2013. március 13., szerda

Fahéjas spanyol briós


Egy újabb péksüti, ami bejárta a blogvilágot egy pár évvel ezelőtt . Nálunk is elkészült már egy párszor, simán vagy kakaóval, most pedig fahéjasan hoztam.

Hozzávalók a tésztához:

- 1 tojás+ 1 tojássárga
- 3 ek olaj
- 2,2 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 50 dkg liszt
- 7 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor

Hozzávalók a töltelékhez:

- 5 dkg vaj
- 8 tk cukor
- 2 tk fahéj

Lekenni: - kevés vaj+ vaníliás cukor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mérjük, és egy lágyabb tésztát dagasztunk. Lezárjuk a gépet és duplájára kelesztjük a tésztát.

A cukrot és fahéjat elkeverjük.

A megkelt tészát lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd 10 egyenlő részre osztjuk. Kis gombócokat formálunk, letakarjuk és 15-20 percig pihentetjük.

Ezután minden darabot, egyenként, ovális alakúra nyújtunk, megkenjük puha vajjal, és megszórjuk 1 teáskanálnyi cukros fahéjjal.
Feltekerjük, és hagyjuk pihenni, amíg az összes gombócot ki nem nyújtjuk és feltekerjük.
Pihentetés után egy kicsit meghúzva csiga alakban feltekerjük úgy, hogy a hajtás felülre kerüljön.


A végét az ujjunkkal lenyomjuk és a csiga alá hajtjuk, majd sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.

Újabb 30 percig pihentetjük, lekenjük vajjal és megszórjuk egy kis vaníliás cukorral.

180 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük.

Ha kihűltek, meglehet szórni egy kis porcukorral. Nálunk ez most elmaradt. :)

7 megjegyzés:

  1. Imádom a fahéjas kelteket. Vennék egyet az biztos... Guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak nyugodtan, még van egy pár darab belőle. :)
      Én is egyre jobban kedvelem a fahéjas kelteket, nagyon finomak. :)

      Törlés
  2. Ha keltet sütök, jövök hozzád technikáért, annyi jó hajtási, csavarási trükk van nálad. Ez is nagyon tetszik. Egyszerű és nagyszerű.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen!:) Örvendek, hogy Neked is tetszenek a keltek formázási technikái, válogass csak nyugodtan. :)

      Törlés
  3. Gyönyörű formázás, bevallom én még sosem sütöttem brióst, de majd ezután:) Láttam, megsütötted a mogyoróvajas kekszet, örülök neki:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindennek eljön majd az ideje, így a briós készítésnek is. :)
      Igen, igen, elkészítettem a mogyoróvajas kekszedet, itt is köszönöm a receptet! :)

      Törlés
  4. Biztos irto finom volt!Jol nez ki:)

    VálaszTörlés