2013. szeptember 16., hétfő

Sajtfánk (Gougères)



Még a múlt héten vásároltuk a füstölt sajtot, de valamiért nem olyan volt mint amire számítottunk, így csak egyik helyről a másikra tettük a hűtőbe. Már-már azon voltam, hogy eldobom, úgysem fogjuk megenni, de aztán eszembe jutott, hogy Hajniéknál láttam valami sajtgolyó féleséget, és ki kéne próbálni, hátha működik ezzel a sajttal is. Előkerestem a receptet, minden adott volt, csupán 1 tojással kevesebb került bele, mert nem volt több, és nem volt kedvem lemenni a boltba. Így is sikerült, nagyon finom lett és hamar elfogyott. :)
Jó ötlet volt a sajtfánk elkészítése, mert hanem, a kukába került volna a sajt, amit nem szeretem volna. Szóval, Hajni, köszönjük a sajtfánk ötletét! :)

Nekem több darab lett, összesen 36, de szerintem csupán azért mert kisebb fánkokat készítettem.
  
Hozzávalók:

- 2,5 dl tej
- 8 dkg vaj
- 3 tojás + 1 sárgája (Hajniéknál 4 tojás + 1 tojássárga)
- 15 dkg liszt
- 20 dkg füstölt sajt (Vagy feta Vagy telemea)
- őrölt bors (ízlés szerint)

Elkészítés:

A tejet egy lábasba öntjük és odatesszük főni.

Beletesszük a vajat, és mikor már teljesen elolvadt és forrni kezd, akkor beletesszük az egész lisztet, majd állandó kavargatás mellett addig főzzük, amíg az edény falától leválik.

Levesszük a tűzről, majd egyenként hozzákavarjuk a tojásokat és a sárgát. Ízesítjük borssal, majd a reszelt sajtot is hozzáadva, addig kevergetjük, amíg egynemű masszát kapunk.

Két kis kanál segítségével diónyi halmokat rakunk egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Tetejüket lekenjük a megmaradt tojásfehérjével, esetleg megszórjuk egy kis reszelt sajttal.

200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. (Kb. 20-25 perc)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Hasonlót csináltam már és tudom hogy igen finom!

    VálaszTörlés
  2. Szépek lettek, örülök, hogy kipróbáltad! Szerintem minden típusú sajtból elkészíthető. El ne dobd a maradék sajtot, inkább fagyaszd le, jó lesz majd valaminek, akár kis adagban ízesítőnek is.

    VálaszTörlés