2013. július 4., csütörtök

Csokis wassant tangzhong technikával




Amikor megláttam Trollanyunál, szerelem volt első látásra. :) Ami tetszett benne, hogy olyan jó csokis volt és szép csíkos. Bevallom egy kicsit tartottam az elkészítésétől, főleg, hogy sok időt igényel majd, de ahogy figyelmesebben elolvastam az elkészítési módot, rájöttem, hogy nem is olyan ördöngös. A végeredmény pedig önmagáért beszél, egy nagyon finom és puha kifli. A férjem nem győzte dicsérni, minden falat után csak mondta: "Hmm de finom......hmm, nagyon finom....a legfinomabb croissant (pedig mondtam én, hogy nem croissant)....tökéletes íz." :) Persze nekem is nagyon ízlett, teljesen egyett értek a férjemmel.
Szombaton készítettem és keddre is maradt még egy kifli, de nem mondtam volna meg hogy már 4 napos, még mindig nagyon puha volt és egyáltalán nem száradt meg.
Csak biztatni tudok mindenkit, hogy próbálja ki, senkit ne ijesszen vissza a hosszú leírás, mert az elkészítése messziről sem ilyen bonyolult.

Kedves Trollanyu köszönjük, hogy megosztottad velünk ezt a csodás kifli receptet! Az biztos, hogy még nagyon sokszor fogok ilyen tehnikával kelt tésztát készíteni. :)


Hozzávalók a tangzhonghoz:

- 2,5 dl víz
- 5 dkg liszt

Hozzávalók a csokis töltelékhez:

- 4 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 2 tojásfehérje
- 1,6 dl tej
- 4 dkg kakaó
- 2 dkg vaj

Hozzávalók a tésztához:

- kb. 70 dkg liszt (nálam 65 dkg)
- 4 dkg tejpor
- 20 dkg tangzhong
- 8 dkg cukor
- 1/2 tk. só
- 2 tojássárga
- 2,3 dl langyos víz
- 1 cs. szárított élesztő
- 5 dkg vaj

Elkészítés:

A tangzhongot és a csokis pasztát készítsük el előző nap, vagy reggel és csak délután használjuk fel, hogy legyen idejük jól kihülni.

A tangzhonghoz a vizet és lisztet egy kisebb edénybe csomómentesre keverjük, és feltesszük főnni. Állandó kevergetés mellet addig főzzük, amíg 65 fokos nem lesz a massza (én nem mértem), vagy amíg kevergetés közben barázdákat nem tudunk húzni a masszába (egy besűrűsődott maszát kell kapjunk).
Levesszük a tűzről, áttehetjük egy másik edénybe is, én abba a lábasba hagytam amibe megfőztem, letakarjuk fóliával és hűlni hagyjuk. Hűtőben 3 napig tárolható és felhasználható.

A csokis töltelékhez a kakaóport és tejet csomómentesre kavarjuk és felmelegítjük.
A lisztet, a cukrot és a tojásfehérjéket egy edénybe simára keverjük, feltesszük melegedni, majd állandó kevergetés mellett a kakaós tejet is hozzácsorgartjuk, és addig melegítjük, amíg be nem sűrűsődik. Olyan puding szerű pasztát kell kapjunk.
Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat is, és addig kavarjuk amíg a vaj el nem olvad és sima lesz a csokis paszta.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd egy leheletnyi vékonyan olajjal lekent folpackra öntjük, vizes kanálháttal ujjnyi vastag téglalapra igazítjuk, becsomagoljuk és betesszük a hűtőbe éjszakára, de legalább 2-3 órára.

A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem, és jól bedagasztottam. Trollanyu javaslatára, kezdésnek csak 60 dkg lisztet tettem bele, majd még szükség volt 5 dkg-ra, hogy jó legyen a tészta. Ha a tészta már nem ragad és szép fényes, akkor kelesztő tálba tesszük és duplájára keleszjük.

Ezután lisztezett nyújtódeszkán óvatosan átgyúrjuk és téglalap alakúra nyújtjuk. Közepébe tesszük a csokis pasztát, ha szükséges egy kicsit elsimítjuk egy vizes kanálhát segítségével, majd a tészta bal részét ráhajtjuk a csokis paszta közepéig, ugyanígy a tészta jobb részét is ráhajtjuk a paszta közepéig, hogy teljesen legyen befedve.


Az összeérő részeket jól összecsípjük, hogy a csoki ne jöjjön ki.


Ezután elfordítjuk 90 fokkal a tésztalapot és újra kinyújtjuk téglalapra.


Két oldalról középre hajtjuk és aztán egybe, mint egy könyvet, végül egy tésztacsíkot kapunk.




Ahogy Trollanyu is írta, egy elég vastag tésztacsíkot kapunk a hajtogatások után, ezért ezt még kinyújtjuk kb. 1 centis vastagságúra (következőkor még vékonyabbra nyújtom ki), majd az így kapott tésztát vágjuk fel háromszögekre. Nekem kb. 10 centi volt a háromszögek alapja, és 10 kiflim lett összesen (pontosabban 8 kifli és 2 csiga féleség, mert a szélekből nem lehetett kifliket fomázni).


Minden háromszöget a szélesebb részétől feltekerjük, sütőpapíros tepsire rakosgatjuk és meleg helyen 30 percig pihentetjük.

Ezután 180-ra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.

17 megjegyzés:

  1. Csupa csokis, nagyon szép tekervényesek lettek! Majd megpróbálkozom vele én is:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hajni! :)
      Próbáld csak meg, biztos vagyok benne, hogy nagyon fogják díjazni a gyerekek. :)

      Törlés
  2. Ej, de ügyes vagy! Nagyon kívánatos lett a kalácsod, és külön köszönet illet a fázisfotókért!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm Marisz! :)
      Habár nem a legjobbak a fázisfotók, de azért remélem, hogy segítségetekre válnak. :)

      Törlés
  3. Azért van vele munka de hihetetlen jól néz ki és biztos finom is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van vele egy kis munka, de nem olyan sok, és szerintem teljesen megéri azt az időt rászánni, mert nagyon finom. :)

      Törlés
  4. De örülök, hogy megsütötted:) Annak is, hogy sikerült és ízlett nektek:) A FB-on valaki kipróbálta és nem sikerült neki, olyan rosszul éreztem magam utána, de most megnyugodtam:) Szerintem nem bonyolultabb, mint az igazi croissant:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ezt sokkal egyszerűbb és gyorsabb elkészíteni, mint a croissantot, és megmerem kockáztatni azt is, hogy finomabb is. :)

      Szerintem nem kell rosszul érezd magad ha valakinek nem sikerül valamelyik recepted, hisz különböző országokban élünk, és teljesen más típusú hozzávalókat használunk, így megvan az az esély, hogy nem sikerül olyan jól valami, mint az eredeti recept, vagy csak akkor ha kis módosításokat végzünk.
      Nyugodt lehetsz, jó a recepted, jól le is írtad az elkészítést, talán az illető nem volt jártas a kelt tésztákban, és azért nem sikerült neki.

      Köszönöm még egyszer Neked ezt a szuper receptet! :) Már alig várom, hogy újra készíthessen és ehessem. :)

      Törlés
  5. Nagyon finom lehet, kívül-belül szuper jól néz ki, nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  6. Asszem elájulok!;-) Ez nagyon profi! Meg kell nekem is próbálnom a vizsga után! :-)

    VálaszTörlés
  7. gionetta mellé ájultam! :D Ügyesek vagytok, lányok!!!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon guszta! A tangzhong vagyis a péppel mi lessz? Összekell keverni a csokis krémmel? Köszi a válaszod. Áldott Húsvétot!Üdv Margit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Margó, a lisztes pépet a tészta masszájában kell beletenni (a tészta hozzávalóinál szerepel a leírásban). Elkészíted a pépet, kihűtöd, majd a mikor nekiállsz a tészta készítésének ezt is bele teszed. Remélem tudtam segíteni. Ha bármilyen más kérdésed van, csak nyugodtan írj. Neked is Áldott Húsvétot! :)

      Törlés
  9. Rendszeresen ezzel a technikával készítem a kelt tésztás sütiket. Nagyon finom. Most éppen buktát készülök így sütni, ezért jöttem fel nézelődni, hátha valaki már kipróbálta ezzel a tangzongh technikával. Teljesen érthető, alapos receptúra, nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy neked is elnyerte tetszésed ezt a tehnika, és tudtam segíteni érthető recepttel. :) Nálunk is készült már minden féle kelt tészta vele. Nagyon szeretjük a tangzongh tehnikával készült kalácsokat, kifliket, csigákat.

      Törlés