2011. szeptember 22., csütörtök

Ekler fánk


A hétvégén felidéztük az egyetemi éveket (milyen rég is volt :P), és akkor jutott eszünkbe a csokis ekler fánk. Az akkori lakótársamnak volt nagy kedvence, a nagymamája készítette és valami csodás íze volt... ugye nem kell mondjam, hogy velünk is megszeretette :)
Megkívántuk, így elkészítettem.....

Lényegében bármilyen krémmel lehet tölteni, én most csokis pudinggal töltöttem,  de lehet akár gesztenye krémet, vanília krémet, tejszínt....bármit használni.

Hozzávalók:


- 125 dkg vaj/margarin
- 125 dkg viz
- 125 dkg liszt
- csipetnyi só
- 4 tojás

Krémhez:

                                                       - 1 csomag csokoládés puding
                                                       - 400 ml tej
                                                       - ek cukor
                                                       - 5 dkg margarin

                                                       Mázhoz:


                                                       - 3 ek porcukor
                                                       - 1 ek olaj
                                                       - 1 csapott ek kakaó
                                                       - 3 ek forró viz

Elkészítés:

A vizet a vajjal meg a sóval felforraljuk. Amikor forr, akkor hozzáadjuk egyszerre az egész lisztet, majd állandó kavargatás mellett addig fözzük, amíg az edény falától levállik (csupán 1-2 perc). Levesszük a tűzről, egy kicsit állni hagyjuk, majd egyenként hozzákavarjuk a tojásokat.










                   Arra figyeljünk, hogy alaposan ellegyen kavarva a tojással, és csak utána adjuk hozzá a következőt.
Sütőpapíros sütőlemezre nyomózsák segítségével 5-6 cm hosszú csíkokat nyomunk, egymástól távol mert jól megnőnek.










Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.


Amíg sülnek a fánkok elkészítjük a pudingot, majd a végén hozzáadunk egy kis margarint.

Amiután a fánkok kihültek, a tetejüket lekenjük a kakaó mázzal, majd egy éles késsel levágjuk a tetejüket (jó üregesnek kell lennie), megtöltjük a pudinggal és rátesszük a csoki mázos kalapokat.

5 megjegyzés:

  1. Isteni finom, szoktam én is készíteni ilyet, pillanatok alatt elfogy:) Milyen jó néha nosztalgiázni:)

    VálaszTörlés
  2. Micsoda finomság, nagyon guszta. :)))

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen, lányok :)

    VálaszTörlés