2012. december 14., péntek

Diós és mákos kalács


Ezek a finom kalácsok még tavaly Karácsonykor kerültek az ünnepi asztalra, de még én sem értem, hogy miért nem kerültek fel a blogra. Nagyon könnyű, puha és természetesen finom kalácsok, és még másnapra sem szárad meg. :) Nálunk hiányozhatatlan ünnepkor.

Hozzávalók 2 kalácshoz:

- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 12 dkg cukor
- 1 egész tojás
- 1 tojássárga
- 6 dkg vaj
- csipet só
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1/2 narancs reszelt héja
- 1 kk vanília

Hozzávalók a diós töltelékhez:

- 10 dkg darált dió
- 5 dkg porcukor
- kb. 0,5 dl tej

Hozzávalók a mákos töltelékhez:

- 10 dkg darált mák
- 6 dkg porcukor
- 0,5 dl tej

Elkészítés:

Első lépésként elkészítjük a tölteléket. Ehhez a diót és mákot, külön-külön elkeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tejet és összemelegítjük.
Ha túl hígnak tűnik a töltelék, akkor még adunk hozzá egy kis diót vagy mákot, és abban az esetben ha túl kemény lenne, akkor még egy kis tejet adagolunk hozzá.
A cukor mennyiségét is lehet csökkenteni vagy növelni, ki hogy szereti. :)

1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük.

A lisztet a dagasztó tálba vagy egyenesen a dolgozó felületre szórjuk. A közepébe egy kis fészket formálunk és az egész tojást meg a tojássárgát beleütjük,  majd a már felfutott élesztőt ráöntjük, és a többi hozzávalóval együtt dagasztani kezdjük addig, amíg jó hólyagos nem lesz.
Lágy tésztát kell kapjunk.
Vigyázzunk, hogy ne adjunk hozzá túl sok plusz lisztet, mert akkor nem nő fel a kalács!

A megdagasztott tésztát tiszta konyharuhával letakarjuk, meleg helyre tesszük és duplájára kelesztjük. (nálam kb. 1 h volt)

Amikor a tészta duplájára kelt, lisztes felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik részt egyenként, lisztezett felületen kinyújtjuk téglalappá, majd kettőt megkenünk a diós töltelékkel,  a másik kettőt pedig a mákos töltelékkel.

Feltekerjük mint a bejglit, majd a 2 diós rudat összefonjuk, és sütőpapírral kibélelt kalácsformában tesszük. Kb. a forma közepéig kell érjen a kalács, majd letakarva újra duplájára kelesztjük. Ugyanígy járunk el a mákos rudakkal is.

(Ha nem érthető a kalács megformázása, akkor megnézheted a rahátos kalácsnál, annyi különbséggel, hogy rahát helyett a mákos és diós töltelék kerül.)

Amikor már a tészta a forma pereméig ér, lekenjük tojássárgával és előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt pirosra sütjük .


8 megjegyzés:

  1. Ez igen milyen szépek! Kedvet hoz az evésre, sütésre:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet, akár bejgli helyett is. Már alig várom hogy én is süthessem ezeket az igazi karácsonyi sütiket.Mákos, diós de fini is az!

    VálaszTörlés
  3. Imádom a dióskalácsot:) Csodaszépek:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek! Olyan jó, hogy már mindenki a karácsonyra készülődik! :)

    VálaszTörlés
  5. Olyan szép foszlósnak látszik, nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen Mindenkinek! :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon gyönyörű munka. Nagyon szépek gratulalok

    VálaszTörlés