2012. február 9., csütörtök

Almás rózsa



Több helyen is láttam ezt a formázási technikát, és igen igen megtetszett. :)Volt aki 4 "szirommal" készítette, de láttam 6 "szirommal" is elkészült rózsákat. Én most a négyest választottam első próbálkozásomhoz.
Bármit lehet használni tölteléknek, a legtöbb helyen túróval töltve láttam, de szerintem dióval, mákkal, lekvárral, pudinggal, vagy bármilyen gyümölcsös töltelékkel finom.


Hozzávalók a tésztához:

- 60 dkg finom liszt
- 3 dkg élesztő
- 7,5 dkg cukor
- 1 vanília cukor
- 1 dl joghurt
- 1 dl tej
- 0,2 dl olaj
- 1/2 tk só
- 2 tojás
- 1 citrom reszelt héja

+ 1 tojás lekenni

Hozzávalók a töltelékhez:

- 45 dkg kockára vágott alma
- 5 dkg cukor
- 1/2 citrom leve
- 2 tk fahéj
- 1 kk étkezési keményítő

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk majd elkavarunk benne 1 ek cukrot és lisztet,és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és meleg helyre tesszük.

A lisztet, sót, a cukrokat a dolgozó felületre szórjuk, közepébe egy kis fészket készítünk, beleütjük a tojásokat és a felfutott élesztőt. Egy kicsit összedolgozzuk, majd a joghurtot elkeverjük az olajjal, és ezzel együtt rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket.
Az almákat megmossuk, majd meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. Meglocsoljuk a citromlével, hozzákeverjük a cukrot majd lassú tűzön egy kicsit megdinszteljük. Megszórjuk az étkezési keményítővel, összekeverjük és kész is van. Amikor levettük a tűzről akkor hozzáadjuk a fahajat is, majd hűlni hagyjuk.

Ha duplájára kelt a tészta, finomat átgyúrjuk és 11 egyforma darabra osztjuk. Mindegyik darabot külön-külön kb. 10 cm átmérőjű körré nyújtjuk. A köröket 4 helyt bevágjuk a kör feléig, úgy hogy a közepe ép maradjon, így 4 db felhajtható részt (szirmot) kapunk.
A körök közepére teszünk 1 jó ek tölteléket, s két egymással szembe levő szirmot felhajtva összecsípünk. Így alakítjuk ki a rózsaformát. :)


A kész rózsákat  sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd letakarva meleg helyen kb. 30 percig pihentetjük.
Ezután lekenjük a felvert tojással, és előmelegített sütőben bk. 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Aki szereti, egy kis porcukorral meghintve fogyaszthatja..

9 megjegyzés:

  1. Nagyon szépre sikeredett!!! A fahéjas alma nyerő, mint töltelék :)

    VálaszTörlés
  2. De helyesek lettek!Én is készülök már kipróbálni.

    VálaszTörlés
  3. Hú, ez nagyon tetszik! Már mentettem is!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tetszik a tiéd is:) Ötletes és látványos, egy ideje már nekem is tervben van.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen, Lányok! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép rózsákat sütöttél! Én is megcsodáltam már néhány helyen őket, terveztem is, de még nem vettem a bátorságot.

    VálaszTörlés
  7. @Gerdi, nyugodtan próbáld meg, sokkal könnyebb mint gondolnád. Ha nekem sikerült akkor biztos vagyok benne, hogy bárkinek sikerül majd!:)
    Köszönöm neked is! :)

    VálaszTörlés