2012. május 12., szombat

Diós habcsók kalács




Egy újabb finom kalács, ami már több blogon is szerepelt már. Én először TücsökBogárnál láttam, és már azóta várt az elkészítésre. :)
A recepten egy kicsit változtattam, mivel a habhoz szükséges tojásfehérjék a fagyasztóba voltak, így a kedvenc kalács receptemmel készítettem el. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- csipet só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 8 dkg vaj
- 1 egész tojás+1 tojássárga

Hozzávalók a töltelékhez:

- 3 tojásfehérje
- 10 dkg cukor
- 12 dkg darált dió
- 1 ek kakaó

Elkészítés:

1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 ek cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük.

A lisztet a cukorral és sóval elkavarjuk, majd a dagasztó tálba vagy egyenesen a dolgozó felületre szórjuk. A közepébe egy kis fészket formálunk és az egész tojást meg a tojássárgát beleütjük. Én egy kicsit elkavartam a tojásokat a körülötte levő liszttel, meghagyva a fészket, majd a már felfutott élesztőt ráöntöm, és összedolgozom. Ekkor hozzáadom a felolvasztott vajat, és sima tésztává gyúrjuk.

A megdagasztott tésztát tiszta konyharuhával letakarjuk, langyos helyre tesszük és duplájára kelesztjük.

Ha van kenyérsütőgépünk akkor a vaj kivételével az összes hozzávalót a gép táljába mérjük. Elindítjuk a dagasztó/kelesztő  programot majd amikor már összeállt a tésztánk, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Amikor lejárt a program, enyhén lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd 10 percig pihentetjük.

Amíg kel a tészta elkészítjük a tölteléket. Ehhez a tojásfehérjéket a cukor kanalanként való hozzáadásával kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kakaóval elkevert darát diót a habba.

A megkelt tésztát két egyenlő cipóra osztjuk, majd mindkettőt egyenként kb. 50x25 centis téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a diós-kakaós habcsókkal majd feltekerjük mint a bejglit.










Sütőpapíros tepsire helyezzük, koszorút formázunk belőle majd éles késsel az oldalát, egyenlő távolságra egymástól, 5-6 helyen bevagdossuk és újabb 40-45 percig kelesztjük.










                  Mielőtt a sütőbe tesszük, nem kell lekenni semmivel. Előmelegített sütőbe kb. 25-30 perc alatt megsütjük.

Tálalás előtt megszórhatjuk egy kis porcukorral és kakaóval.

10 megjegyzés:

  1. Szebbnél szebb kalácsokat látok ma a blogokon:) Imádom a diós kalácsot:)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű lett:) Nálunk is nagy siker volt a habos kalács.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      Nekünk is nagyon ízlett, már egy újabb adagot is elkészítettem csak kókuszos töltelékkel. :)

      Törlés
  3. Nagyon szép lett! Sosem csináltam még habcsókos kalácsot, már ki kéne próbálnom, pedig gyakran sütök kelt tésztát...Szóval nagyon szép lett és biztos az íze is pompás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :)
      Nekem is ez volt az első alkalom, de most bánom hogy nem próbáltam ki hamarabb mert nagyon finom. :)

      Törlés
  4. Gyönyörűűű a kalácsod! Ezt én is kinéztem Anitánál. A dió nagy kedvence a családomnak, remélem hamarosan elkészítem én is. ;)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm! :)
    Szerintem ne várj sokat az elkészítésével, a családnak nagyon fog ízleni! :)

    VálaszTörlés