2013. június 11., kedd

Ropogós vizes kifli



Amikor megláttam ezeket a szépséges kifliket Illéskrisznél, tudtam, hogy nekem is el kell készíteni. Igaz az enyémek nem pirultak meg olyan szépre (sütő hiba :( ), de ezt leszámítva, valóban egy jó ropogós, finom kifli lett a végeredmény.

Hozzávalók 8 nagy kiflihez:

- 55 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 kk cukor
- 3 dl meleg víz
- 2 ek tejföl
- 1 ek olaj
- 1 csapott ek só
- 2 ek burgonyapehely

+ Lekenni: - kevés tej

Elkészítés:

Kb. 10 dkg lisztet, a cukrot és az élesztőt elkeverjük kb. 1 dl meleg vízzel, vagy amennyi szükséges, hogy olyan galuska sűrűségű tésztát kapjunk. Letakarjuk és 25-30 percig pihentetjük.

Amikor megkelt a kovászunk, a sóval elkevert maradék lisztet és az olajjal kikavart tejfölet is hozzáadjuk a tésztához, majd annyi vizet adunk hozzá dagasztás közben, hogy egy rugalmas, jól formázható tésztát kapjunk.
Félidőben hozzáadjuk a burgonyapelyhet is, és hólyagosra dagasztjuk.

Letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.

Ezután lisztezett felületre borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd 8 egyenlő részre osztjuk.
Mindegyik tésztadarabot szív alakúra nyújtjuk, majd a szélesebb felétől feltekerjük úgy, hogy csücskét kicsit mindig meg-megnyújtogatjuk.


A megformázott kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.

Lekenjük tejjel, és előmelegített sütőben, 180 fokon 20-25 perc alatt ropogósra sütjük a kifliket.
A sütőből kivéve, rácson hagyjuk őket langyosra hűlni.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lett. Bár én kihagytam belőle a burgonyapelyhet, olaj helyett margarint raktam bele és a tetejét megszórtam lenmaggal. Köszi a receptet! :-D

    VálaszTörlés