2012. december 4., kedd

Mákos legyező



Már készítettem sós változatban is legyezőt, de ahogy néztem nem került fel a blogra, így most hozok egy mákos változatot. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg cukor
- csipet só
- 1,5 dl joghurt
- 0,5 dl tej
- 1 tojás
- 5 dkg vaj
- 1 narancs reszelt héja (lehet citrom is, vagy akár elhagyható)

Hozzávalók a töltelékhez:

- 15 dkg darált mák
- 2 ek házi barack lekvár
- 10 dkg cukor
- 1 dl tej

+Lekenéshez: - 1 tojássárga+1 ek tej

Elkészítés:

A kenyérsütőgép üstjébe mértem az összes hozzávalót, majd a dagasztás programmal összeállítottam a tésztát, és duplájára kelesztettem.

Míg a gép dolgozott elkészítettem a tölteléket: a mákot elkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk lekvárt és a tejet és összemelegítjük.

Ha szokásos módon készítjük a tésztát, akkor először a langyos joghurtba elkavarunk 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük. A lisztet tálba szórjuk, majd a felfutott élesztővel és a többi hozzávalóval közepesen lágy tésztát készítünk. Jól kidagasztjuk, liszttel meghintjük, letakarjuk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük.

Ha megkelt a tésztánk lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk és 12 részre vágjuk, majd gombóccá formázzuk a tésztadarabkákat.

Mindegyik gombócot, külön-külön kb. 15x10 cm téglalappá nyújtjuk majd a közepét megkenjük a mákos töltelékkel. Ezután a töltelékre borítjuk az egyik tésztaszélet, majd erre a másikat is, egy kicsit összecsípjük a tésztát ahol összeérnek a végek, majd a sodrófával végig megyünk még egyszer rajta, hogy egy kicsit lapuljon el.
Konyhaollóval bevagdossuk 7-8 helyen a tésztát, de vigyázzunk, hogy ne vágjuk át teljesen.
Áthelyezzük egy sütőpapíros tepsire, majd a bevágott részeket félrefordítjuk, lapjára igazítva, és legyező alakúra formázzuk.

20 percig pihentetjük, majd lekenjük a tejjel elkavart tojássárgával, és előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.



7 megjegyzés:

  1. Annyira tetszik ez a fajta sütemény és még eddig nem próbáltam ki. Nagyon finom lehet és nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, csak nyugodtan próbáld ki. Lehet, hogy bonyolultnak tűnik az elkészítése, de egyáltalán nem az és a tésztával is egy öröm dolgozni. :) És persze a végeredmény nagyon finom! :)

      Törlés
  2. Nagyon szép ez a formázás, a mákos töltelék pedig a kedvencem:) Boldog, kellemes adventi készülődést kívánok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Trollanyu! :) Nekem is a kedvencem a mákos töltelék, csak a férjem nem díjazza nagyon. Ha egy évben csak egyszer készítenék, akkor is azt mondaná "Már megint mákos???".
      Neked is kellemes Adventi készülődést! :)

      Törlés
  3. Ezt majd én is kipróbálom, nagyon guszta, jól néz ki! Érdekes, hogy nem folyik ki a töltelék belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      A töltelék nincs hogy kifolyjon, mert nem kell hígra csinálni. Ha netán mégis híg akkor még egy kis mákot adunk hozzá, így biztos, hogy nem fog kifolyni. :)

      Törlés