2013. szeptember 9., hétfő

Mogyorókrémes-grízes kalács



Ami megfogott ennél a kalácsnál, az az volt, hogy tejbegrízes töltelékkel volt elkészítve. Még soha nem kóstoltam tejbegrízes kalácsot, kíváncsi voltam milyen is, így elkészült nálunk is. :)  Amit változtattam rajta, hogy én csoki helyett mogyorókrémet tettem a töltelékben, és a saját jól bevált kalácstésztámmal készítettem el. Nagyon finom ez a kalács is, egy kicsit másabb a megszokottaknál a töltelék miatt, de megér egy próbát. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 8 dkg cukor
- 1 cs. vaníliacukor
- csipetnyi só
- 1 citrom reszelt héja
- 2 dl tej
- 5 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 8 dkg búzadara
- 5 dkg cukor
- csipetnyi só
- 5 dl tej
- 3 ek mogyorókrém (VAGY ízlés szerint)

Lekenni: 1 tojássárga+ 2 ek tej

Elkészítés:


A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztás programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, kelesztőtálba tesszük a tésztát és letakarva duplájára kelesztjük.

Amíg dolgozik a gép, elkészítjük a tölteléknek valót. A tejbe beletesszük a cukrot, a sót majd a búzadarával együtt sűrű tejbegrízt főzzünk. Levesszük a tűzről és még melegen belekavarjuk a mogyorókrémet, majd hűlni hagyjuk.

Ha a tésztánk duplájára kelt, lisztezett dolgozófelületre borítjuk és lazán átgyúrjuk, majd kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk.

Az így kapott téglalapot, hosszában, 4 egyenlő csíkra vágjuk. A csíkok közepére kenjük a meghűlt mogyorókrémes-grízt, majd a tésztacsík széleit összecsípve, rudakat formálunk.


Ha megformáltuk mind a 4 rudat, az illesztéssel lefelé fordítjuk és a végeket szorosan összefogjuk.

A négy tésztarudat lazán összefonjuk, úgy hogy mindig a két szélső rúd kerüljön középre, egymást keresztezve.



 A fonat két végét a tészta alá hajtjuk.

A kalácsot áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, 30 percet még pihentetjük, majd lekenjük a tejjel elkavart tojássárgával.

Előmelegített, 180 fokos sütőben 30-35 percig sütjük. Ha szükséges, félidőnél takarjuk le alufóliával a tetejét, hogy ne égjen meg.


10 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet és guszta! Most nekem is valami kalácsféle jár az eszembe napok óta! A fonásodat ahogy néztem egyből eszembejutott hogy sokszor hogy "bénázok" mikor fonni szeretnék. Nem a négyes, de a hármas is sokszor problémás sajnos:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, nekem sem sikerül mindig, vannak rossz napjaink. De sebaj, a lényeg, hogy finom legyen, és ezzel soha sincs baj. :)
      Szerintem a négyes fonás könnyebb mint a hármas, csak a két szélső rudat keresztezzük egymással és középre kerül, ennyi. Biztos vagyok benne, ha kipróbálnád Neked is szépen sikerülne! :)

      Törlés
  2. De szép lett a kalácsod, finom lehet! Ügyesen, szépen fontad össze :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép és nagyon finom is lehet ezzel a töltelékkel! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Hankka! :) Igen, finom volt a grízes töltelékkel, egy kicsit más, de finom. :)

      Törlés
  4. Különleges tölteléke van, ez a négyes fonat is nagyon tetszik. Egy csupor tejjel szuper reggeli!

    VálaszTörlés
  5. Én is olyan rég lementettem Jázmintól ezt a kalácsot - amikor elolvastam nálad a nevét, rögtön eszembe is jutott, aminek nagyon örülök, mert annyi lementett receptem van, rég feledésbe merült. Pedig tudod, hogy én is milyen nagy kelt tészta rajongó vagyok, imádom a kalácsokat is. Olyan szép lett a Tied! Nem tudom, ha egyszer odajutok, hogy elkészítsem, lesz-e az enyém is ilyen szépséges. Jó ötlet a mogyorókrém is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tudom, hogy Te is szereted a kelteket, sokszor megcsodálom szép kalácsaidat, péksüteményeidet. :)
      Szerintem semmi gond nem lesz a fonással, tökéletesen fog sikerülni! Sok sikert hozzá! :)

      Törlés