2013. augusztus 28., szerda

Csokis-diós karamellás torta



Hetek óta már, hogy kívántam valami finom krémes sütit, cukrászdából soha nem veszek, ezért magam kellett volna elkészítenem. Időhiány miatt mindig elmaradt, aztán a házassági évfordulónkra készülve, a Nosalty-n találtam egy kedvemre való sütit, igaz eléggé átváltoztattam, mert az mogyoróval volt készítve és csokival volt bevonva, és az arányok is mások voltak. Mivel még mindig balkezes vagyok tortaügybe, próbáltam minél egyszerűbbre készíteni, inkább az ízre figyeltem oda. Külalakra még van hova fejlődni, de az íze az nagyon finom volt. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 5 dkg liszt
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg reszelt tejcsoki
- 4 tojás
- 10 dkg kristálycukor
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg vaj

Hozzávalók a krémhez:

- 10 dkg kristálycukor
- 2 dl tej
- 10 dkg étcsoki
- 2,5 dl tejszín

Díszítéshez:

- 2,5 dkg étcsoki
- 1 tk olaj

Elkészítés:

A lisztet, darált diót és a reszelt csokit egy tálba elvegyítjük.

A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét a kristálycukorral keményre verjük.

A sárgákat a porcukorral habosra keverjük, majd teszünk bele egy kanállal a kemény tojáshabból, fellazítjuk. A többi habot is beleforgatjuk óvatosan, majd a lisztes keveréket is hozzáadjuk.

Egy 35x25 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, elsimítjuk majd előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!

A megsült tésztát deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, kihütjük majd 3 egyforma csíkra vágjuk.

A krémhez a cukrot felolvasztjuk és világos barnára karamellízaljuk. Hozzáöntjük a felforrósított tejet és simára keverjük.
Ezután két részre osztjuk a karamelles tejet, egyik részéhez hozzáadjuk a feldarabolt csokit és addig kavargatjuk, amíg a csoki teljesen felolvad, majd lehűtjük. A másik felét is félretesszük hűlni.

Ha már jól lehűlt a karamellás tej, akkor a hideg tejszínt elkezdjük felverni, majd amikor már közepes keménységű lett, akkor vékony sugárba hozzácsurgatjuk a tejet állandó kevergetés mellet, és jó kemény habot verünk.

Tálcára helyezzük az egyik tésztalapot és megkenjük a csokis krém 1/3-ával, majd erre rákenjünk a karamellás tejszín ugyancsak 1/3-át.
Ráhelyezzük a második tésztalapot, megkenjük a csokis krémmel, karamellás tejszínnel, majd a harmadik tésztalapot ráborítjuk a krémre tetejével lefele. Megkenjük a megmaradt csokis krémmel majd bevonjuk a tejszínes krémmel az egész tortát.

A csokit gőz fölött felolvasztjuk az olajjal és becsíkozzuk a torta tetejét.

10 megjegyzés:

  1. Először is gratulálok és további boldog együtt eltöltött éveket kívánok nektek!
    A torta receptjét ahogy olvastam úgy kívántam meg egyre jobban, nagyon finom lehetett és szép mutatós torta! Most én is elfogadnék egy kis krémes sütit!:-))

    VálaszTörlés
  2. Én is gratulálok:) Szerintem ez így tökéletes, külsőre is:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép torta és ahogy magunkat ismerem,
    nem maradna morzsa sem belőle-a csoki és a dió is kedvenc! :)

    VálaszTörlés
  4. Ez kínzás, kívántatod itt a jó néppel!:-)
    Sok boldogságot Nektek! Nagyon szép lett a tortád!

    VálaszTörlés
  5. Lányok, köszönöm a kedves szavakat! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép lett, és a leírást meg a fotókat elnézve nagyon-nagyon finom is lehet! :) Boldog házassági évfordulót Nektek! :)

    VálaszTörlés
  7. Válaszok
    1. Kedves Ottilia,köszönöm, hogy benéztél hozzám! :)
      Remélem ízleni fog majd a torta Nektek is. Várom visszajelzésed. :)

      Törlés