2013. május 29., szerda

Salátaleves


Azon levesek közé tartózik a salátaleves, amit még Édesapámtól tanultam, és a mai napig ugyanúgy készítem, semmit nem változtatok rajta. Nekünk EZ az igazi salátaleves és ilyenkor elég sokszor készítjük. :)

Hozzávalók a leveshez:

- 1 fej saláta
- kb 2 l víz
- 4-5 cikk fokhagyma
- 1 csokor kapor
- só, bors
- 2-3 ek ecet

Hozzávalók az omletthez:

- 15 dkg füstölt szalonna
- 3 tojás
- só, bors

Hozzávalók az eresztékhez (habaráshoz):

- 1 tojássárga
- 1 ek liszt
- 1 dl tej

Elkészítés:

A salátát bő vízben megmossuk és kisebb darabokba tépkedjük. Egy lábasba vizet teszünk főni, majd a salátát beletesszük. Az áttört fokhagymát hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk a levest és egy kis kanálnyi apróra vágott kaprot is teszünk bele.

Közben a szalonnát apró kockára vágjuk, zsírjára sütjük, majd a pörcöt szűrőkanállal kiszedjük.

A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a szalonnapörcöt és omlettet sütünk belőle, majd kockára vágjuk.

Ha már a saláta roppanósra főtt, a felvágott tojást meg az apróra vágott kaprot a leveshez adjuk és felforraljuk, ecettel ízesítjük.
Ha az íze is megfelelő, akkor elkészítjük az eresztéket (habarást), amihez a tojássárgát a liszttel csomómentesre kavarjuk, majd hozzákavarjuk a tejet is.

A levest levesszük a tűzről, majd egy pár kanállal teszünk a tojásos tejbe a forró levesből, majd lassan és állandó kevergetés mellett visszacsurgatjuk a levesbe. Visszatesszük a tűzre, és még 2-3 percig forraljuk.


4 megjegyzés:

  1. Nálunk is nagy kedvenc a salátaleves és én is így készítem, annyi kivétellel, hogy nem használok hozzá kaprot és az eresztéket szimplán tojássárgával és tejjel készítem, de a többi stimmel. :)

    VálaszTörlés
  2. Anyósomra menendőtől tanultam hasonlóan készíteni, édesanyám picit másképpen készíti:) MIndkét változat finom:)

    VálaszTörlés
  3. Évek óta nem ettem,gyerekkorom izeit idézi

    VálaszTörlés
  4. Ma én is ezt készítettem, nagyon szeretjük. Nem szoktam eresztéket tenni, hagyom csak simán és 4 dl tej, többi víz aránnyal főzöm. Szerintem ez a leves bárhogy elkészítve finom.

    VálaszTörlés