2012. március 19., hétfő

Hajtogatott tepertős pogácsa


Kaptam finom házi darált tepertőt, s mi mást készíthettem volna belőle mint pogácsát. Már nagyon-nagyon rég nem ettünk házi tepertős pogácsát, hiányoltuk is. Finom lett, már várjuk a következő alkalmat hogy újra készíthessek. :)

Hozzávalók:

- 60 dkg liszt
- 1 dl tej
- 1,5 dl joghurt
- 1 csapott ek cukor
- 3,5 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 2 tk só
- 12,5 dkg vaj

- 50 dkg darált tepertő
- bors ízlés szerint

Elkészítés:


A hozzávalókból tésztát dagasztunk: először is a langyos tejben elkavarunk 1 csapott ek. cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük 20 percig.


A vajat elmorzsoljuk a liszttel majd hozzáadjuk a többi hozzávalót (a tepertőn kívül), a felfutott élesztőt is és rugalmas tésztát dagasztunk.

Cipót formálunk belőle, tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).


 Ezután átgyúrjuk, majd téglalappá nyújtjuk és megkenjük a darált tepertő egy harmadával, és megszórjuk őrölt borssal.


Gondolatban 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd balról a középső részre hajtsuk a tésztát és erre rá a jobb oldali tészta darabot.










               Az így kapott tészta csíkot megkenjük a tepertővel és megszórjuk egy kevés borssal.


Ezután a tésztát fentről és lentről is középig hajtjuk, majd ezt is félbe hajtjuk, letakarjuk és 30 percig pihentetjük.










              Az egész hajtogatási műveletet még megismételjük kétszer, mindig 30 perc pihentetést hagyva a hajtogatások között.

Amikor megvagyunk a hajtogatásokkal, ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk ki a tésztát és tetejét berácsozzuk majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.










Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk a pogácsákat, 25 percig pihentetjük majd a tetejüket lekenjük tojással.

Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

8 megjegyzés:

  1. Hát ebből, most nagyon be tudnék kapni egy pár darabot. Olyan szép ropogósak! :-)) Köszönöm a receptet, el is mentem és amint tepertőhöz jutok, már készítem is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Gionetta! Örvendek, hogy tetszik a recept. Majd ha elkészíted remélem, hogy ízleni is fog! :)

      Törlés
  2. De ennék már én is saját sütésű tepertős pogit! Valaki igazán utánam dobhatna egy zacsi tepertőt!! :)) Nagyon jól néznek ki, csorog a nyálam! :))

    VálaszTörlés
  3. De guszta! 6-ig beleférne 2 darab! Kár, hogy nem tudok venni belőle...

    VálaszTörlés
  4. Ez az igazi tepertős pogi, a hajtogatott fincsi lehet. Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  5. Hogy én mióta akarok töpörtyűs pogit enni.. Na majd hamarosan sütök :D

    VálaszTörlés
  6. AZT nem ertem hogu a hatogatasok kozott ki kell e nyujtani a tesztat mikor a toporto is rajta van mert mar AZ elso adag topotonel osszahajvtva olyan kicsi teszta lesz hogu nem lehet tovabb hajtogatni ��

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen, minden hajtogatás után pihentetjük a tésztát 30 percet, majd kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük a tepertővel, és hajtogatjuk a fenti ábrák szerint. Remélem így most már érthető! :)

      Törlés