2011. szeptember 19., hétfő

Ír szódás kenyér (Irish soda bread)
A szombaton teljesen véletlenül találtam rá erre az oldalra , és amikor elolvastam milyen egyszerűen lehet kenyeret készíteni házilag, gondoltam megér egy próbát. :)
Mivel nincs kenyérsütő gépem, a mai napig még soha nem süttem házi kenyeret, pedig már nagyon rég készültem rá. Vasárnap reggel, amikor felébredtem a szombaton látott kenyéren járt az eszem, itthon megvolt minden hozzávalója, így hát neki láttam.........nem is gondoltam volna, hogy ilyen egyszerű lesz.
Elég finom lett és jó ropogós, ahogy mi szeretjük. Talán ami egy kicsit zavart, hogy volt egy kis szódabikarbónát utó íze a kenyérnek, de ezt leszámítva jól sikerült :)Hozzávalók egy 650 gramos kenyérhez:

- 45 dkg finomliszt
- 200 g joghurt
- 160 ml tej
- 1 kk szódabikarbónát
- 1 kk só                                                                Elkészítés:

Először is a sütőt bekapcsoljuk, és egy lábast vagy egy kerek edényt, amibe megszeretnénk sütni a kenyeret, beteszük a sütőbe födővel együtt. Én egy 19 cm átmérőjű lábast használtam.

A lisztet összeszitáljuk a szódabikarbónáttal, közepében fészket csinálunk, majd az összekavart joghurtos tejet beleöntjük és megsózzuk. Összegyúrjuk/dagasztjuk amíg jól összeáll (talán még 5 perc sem szükséges).
Egy nagyon könnyű, rugalmas tésztát kell kapjunk, majd cipót fomálunk belőle, tetejét kereszt alakban bevágjuk.

                                  Kivesszük a sütőből az edényt, beletesszük a kis cipót, lefödjük és beteszük a sütőbe 45 percre. Én egyszer sem néztem meg a kenyeret, csak 45 perc múlva nyitottak ki a sütőt, levettem a födelet és még vissza tettem 5 percre, hogy piruljon meg a kenyér.

Úgy gondolom ennél egyszerübb kenyér elkészítési mód nincs, csupán 10 perc az egész, persze a sütésen kívül.


7 megjegyzés:

 1. Ez valóban egyszerű és nagyon gusztának néz ki! Nem tudom mit érzel rajta, szerintem más süteménybe is szoktuk használni a szódabikarbónát és ott sem érezni! Lehet hogy majd kipróbálom!

  VálaszTörlés
 2. Nagyon egyszerű elkészíteni, még sosem ettem ilyet. Érdekes lehet az íze, jó recept, ha gyorsan kell kenyér, mert nem kell dagasztani, keleszteni.

  VálaszTörlés
 3. Én is kenyérsütő nélkül szoktam kenyeret sütni :)) Ezzel a recepttel még nem próbálkoztam, de nagyon tetszik :))

  VálaszTörlés
 4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 5. @Éva, nem tudom, lehet én vagyok egy kicsit érzékenyebb a szódabikarbonátra :(

  @Adela, finom volt,és még másnap is.

  @trollanyu, biza nagyon gyorsan el lehet készíteni :)

  @Petra :)

  @Panna, ha majd elkészíted írd meg hogy tetszik Neked.

  VálaszTörlés