2013. november 8., péntek

Duplán csavart vajas-csipkebogyólekváros csiga




Az úgy volt, hogy megláttam Trollanyunál a mákos gyömbéres cantuccini paleos változatát, de kíváncsi voltam a nem paleos receptre is, így bukkantam rá Hekvanc blogjára. Egy kicsit szétnéztem a blogon, mivel első alkalom volt hogy nála járok és igen sok finomságot találtam. Az egyik, ami megtetszett ez a duplán csavart vajas-csipkelekváros csiga volt. A tésztája nagyon jó, könnyen lehetett vele dogozni és finom is volt. Azonban, amivel megkínlódtam egy kicsit, az a csigák felcsavarása volt. A lekvárom túl hígnak bizonyult és bármilyen óvatosan próbáltam felcsavarni, mind folyt ki, és a tésztacsíkok is csúsztak el, ezért nem lettek olyan szépek a csigáim, de ez nem változtatott semmit az ízén. Egy kis szépség hiba néha kell. :)
Amit másképp csináltam mint Hekvanc, az az hogy én nem tettem tésztalapot a forma aljára, hanem inkább sütőpapírral béleltem ki, így akadályozva meg a töltelék kifolyását és odaégését. A másik dolog, hogy én csak finom lisztet használtam, mert nem volt kukorica lisztem, de az eredeti receptet itt megnézhetitek.
Szóval a végeredmény egy finom, foszlós, enyhén karamellizált kalács lett, ami nagyon ízlett  mindkettőnknek, így csak ajánlani tudom Nektek is. :)
Ezennel jelentkezem Hekvanc által meghirdetett Karácsony előtti játékára, hátha újra a Fortuna mellettem lesz. :D

Hozzávalók a tésztához:

- 20 dkg liszt
- 1,5 dl tej
- 1 dkg friss élesztő
- 1 ek cukor
- csipet só
- 3 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 5 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 csapott ek liszt
- 3-4 ek csipkebogyólekvár

Elkészítés:

A langyos tejben elkavarjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyen felfuttatjuk.

A sóval elkevert lisztet dolgozófelületre szórjuk. Közepébe kis fészket alakítunk ki és beleöntjük a felfutott élesztőt, majd a puha vajjal rugalmas tésztát dagasztunk.
Letakarjuk és meleg helyen kb. 30 perc alatt duplájára kelesztjük.

Ezután lisztes felületre borítjuk és óvatosan átgyúrjuk, majd kinyújtjuk kb, 0,5 cm vastagságú négyzetté. Gondolatban két részre osztottam, és a kés hátával megjelöltem a felénél, de nem vágtam át. (Hekvanc elvágta )Az egyik felét megkenjük a szoba-hőmérsékletű vaj, a liszt és a cukor keverékével. Ráborítjuk a tészta másik felét, úgy hogy teljesen fedje be. Ezt megkenjük a lekvárral és a tésztát hosszában 6 csíkra vágjuk. Egyenként, lazán feltekerjük és egy sütőpapírral kibélelt, 20 cm-es tortafomában rakosgatjuk a csigákat. Nekem egy kicsit kifolyt a töltelék, főleg a lekvár, mert nagyon hig volt, de nem veszett el semmi, mert rákentem a csigák tetejére.
Meleg helyen, letakarva még pihenetjük kb. 30-35 percet, majd 200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt pirosra sütjük.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nagyon megörvendtem, amikor megérkezett Éva blogszülinapi játékán nyert ajándékcsomag. Elég hosszú útat tett meg, de hál'Istennek épségben ide ért.
Éva, még egyszer nagyon szépen köszönöm! :)


9 megjegyzés:

  1. Gratulálok a nyereményhez!
    A csigák szépek lettek, finom is lehet ezzel a lekvárral.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek lettek a csigák, szoktam én is ilyet, nálunk a vaníliás a menő:) Gratulálok a nyereményedhez és szép hétvégét:)

    VálaszTörlés
  3. Nincs itt semmi szépséghiba, nagyon szépek lettek a csigák! :) Én is készülődök már Vanca játékára, valamilyen sós finomsággal! :)

    VálaszTörlés
  4. Éva játékáról valahogy lemaradtam, de azért neked gratulálok!! :)
    A csavartjaid pedig gyönyörűek!!! ...és tuti, finom is. ;)

    VálaszTörlés
  5. Kelt tészta rajongó lévén nekem nincs olyan, hogy szépséghibás, mert én ezeket örömmel és jóízűen megeszegetném!!! Talán ezért is sütök ritkán, mert szünet nélkül rájárok a tepsire! :))) Az ajándékokat pedig használd egészséggel! :)

    VálaszTörlés
  6. Hát ezek isteniek lehetnek, nagyon szeretem a csipkebogyó lekvárt:)

    VálaszTörlés
  7. Csipkebogyólekvár az csak finom lehet:) nagyon jó ötlet lementem hátha egyszer elkészül

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm szépen Mindenkinek! :)

    VálaszTörlés
  9. Hű, ez nagyon jó! Mutatós is, meg finom is!

    VálaszTörlés