2012. november 23., péntek

Sós perec


Hozzávalók:

- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 tojás
- 2 tk só
- 1,5 őrölt kömény
- 1 csapott ek cukor
- 1 dl tej
- 2,5 dkg élesztő

Lekenni: - 1 tojássárga+ 1 ek tej

Elkészítés:

A langyos tejben elkavarjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük kb. 15 percig.

A liszttel elkeverjük a sót és a köményt, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Közepében egy fészket készítünk, beleütjük a tojást és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel. Ráöntjük a felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval együtt alaposan kidagasztjuk.
Nem kell pihentetni, hanem kinyújtjuk kb. 1 cm vastagságúra, majd a perecformával kiszúrjuk a pereceket.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, tetejüket megkenjük a tejjel elkevert tojással, esetleg megszórjuk sajttal vagy magokkal. (nálam ez most elmaradt)

Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.


5 megjegyzés:

  1. Húgomnak még az esküvőjére is ezt kellett készíteni sós sütinek, annyira szerette. De már nagyon régen készítette anyukám. Kár, mert roppant finom.

    VálaszTörlés
  2. Finomak! Jöhetnek az ünnepekre!:-)

    VálaszTörlés
  3. ÉN SAJT HOZZÁADÁSÁVAL SZOKTAM CSINÁLNI! DE FELTÉTLEN MEGCSINÁLOM ÍGY IS! KÖSZÖNÖM!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is készült sajtosan, és úgy is szerettük. Bárhogy is legyen készítve, nagy kedvenc. :)
      Köszönöm a bizalmat! :)

      Törlés