2012. április 10., kedd

Kakaós ostoros kalács


Az utóbbi időben sajnálatos módon eléggé elhanyagoltam a blogot, nem volt időm sem bejegyzést írni, sem pedig nézelődni, hogy mások mi finomakat tettek fel. Biztosan sok finomságot kihagytam, de bízom benne, hogy a jövőben gyakrabban tudok majd a bloggal foglalkozni. :)

A Húsvétra készülődve nézegettem a sok elmentett receptet, és rábukkantam erre a finom kalácsra. Már azt sem tudom honnan/kitől volt elmentve, de minden esetre nagy köszönet jár érte, nagyon finom volt. Ez volt az első alkalom, hogy kakaós kalácsot készítem, de nagyon nagy keletje lett, ez fogyott el elsőnek. :)

Hozzávalók:

- 60 dkg liszt
- 3 tojássárga
- 4 ek olaj
- 3 ek cukor
- 1 kk só
- 1 tk reszelt citrom és narancs héj
- 2,5 dl langyos tej
- 4 dkg friss élesztő

Hozzávalók a töltelékhez:

- 25 dkg puha vaj/margarin
- 20 dkg porcukor
- 3 ek cukorozatlan kakaópor

Lekenni: - 1 tojás

Elkészítés:

1,5 dl langyos tejben elkavarunk 1 csapott ek cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük 20 percig.

A maradék cukorral és a sóval elkavart lisztet a dolgozó felületre szórjuk. A közepébe egy kis fészket formálunk és beleütjük a tojássárgákat, hozzáadjuk a citrom és narancs reszelt héját. Egy kicsit elkavarjuk a tojássárgákat a körülötte levő liszttel, meghagyva a fészket, majd a már felfutott élesztőt ráöntjük, hozzáadjuk a megmaradt tejet és olajat, és jól kidagasszuk.
A megdagasztott tésztát tiszta konyharuhával letakarjuk, meleg helyre tesszük és duplájára kelesztjük. (kb.45 perc)

Amíg kel a tészta, elkészítjük a krémet: a puha vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzákeverjük a kakaóport is.

Ezután a tésztát átgyúrjuk enyhén lisztezett munkafelületen, és két egyenlő részre osztjuk.
Mindegyik tészta darabot egyenként kinyújtjuk kb. 45x35 cm-es téglalappá, majd a lapokat 3 csíkra vágjuk.


A csíkok közepét megkenjük a kakaós krémmel, majd feltekerjük őket és 3-3-at összefonunk.

 Sütőpapíros tepsire tesszük a kalácsokat, 30 percet még pihentetjük, majd lekenjük a felvert tojással.

Előmelegített sütőben, közepes lángon 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.


5 megjegyzés:

  1. Jól néz ki, fincsi lehetett nagyon. Imádom a kakaós kalácsot!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, szeretem . Nem túl gyakran de sütöttem már ezt a fajtát!Tudom hogy nagyon finom is.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretjük ezt a kalácsot, rendszeresen készítem én is.

    VálaszTörlés