2012. március 5., hétfő

Kókuszos-rizses rétestekercs


Egy román recept gyüjtő oldalon találtam rá erre a receptre, s mivel volt itthon réteslapom, egy kis idő múlva már meg is kóstolhattuk. Nekünk nagyon ízlett, a kókusz kedvelőknek (de nem csak) ajánlani tudom. :)

 

Hozzávalók 20 darabhoz:

- 10 réteslap
- 5 dkg olvasztott vaj
- 20 dkg rizs
- 2 1/2 bögre víz
- 2 dl tej
- 12 dkg cukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 7 dkg kókusz reszelék

Hozzávalók a sziruphoz:

- 5 dkg cukor
- 0,5 dl víz
- 1 ek. citromlé

+ kókuszreszelék a szóráshoz

Elkészítés:

A rizset alaposan átmossuk, majd kétszer annyi vízbe oda tesszük főni. Amikor a víz már elfőtt (ebben a fázisban a rizs szinte meg van), hozzáadjuk a tejet és tovább főzzük, beletéve a cukrokat és a kókuszt, majd állandó kavargatás mellett még kb. 2 percig főzzük.
Levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.

Közbe elkészítjük a szirupot, amihez a vizet a cukorral feltesszük melegedni. Amikor a cukor már elolvadt, hozzáadjuk a citrom levét, és állandó kavargatás mellett addig főzzük, amíg méz vastagságú nem lesz (kb. 3-4 perc).
Hűlni hagyjuk.

Ha a rizs már kihűlt, akkor megcsináljuk a tekercseket. :)

A vajat felolvasztjuk, majd egy lapot megkenünk vele, és ráhelyezünk egy másik lapot. Ezt is megkenjük az olvasztott vajjal, majd 4 egyenlő részre vágjuk. Mindegyik négyzetre 1 jó evőkanálnyi rizset teszünk, a réteslap széleit a rizsre hajtjuk, majd feltekerjük és egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.




 






A kész rizses tekercseket lekenjük olvasztott vajjal, majd előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

Miután kivettük a sütőből, meglocsoljuk 1-1 evőkanál sziruppal és megszórjuk egy kevés kókuszreszelékkel.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jó, tetszik:) A következő rétesnek valami tejberizses tölteléket terveztem, lehet, hogy kipróbálom ezt.

    VálaszTörlés
  2. Szuper jó ez a recept.
    Mindenem van itthon, kipróbálom. Köszi.

    VálaszTörlés