2013. július 24., szerda

Kardamomos - barackos joghurtfagylalt



Lehet valami hűsítőbbet és finomabbat enni ebbe a nagy hőségbe, mint egy finom házi készítésű fagyi? Szerintem nem nagyon, és még a fagyigép hiánya sem tarthat vissza, hogy fagyikat készítsünk. :) Én is inkább keverem-kavarom fél óránként amíg megfelelő állagú lesz, még ha nem is lesz olyan tökéletesen krémes, de legalább én készítettem. :) Az eddigi készített fagylaltok közül ez a kardamomos-barackos lett a kedvencünk. Enyhén érződik a kardamom, finoman savanykás ízű fagyi. Ha nem hiszitek, készítsétek el ti is és győződjetek meg róla! :)

Hozzávalók:

- 40 dkg görög joghurt
- 40 dkg sárgabarack (36 dkg kimagozva)
- 1/2 citrom leve
- 2 cs vaníliacukor
- 6 dkg cukor
- késhegynyi kardamom

- 2 tojásfehérje
- csipetnyi só
- 4 ek porcukor

Elkészítés:

A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk és a cukrokkal összefőzzük, addig míg a barack meg nem puhul (kb.10-15 perc). Botmixerrel pürésítjük, ízesítjük kardamommal és félretesszük hűlni.

Ha kihűlt, elkeverjük a joghurttal és a citromlével. Ha valaki édesebben szereti, akkor el is hagyható a citromlé, illetve több cukrot is lehet is hozzá adni.

A tojásfehérjéket a csipet sóval félkemény habbá verjük, majd a porcukrot kanalanként adagolva kemény habbá verjük és beleforgatjuk a barackos joghurtba.

A masszát egy fagyasztható tálba töltjük és mélyhűtőbe tesszük. Közben félóránként keverjük át villával vagy botmixerrel. Ezt 5-6-szor ismételjük meg.

9 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Igen, nagyon finom, érdemes kipróbálni! :)

      Törlés
  2. Kardamom, barack, s méghozzá fagyiban, ennél jobb nem is kell:)

    VálaszTörlés
  3. Ezt muszály vagyok kipróbálni nagyon guszta! Mennyit tettél a kardamomból mert annyira nem sűrűn használom ezt a fűszert?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most látom, hogy nem írtam oda. köszi, hogy szóltál, javítottam is. :)
      Én csak késhegynyi kardamomot tettem bele, de esetleg kóstold meg és ha úgy érzed még egy-két csipetnyit tehetsz bele. :)

      Törlés
  4. Krémesnek látszik, nagyon guszta! Szeretem a kardamont, használom bőven. Be kell szereznem az egyéb hozzávalókat:-)

    VálaszTörlés
  5. Tetszik! :) Gyümölcsös, joghurtos, és a kardamommal fűszerezve tényleg nagyon fincsi lehet! :)

    VálaszTörlés
  6. Istenien néz ki, egyetértek, a házi fagyi a legfinomabb ilyenkor:) Nálam kardamomos cseresznyés fagyi volt múltkor, de mindenféle gyümölcsfagyit imádok:)

    VálaszTörlés