2012. október 22., hétfő

Cappuccinós rózsakalács



Mutatós, puha és finom kalács. Ennél több nem is kell egy vasárnapi reggelihez. :) Eredetileg kakaósan szerettem volna elkészíteni, de amikor a tölteléknek valót akartam összeállítani, akkor vettem csak észre, hogy a kakaónk elfogyott. Még jó, hogy volt egy kis mogyorós cappuccinoporunk, így ez is megtette kakaó helyett.

Hozzávalók a tésztához:

- 60 dkg liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 9 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 2 tojás
- 1/2 citrom reszelt héja

Hozzávalók a töltelékhez:

- 6 ek cappuccino por
- 2 ek cukor
- 8 dkg vaj

Hozzávalók a locsoláshoz:

- 0,5 dl tej
- 1 cs vaníliás cukor

+ 1 tojássárga+ 1 ek tej lekenni

Elkészítés:

Ha van kenyérsütőgépünk, akkor a hozzávalókat az üstbe mérjük a következő sorrendbe: tojások, 1 dl tej, citromhéj, liszt, cukor, majd a közepébe egy kis mélyedést készítünk és belemorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a megmaradt 1 dl tejet. Elindítjuk a dagasztás programot. Amikor már összeállt a tésztánk, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Ha a gép végzett a programmal, lezárjuk, és hagyjuk kb. 45 percet kelni a tésztát.

Ha kézzel dagasztjuk a tésztát, akkor 1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyen hagyjuk felfutni.
A lisztet és cukrot dolgozó felületre szórjuk. Közepében egy mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, meghagyva a fészket. A már felfutott élesztőt ráöntjük és a többi hozzávalókkal jól összedolgozzuk. Ha már jól bedagasztottuk, akkor kis cipót formázunk, letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a cappuccino port elkavarjuk a cukorral, és a vajat hagyjuk, hogy legyen szoba hőmérsékletű.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen egy kicsit átgyúrjuk, majd egy 48x35-ös téglalappá nyújtjuk.

Elkenjük rajta a puha vajat, majd megszórjuk a cukros-cappuccinós porral. Feltekerjük hosszában, csakúgy mint a bejglit, és 3 cm-es szeletekre vágjuk.
Egy kapcsos tortaformát kivajazzuk és lisztezzünk, majd a tészta szeleteket kör alakban, egymáshoz szorosan a formában helyezzük. Letakarjuk és újabb 25-30 percig pihentetjük.











           Ezután a tetejét lekenjük a tejjel elkavart tojássárgával és 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Kb. 15-20 perc sülés után ha teteje már megvan barnulva, akkor letakarjuk alufóliával, hogy ne piruljon meg jobban.

A vaníliás cukrot elkavarjuk a meleg tejben, majd a 30 perc sütés után jól meglocsoljuk vele a kalácsot, és még kb. 10 percig sütjük.

Nem kell szeletelni a kalácsot, mert a tekercsek könnyen elválnak egymástól. :)


6 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós, szívesen megkóstolnám egy csésze kakaó kíséretében! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      Küldtem egy tekercset virtuálisan. :)

      Törlés
  2. De jó ötlet! Van is itthon ilyen italpor. Holnap ez lesz az ebéd! Köszi! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örvendek, hogy tetszik és nagyon remélem, hogy ízleni is fog. :)

      Törlés
  3. Nagyon szépséges:) Hogy finom, azt tudom, mert sütöttem már ostoros kalácsot capuccinóval, nekem az egyik kedvencem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :)
      Nekem is nagyon ízlett. Még jó hogy nem volt itthon kakaónk, mert hanem nem is készítettem volna cappuccinóval. ;)

      Törlés