2012. július 18., szerda

Fonott foszlós kalács



Végre már nincs olyan nagy meleg, és belehet kapcsolni a sütőt. Már nagyon vártam, hogy végre valami kalácsot készíthessek, mert eléggé hozzászoktunk, és már hiányzott, hogy szinte 3 hétig nem süthettem. A hétvégén készítettem is kalácsot, a Limaránál látott recept alapján.

Hozzávalók:

- 2,5 dl habtejszín
- 1 egész tojás
- 1 tojásfehérje
- csipet só
- 3 ek cukor
- 50 dkg finom liszt
- 2 dkg friss élesztő

Lekenni:
- 1 tojássárga+ kis viz

Elkészítés:

A hozzávalókat a kenyérsütőgép táljába mérjük, elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot. Amikor befejeződött a program lisztezett felületre borítjuk a tésztát és óvatosan átgyúrjuk.

Körülbelül a kétharmad részéből egy 40 cm hosszú hengert sodrunk, majd félbehajtunk és megcsavarjuk. Sütőpapíros tepsire tesszük, ez lesz a kalácsunk "talpa". Ennek a közepében egy kis mélyedést készítünk, majd megkenjük a vízzel elkavart tojássárgával.

A megmaradt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyiket külön-külön kb. 20 cm hosszú rudacskává sodorjuk, megfonjuk és a mélyedésbe helyezzük.











Letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Ezután lekenjük a megmaradt tojássárgával, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 alatt megsüssük.


5 megjegyzés:

  1. Tökéletes, nagyon jól sikerült kalács:) Mi is nagyon szeretjük, de már rég nem sütöttem, itt az ideje:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett, nagyon ügyes vagy.

    VálaszTörlés
  3. Igazi szépség! De beleharapnék! ;-))

    VálaszTörlés