2013. október 23., szerda

Barackhabos sütemény + Blogkóstoló 12. forduló



Amint már az előbbi blogkóstolós bejegyzésemnél említettem, igen szerencsés voltam amikor Teller-cake kislányai kisorsolták Hajniék blogját, hisz már a leves rotyogott a tűzön, így már meg is lettem volna ezzel a fordulóval. DE, valahogy úgy éreztem, hogy egy kicsit ez csalás, hisz a leves már elkészült a sorsolás előtt, így szerettem volna valamiféle desszertet is elkészíteni. Mivel elég sok recept elvan mentve Hajniéktól, gondoltam hogy a hétvégi sütit Tőlük választom, így készült el ez a barackhabos sütemény. Nagyon egyszerű elkészíteni, hamar megvan és nagyon finom is. :) Ajánlom Nektek is kipróbálásra!

Hajni, köszönjük ezt a finom süti receptet is! :)

Hozzávalók:


- 20 dkg puha vaj
- 10 dkg cukor
- 1 cs. vanília cukor
- 3 tojás
- 40 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 40 dkg baracklekvár
- 5 dkg durvára vágott dióbél

Elkészítés:


A puha vajat a cukrokkal kikavarjuk habosra , majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, mindig megvárva, hogy jól elkeveredjen. Végül a sütőporral elkevert lisztet is hozzáadjuk és puha tésztává gyúrjuk. Két egyforma részre osztjuk a tésztát. Az egyik tésztadarabot fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük felhasználásig.

A másik felét egy sütőpapírra tesszük, kézzel lelapítjuk, majd a sodrófával kinyújtjuk tepsi nagyságúra. Egy kicsit ragad a tészta, de ha megszórjuk liszttel a tetejét, akkor könnyebben nyújtható.
A sütőpapírral együtt átemeljük a tepsibe (33x22 cm), majd ha szükséges eligazítjuk/nyomkodjuk a tésztát, hogy egyenletes legyen mindenhol.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a baracklekvárt beleforgatjuk és a tészta tetejére simítjuk. Megszórjuk a durvára vágott dióval.

A hűtőből kivett tésztát nagy lyukú reszelőn a diós habra reszeljük.

Előmelegített, 180 fokos sütőben, 30 perc alatt készre sütjük.

Hagyjuk teljesen kihűlni, tetejét megszórjuk porcukorral és szeleteljük.


12 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! És bár nem a dió dominál benne a legjobban, de akár még a SAD-ra is mehetne, ahol "mák vagy dió" a téma. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Nem is jutott eszembe, hogy a SAD-re is jó lenne. Arra kiválasztottam valami mást, és mákos. ;)

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet hasonlóan készül a teteje mint a reszelt túrósnak. Guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, hasonló a reszelt túróshoz. :)
      Köszönöm. :)

      Törlés
  3. De gyors voltál! :) Imádom az ilyen sütiket, nagyon jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
  4. Biztos finom, jól jönne most egy-két darab belőle!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos már rég nincs belőle, hanem szívesen küldtem volna. :)

      Törlés
  5. Guszta lett nagyon! Örülök, hogy ízlik nektek!
    Azt hiszem holnap én is blogot kóstolok, a Markáét:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ízlett biza, amúgy minden amit eddig kipróbáltam tőletek. :)
      Kíváncsian várom, hogy mit választasz Markától. Az előző fordulóban én is Őt kaptam. :)

      Törlés
  6. Nagyon jól néz ki tényleg, nálunk is nagy sikert aratna és egyszerű is. Jól választottál:)

    VálaszTörlés