2013. május 30., csütörtök

Angyalkalács karamellpudinggal töltve


Nem tudom Ti hogy vagytok, de nekem mindig tele van a fagyasztom tojásfehérjékkel, így állandóan olyan receptek után böngészek, amelyek jók a tojásfehérje hasznosításhoz. Ezt a kalácsreceptet is így találtam Tücsökbogárnál, csak Ő csokipudinggal készítette el. (Nekem nem volt itthon, így lett karamellpudingos.)
Bevallom egy kicsit szkeptikus voltam, amikor megláttam, hogy a kalácsba tojásfehérje jár és nem tojássárga, mert eddig mindig azt olvastam, hogy ahhoz, hogy egy kalács légies legyen és hogy felnőjön tojásfehérje nélkül kell elkészíteni. Ezért eddig csak tojássárgát használtam, vagy egész tojást a kelt tésztákhoz, de soha csak fehérjét. Ezért inkább kíváncsiságból is készítettem el. És milyen is lett a kalács? Nem hiszitek el, de az eddigi legfinomabb, legpuhább, foszlós kalács amit valaha készítettem. Nem is gondoltam volna, és ami még fontos, hogy 2 nap után sem száradt meg, ami elég sokszor előfordult a tojássárgás kelt tésztáknál.
Nekem személy szerint nagyon tetszett, és biztos, hogy ezentúl nagyon sokszor fogok tojásfehérjével készíteni kelt tésztát.

Hozzávalók a tésztához:

- 45 dkg liszt
- csipetnyi só
- 7,5 dkg cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 ek olaj
- 3 tojásfehérje

Hozzávalók a töltelékhez:

- 10 dkg vaj
- 7 dkg cukor
- 1 csomag főzhető karamell puding
- 2,5 dl tej

+ Lekenni: - 1 tojássárga

Elkészítés:

Először elkészítjük a tölteléket, hogy legyen ideje kihűlni, amíg a tészta is elkészül. A pudingport és cukrot összekeverjük, majd a tejjel együtt csomómentesre keverjük. A vajat egy lábosba felolvasztjuk, majd hozzáöntjük a pudingporos tejet és lassú tűzön, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről és kihűtjük.

A tésztához a lisztet egy tálba, vagy a dolgozófelületre szórjuk. Közepébe kis fészket készítünk és beleszórjuk a cukrot. Rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük a meglangyosított tejjel, majd hagyjuk hogy kb. 15-20 perc alatt felfusson az élesztő. Ezután a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk és két cipót formálunk belőle. Meglehet, hogy még tejre lesz szükség, ez a tojásfehérje mennyiségétől is függ.

Mindkét cipót, pihentetés nélkül, külön-külön kb. 25x35 centis téglalapokká nyújtjuk és megkenjük a karamelles krémmel.
Hosszanti oldalától, rolád szerűen feltekerjük majd a két rudat összefonjuk és sütőpapírral kibélelt kalácsformában tesszük.

Letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
Lekenjük a felvert tojássárgával és 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

14 megjegyzés:

  1. Nagyon szép, a karamell az egyik nagy kedvencem. Ebéd utánra postázhatnál egy szeletkét. :)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Petra! :)
      Nagyon szívesen küldenék, csak már rég elfogyott.

      Törlés
  2. Nahát, most meg én lettem szkeptikus, de rögtön rávettél, hogy próbáljam ki és majd meglátom magam is! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsian várom a Te véleményedet is. :) Remélem megleszel elégedve vele!

      Törlés
  3. Ezt én is nagyon szeretném, mert ami karamellás, az bármi jöhet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki Marisz, nem fogsz csalódni benne. :)

      Törlés
  4. Gyönyörű lett, jól mutatnak benne a karamelles csíkok:)

    VálaszTörlés
  5. Azta! Nagyon szép! Ezután lehet kétféle kalácsot egyszerre. Ostoros kalácsot csokisat tojássárgával, angyalkalácsot pudinggal tojásfehérjével:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Hajni! :)
      Nem is rossz ötlet az ostoros kalács és angyalkalács egyszerre, egy harapás az egyikből, következő harapás a másikból. ;)

      Törlés
  6. Meggyőztél (ugyan TB-nak is hiszek)! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örvendek. :) Biztos nagyon fog izleni nektek is. :)

      Törlés
  7. Én is megsutottem, nagyon szép lett a tészta, gyönyörűen feljott. A sutesnel adódott probléma. Fél óra múlva sem volt jó. Amikor ugy gondoltam, hogy kész, mert szép lett a színe, kivettem, és osszeesett. A közepe teljesen nyers msradt. :( Hogy ne vesszen kárba, felszeleteltem, és igy tettem vissza. Ropogós lett kissé, de nagy siker! :-) Azota nem mertem ujra sütni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült Neked a kalács, de azért örülök, hogy feltaláltad magad és nem veszett kárba. Nem lehet, hogy túl kelesztetted, és azért esett össze miután kivetted a sütőből? Ha majd újra nekivágsz, remélem akkor majd sikerülni fog! :)

      Törlés