2013. június 1., szombat

Ricottás-spenótos cannelloni




Volt a hűtőbe egy doboz ricottám, és már sok nem kellett, hogy lejárjon a szavatossági ideje, így valamit gyorsan kezdeni kellett vele. Volt még egy fél doboz cannellonim is, friss spenót a piacról (igaz spenótfőzeléket terveztem belőle), így egy nagyon finom és laktatós ebéd készült.:)

Hozzávalók:

- 85 dkg friss spenót (vagy 45 dkg fagyasztott spenót)
- 25 dkg ricotta
- 2-3 cikk fokhagyma
- 1 tojás
- só, bors
- 3 dkg vaj
- 1-2 ek tejföl
- 14 db cannelloni

Hozzávalók a paradicsommártáshoz:


- 5 dl házi paradicsomlé
- 2-3 ek olíva olaj
- 3 szál újhagyma
- 1-2 cikk fokhagyma
- só, bors, bazsalikom

Tetejére: - 10 dkg sajt

Elkészítés:

Ha friss spenótból készítjük, akkor jó bő vízben mossuk meg, majd a szárait és esetleg az ereit vágjuk le. Beletesszük egy lábasba, kevés vizet öntünk alá, majd kb. 5-10 percig födő alatt pároljuk míg meg nem puhul. Ezután szűrjük le, majd vágjuk apróra.

A vajat felhevítjük, rádobjuk a zúzott fokhagymát, majd a spenóttal együtt 1-2 percig összepároljuk. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd hozzáadjuk a ricottát és tojást. Sóval, borssal ízesítjük és jól összekavarjuk. Lazíthatjuk 1-2 evőkanál tejföllel.

A paradicsommártáshoz megmossuk, majd apró karikákra vágjuk a zöldhagymát, és a felforrósított olívaolajon megdinszteljük a zúzott fokhagymával együtt. Hozzáöntjük a paradicsomlevet majd alacsony lángon kb. 8-10 percig rotyogtatjuk. Ízesítjük borssal, sóval és bazsalikommal. Az így kapott mártást beleöntjük egy szögletes tűzálló tálba.

A spenótos ricottát habzsákba kanalazzuk, betöltjük vele a cannellonikat és a mártásba rakosgatjuk.

Fóliával lefedjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
Kivesszük a sütőből, megszórjuk a reszelt sajttal és visszatesszük fólia nélkül, amíg a sajt meg nem pirul.


8 megjegyzés:

  1. Finom ebédetek volt, ez a ricottás-spenótos töltelék a tésztában nagyon fincsi lehet! :) Most vettem meg az Erdélyi Konyhát, gratulálok a megjelenésedhez, szuper mindkét recept! :)))

    VálaszTörlés
  2. De rég készülök venni ilyen canellonit, spenóttal isteni lehet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elég ritkán jutok én is cannelloni-hoz, nem lehet mindenhol kapni.:( Nagyon finom volt spenóttal, az eddigi legfinomabb. :)

      Törlés
  3. Imádom a spenótot. Most épp nincs ilyen nagy csőtésztám, csak shell kagylóm. Talán azzal is remekül működne ez a recept. Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Krisz! :)
      Szerintem is ugyanolyan finom lenne kagylótésztával is. :)

      Törlés
  4. Jó ebédet hoztál össze! Finom lehet ezzel a töltelékkel és még szépen is mutat szeletelés után!

    VálaszTörlés