  Mohánál megtudjátok megnézni hogy kell megformázni a kis kalácskákat, vagy pedig itt.

Egy kis langyos tejben elkavarunk 1 csapott ek cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük. Amíg felfut az élesztő, a tészta többi hozzávalóját a dolgozó felületre tesszük, majd a liszt közepébe egy kis lyukat csinálunk, ahova majd az felfutott élesztőt tesszük.

A tésztát jól összegyúrjuk, dagasztjuk, majd letakarva 35-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, majd kis gombockákat formázunk, és egy újabb 15-20 percig pihentetjük őket.

Időközben a cukrot elkavarjuk a fahéjjal, és egy nagyobb tálba töltjük.
Mindegyik gombócot 30-40 cm hosszú rudacskáká sodrom, majd vizes kézzel benedvesítjük őket (én egy mélyebb edényben vizet tettem, és egy gyors mozdulattal megmártottam őket a vizben), majd mindegyiket megforgatjuk a fahéjas cukorba.

A fentebb már említett helyeken  látható képek szerint megformázzuk a kalácsokat, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, vigyázzunk hogy ne legyenek túl közel egymáshoz, mert még nőni fognak. Amikor mindegyik kalácsot a tepsire helyeztük, 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.

Közben előmelegítjük a sütőt,  vízzel teli fémedényt teszünk az aljába, majd sütőtől függően 15-30 perc alatt megsütjük. Mohának csak 15 percre volt szüksége, nekem pedig 30 percre.



6 megjegyzés:

  1. Mit meg nem tesz az ember a férje kedvéért. :)))
    Nagyon guszta. :)))

    VálaszTörlés
  2. Azért volt ez ilyen ismerős, láttam én is Mohánál. Nagyon fincsi lehet, az én párom kedvence a fahéjas csiga, ezt is szeretné. Nagyon guszták lettek:)

    VálaszTörlés
  3. Hatásos inspirációd van! :) Annyira szeretem a cukros fahéj illatát, ízét! Előbb-utóbb én is listára veszem.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki, guszta! Ezzel a recepttel én is kacérkodom, nagyon tetszett mikor először megláttam!

    VálaszTörlés
  5. De jó, látszik rajta milyen jó fahéjas. Csak nyelek nagyokat :))

    VálaszTörlés