2013. március 31., vasárnap

Áldott Húsvéti Ünnepet!


2013. március 29., péntek

Szezám tallér



Kivel nem történt már meg, hogy kíván valamit, aztán amikor a szekrényt nyitja, nem kapja a kívánt dolgot. Na, és is így jártam a szezám szelettel. Hirtelen megkívántam, azt hittem, hogy itthon még van, de nagy meglepetésemre sajnos nem volt. :( Késő délután volt, kint hideg volt és esett a hó, szóval semmi kedvem nem volt kimenni a boltba. Aztán volt itthon szezámmag, és ha már elvolt mentve Illéskrisz ropogós szezám tallérja, miért is ne készíthetném el magamnak. :) Úgy-e nem kell mondjam, hogy nagyon finom lett, csak azt bánom, hogy nem dupla adagot készítettem......majd következőkor. :)

Hozzávalók:
- 1 tojásfehérje
- 3 dkg vaj
- 3 dkg liszt
- 3 dkg cukor
- csipet só
- 9 dkg szezámmag

Elkészítés:

Egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk a szezámmagot, csak ügyeljünk arra, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz. Levesszük a tűzről és kihűtjük.

A tojásfehérjéhez adjuk a sót, cukrot és egy kicsit elkeverjük, majd a vajat és lisztet is hozzáadva habosra keverjük az egészet.

Ezután beleszórjuk a megpirított szezámmagot, és belekeverjük.

Egy sütőpapírral kibélelt tepsire diónyi halmokat rakunk a szezámos masszából, majd egy olajos kanál hátával sima körökké kenjük.

170 fokra előmelegített sütőben, 8-10 perc alatt aranyszínűre sütjük a tallérokat.

A sütőből kivéve egy éles kés segítségével leválasszuk a tallérokat a sütőpapírról, majd egy tányérra téve kiszárítjuk.


2013. március 27., szerda

Csokis-diós keksz



A briósoktól maradt meg 4 tojásfehérjém, lefagyasztani nem akartam, mert már van egy csomó ami felhasználásra vár. Elővettem a mindent tudó füzetemet, és pár perc keresgélés után megláttam az Erdélyi konyhából kimentett csokoládés kekszeket. Semmit nem változtattam a recepten, csupán a cukor mennyiségét csökkentettem.
Nagyon finom lett, pik-pakk elfogyott, a fagyasztóba levő fehérjék egy részéből biztos lesz repeta. :)

Hozzávalók kb. 35 darabhoz:

- 4 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor (eredeti receptbe 30 dkg)
- 15 dkg liszt
- 5 dkg dió
- 5 dkg fehér csoki
- 1,5 ek kakaópor
- 1/2 mk sütőpor

Elkészítés:

A diót durvára, a csokit pedig kisebb darabokba vágjuk.

A porcukrot átszitáljuk.

A lisztet elkavarjuk a sütőporral és kakaóval.

A tojásfehérjékből közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot, és addig verjük amíg elfogy a porcukor, és egy nagyon kemény habot nem kapunk.
A kakaós lisztet óvatosan beleforgatjuk a habba, majd a diót és csokit is hozzáforgatjuk.

10 percet pihentetjük.

Két kiskanál segítségével halmokat rakunk egy sütőpapíros tepsire, majd előmelegített sütőben, közepes hőfokon 10-15 perc alatt kisütjük.


2013. március 25., hétfő

Briós 2.


Az utóbbi időben mind csak valamivel megtöltve készítettem kelt tésztát, és mintha már vágytam a sima kalácsra kakaóval reggelire. :) Végül mégsem kalács lett, hanem briósok, de kalács tésztából készítve.
Ezt a briós formázást Tücsökbogárnál láttam, és amilyen bonyolultnak tűnik, épp olyan egyszerű elkészíteni. Tiszta élvezet volt a tésztával dolgozni, formálgatni a briósokat. :)

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2,5 dl tej
- 3 tojássárga
- 5 dkg vaj
- 1/2 citrom reszelt héja
- csipetnyi só
- 10 dkg cukor

Lekenni: - 1 tojássárga+1 ek víz

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot.
Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd 20 percig kelesztjük.

Kenyérsütőgép hiányában 1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük.
A lisztet dagasztó tálba szórjuk, közepében kis fészket formálunk, beleütjük a tojássárgákat és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel. Ráöntjük a felfutott élesztőt majd a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk. Cipót formálunk belőle, tiszta konyharuhával letakarjuk és 20 percig kelesztjük.

Ezután a tésztát átgyúrjuk és 64 darabra vágjuk. Én úgy csináltam, hogy először 4 egyenlő részre vágtam a tésztát, majd mindegyiket újabb 4 részre, így lett összesen 16 darab kisebb cipóm. Ezeket újra feldaraboltam, mindegyiket 4-4 egyforma részre, és így kaptam 64 darab 30 grammos kis gombocót.

Kb. 15 centis hurkákká sodorjuk, majd 4-4 szálat összeszövünk a következő képpen: első lépésként, a bal alsó vízszintes hurka véget ráhajtjuk a fölötte levő vízszintes szálra, majd minden második hurkavéget az óra mutató irányába haladva ráhajtjuk a következő tésztaszálra.


Ha mind a 4 hurkavéget ráhajtottuk a következő szálra, akkor most jobb oldalról bal oldalra haladva, azokkal a hurkavégekkel dolgozzunk, amelyek alul helyezkednek el, és körbeszöjjük.





 
  






A hurkavégeket kicsit összenyomjuk és a tészta alá hajtjuk.
Nem tudom mennyire érthető, de remélem, hogy a képek segítenek majd megérteni, hogy hogy is kell megformázni ezeket a briósokat. Leírni elég nehéz, de ez nem kell visszariasszon senkit, mert nagyon könnyű megcsinálni.


Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk és lekenjük a vízzel hígított felvert tojással.
15 percen át újrakelesztjük, majd ismét megkenjük a vizes tojással és előmelegített sütőben, 200 fokon, 15 perc alatt szép vörösbarnára sütjük.


2013. március 22., péntek

Hamis túrógombóc


Amíg meg nem ismertem a férjem, nem is tudtam, hogy létezik hamis túrógombóc. Addig mindig tehéntúróból készítettük, nem is hallottam, hogy savanyú tejből is lehet készíteni, és hogy még finom is. Egyszer aztán, amikor náluk voltam, Anyósom kérdezte, hogy jó lesz-e túrógombóc leves után. Naná, hogy igen, hiszen nagyon szeretem. Segítettem én is az ebéd készítésénél, és amikor a gombócra került a sor és láttam, hogy túró nincs, savanyú tej fel főni, bele a búzadara, tojás, és pár perc múlva már hempergettük is bele a cukros zsemlemorzsába, el sem tudtam képzelni, hogy EZ most mi? Na de amikor megkóstoltam .... nem is lehetett érezni, hogy nincs túró benne, nagyon finom volt és puha. :) Azóta nagyon sokszor kerül nálunk is asztalra, hisz pár perc és kész is van, és az is egy plusz, hogy nem kerül sokba. :)
Nem szoktam mérni, hogy miből mennyit teszek bele, attól függ, hogy mennyi savanyú tejet használok hozzá, de most lemértem mindent, hogy pontosan tudjam leírni a blogba. :)

Hozzávalók:

- 6,5 dl savanyú tej (de lehet joghurt, kefirt is)
- csipetnyi só
- 12 dkg búzadara
- 2 ek cukor
- 2 vanília cukor
- 1 tojás

Hempergetni:

- 8 dkg zsemlemorzsa
- 1,5 ek cukor
- pici olaj

Elkészítés:

A savanyú tejet egy lábasba öntjük és felforraljuk. Ha már fő, beletesszük a cukrokat és a búzadarát, majd kis lángon állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ha már vastagodik a massza, hozzáadjuk az egész tojást is, jól elkavarjuk, és addig főzzük, amíg már jó sűrű.  Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni, közbe jól megkeményedik és könnyen lehet majd dolgozni vele.

Egy serpenyőben megpirítjuk a zsemlemorzsát majd egy kevés olajat csurgatunk hozzá és cukorral ízesítsük.

Ha kihűlt, akkor vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle és meghempergetjük a cukros zsemlemorzsában. Én most nem vártam meg, hogy kihűljön teljesen, csak addig hogy épp ne égessen, és így is nagyon jól megtudtam formálni a gombóckákat.

Nekem ebből az adagból 11 darab, 60 grammos gombóc lett.

Lehet cukros tejföllel, felmelegített lekvárral, vagy gyümölcsmártással is fogyasztani.


2013. március 20., szerda

Havasi kifli


A múlt héten, amikor telefonon beszéltem Édesanyámmal szó került, hogy milyen finom lekváros kifliket készített. Emlékeztem, hogy még gyerek koromba ettem ilyet, de én soha nem készítettem, és receptem sem volt hozzá. Így elkértem a receptet (egy folyóiratból való), és már szombat reggel el is készítettem. Nagyon finom volt, jó omlós sütemény, hamar el is fogyott. Azt hiszem újra elkészítem majd Húsvétra. :)

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt
- 20 dkg sertészsír
- 2 dkg friss élesztő
- 3 ek cukor
- csipet só
- 1 tojás
- 1 dl tej

+ Tölteni: bármilyen ízű kemény lekvár (nálam házi eper lekvár)

+ Hempergetni: porcukor

Elkészítés:

A langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük.

A sóval és cukorral elkevert lisztben elmorzsoljuk a zsírt. Közepébe fészket alakítunk ki, beletesszük a tojást és a felfuttatott élesztőt és jól összegyúrjuk. Cipót formálunk, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és kb.40-45 percet pihentetjük.

Ezután 8 egyenlő részre osztjuk, kis gombócokat formálunk, letakarjuk és újabb 10 percig pihentetjük.

Mindegyik gombócot kb. 2-3 mm vastagságú körre nyújtjuk, majd 8 cikkre vágjuk és a vastagabb felére egy kis lekvárt teszünk. A szélesebb felétől feltekerjük és kiflit formázzunk.

A megformázott kifliket sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, majd előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve, még melegen, porcukorba forgatjuk.



2013. március 18., hétfő

Fahéjas szívek


A férjemnek nagyon ízlett a fahéjas spanyol briós, repetát is kért, de gondoltam egy kicsit másképp formázom meg, úgyis már rég kiszerettem volna próbálni ezt a formázási technikát és egy kicsit kedveskedek Neki is. :) Így megszülettek a fahéjas kelt szívek nálam is, mint már sok blogon. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 8 dkg cukor
- 1 tojás+ 1 tojássárga
- 2 dl tej
- 1 tk reszelt citrom héj
- csipetnyi só
- 5 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 5 dkg vaj
- 8 tk cukor
- 2,5 tk fahéj

Lekenni: - 1 tojásfehérje

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mérjük, és egy lágyabb tésztát dagasztunk. Lezárjuk a gépet és duplájára kelesztjük a tésztát.

Kenyérsütőgép hiányában 1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük.
A lisztet dagasztó tálba szórjuk, közepében kis fészket formálunk, beleütjük az egész tojást és tojássárgát. Egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, ráöntjük a felfutott élesztőt majd a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.

A cukrot és fahéjat elkeverjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd 10 egyenlő részre osztjuk.
Kis gombócokat formálunk, letakarjuk és 10 percig pihentetjük.

Ezután mindegyik tészta darabot egyenként kinyújtjuk 0,5 cm vastagságú téglalap alakúra, megkenjük puha vajjal és megszórjuk 1 teáskanálnyi fahéjas cukorral. Feltekerjük szorosan csak úgy mint a bejglit, majd a kezünkkel óvatosan nyújtsuk meg (sodorjuk) kb. 20 cm hosszúra. Kettőbe hajtsuk, úgy hogy a tészta illesztés ne látszódjon, a hajtás belülre essen. A tésztavégeket összecsípjük és elvékonyítjuk, ez lesz a szív csúcsa.


A másik végét késsel vagy ollóval bevágjuk, kb. 4-5 cm hosszan. Kifordítjuk a bevágott részeket, lapjára helyezzük és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk az így kapott szíveket.

Pihentetjük még 15-20 percet, lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 15 perc alatt készre sütjük.


2013. március 15., péntek

Pillecukor, mályvacukor (Marshmallow)


Hogy miért nem készítettem eddig? Talán mert túl bonyolultnak gondoltam, és nem mertem nekiállni? Hát nagyot tévedtem. Szuper egyszerű elkészíteni, nem időigényes (leszámítva amit a hűtőbe kell tartani), és nem utolsó sorban finom is. :) Én most vaníliásan készítettem el, de következőkor majd megpróbálom ízesíteni valamilyen szörppel vagy gyümölcspürével, talán majd jobban is mutatna ha színes.
Nekem egy kicsit édesnek tűnt, jó tudom nem is lehet másmilyen, hiszen csupa cukor, de a férjemnek nagyon- nagyon ízlett, holnap lesz repeta. :D
A receptet Wise Lady-nél találtam. :)

Hozzávalók:

- 8 g zselatinpor
- 3 ek víz

- 150 g cukor (nálam 30 g vaníliás cukor + 120 g kristálycukor)
- 50 ml víz
- 1 evőkanál méz
- csipet só

Hempergetni:

- 1 ek porcukor
- 1 ek kukorica keményítő

Elkészítés:

A habverő edénybe beletesszük a zselatinport, hozzáadunk 3 ek vizet és elkavarjuk.

Egy lábosba a vizet feltesszük forrni a cukrokkal és mézzel. Kb 3-4 percig forraljuk kis lángon (egy kicsit habzik), majd levesszük a tűzről. Egy kristálytiszta szirupot kell kapjunk.

A forró szirupból 2-3 evőkanállal hozzákavarunk a zselatinhoz és mixerrel elkeverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a többi szirupot is és a csipetnyi sót és a mixer alacsony fokozatán 6-7 percig tovább keverjük.
Ezután felkapcsoljuk a maximum fokozatra és újabb 1-2 percig habosítjuk. Akkor jó ha egy hófehér, megkeményedő és nyúlós habot kapunk.

Egy kb. 13x18 cm-es dobozt vagy edényt (én fagyis dobozt használtam) fóliával kibéleljük, vékonyan megkenjük olajjal és beleöntjük a habot. Ha nem sima a teteje, akkor egy kicsit elegyengetjük egy olajos kanállal.
Hűtőbe tesszük kb. 2-3 órára.
Ezután kiemeljük a dobozból, eltávolítjuk a fóliát és konyhai ollóval felvágjuk kisebb kockákra.


Egy tálkába elkeverjük a porcukrot és a keményítőt, majd mindegyik pillecukor kockát meghempergetjük benne. Én ahogy vágtam, már hempergetem is bele a keményítős porcukorba, mert hanem összeragadnak a pillecukor kockák.
A felesleges port lerázzuk róla és egy dobozba hideg helyen tároljuk.


2013. március 13., szerda

Fahéjas spanyol briós


Egy újabb péksüti, ami bejárta a blogvilágot egy pár évvel ezelőtt . Nálunk is elkészült már egy párszor, simán vagy kakaóval, most pedig fahéjasan hoztam.

Hozzávalók a tésztához:

- 1 tojás+ 1 tojássárga
- 3 ek olaj
- 2,2 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 50 dkg liszt
- 7 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor

Hozzávalók a töltelékhez:

- 5 dkg vaj
- 8 tk cukor
- 2 tk fahéj

Lekenni: - kevés vaj+ vaníliás cukor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mérjük, és egy lágyabb tésztát dagasztunk. Lezárjuk a gépet és duplájára kelesztjük a tésztát.

A cukrot és fahéjat elkeverjük.

A megkelt tészát lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd 10 egyenlő részre osztjuk. Kis gombócokat formálunk, letakarjuk és 15-20 percig pihentetjük.

Ezután minden darabot, egyenként, ovális alakúra nyújtunk, megkenjük puha vajjal, és megszórjuk 1 teáskanálnyi cukros fahéjjal.
Feltekerjük, és hagyjuk pihenni, amíg az összes gombócot ki nem nyújtjuk és feltekerjük.
Pihentetés után egy kicsit meghúzva csiga alakban feltekerjük úgy, hogy a hajtás felülre kerüljön.


A végét az ujjunkkal lenyomjuk és a csiga alá hajtjuk, majd sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.

Újabb 30 percig pihentetjük, lekenjük vajjal és megszórjuk egy kis vaníliás cukorral.

180 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük.

Ha kihűltek, meglehet szórni egy kis porcukorral. Nálunk ez most elmaradt. :)

2013. március 11., hétfő

Mogyoróvajas keksz



Mint már többször említettem, nagyon kekszesek vagyunk, mindig kell legyen valami rágcsálni való a kekszes dobozba. :)
Árválkodott egy üveg mogyoróvaj a polcon már elég rég óta. Valamit kellett kezdjek vele, mert valahogy nem ízlett annyira, így biztos volt, hogy ez kerül bele a hétvégi kekszekbe.
Nézelődtem a netten mogyoróvajas kekszek után, nagyon sokat találtam is, de a legjobban Trollanyu mogyoróvajas kekszei bizonyultak a legmegfelelőbbnek most. Nagyon egyszerű és gyors az elkészítése, és meg kell mondjam, hogy a villával való mintázástól nekem nagyon tetszenek. :)

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

- 1 tojás
- 12 dkg cukor
- 15 dkg puha vaj
- 15 dkg mogyoróvaj
- 1 tk vaníliaesszencia
- 25 dkg liszt
- 1/2 tk sütőpor
- csipetnyi só

Elkészítés:

A puha vajat habosra keverjük a cukorral mixer segítségével.
Ezután hozzáadjuk a mogyoróvajat, majd a tojást és a vanília kivonatot is és tovább keverjük.

A lisztet elkeverjük a sóval és sütőporral, majd a masszához keverjük.
Folpackba csomagoljuk és egy órára hűtőben pihentetjük.

Ezután a tésztából diónyi nagyságú golyókat formázunk (nálam 17 gramm/golyó) és sütőpapíros lemezre rakosgatjuk egymástól 2-3 cm-re, mert majd megnőnek.

Egy lisztbe mártott egyenes, széles talpú pohárral korongokká lapítjuk, majd egy villával megmintázzuk a tetejüket.

180 fokra előmelegített sütőbe 10-12 perc alatt készre sütjük, vagy amíg el nem kezd a széle barnulni.

A kész kekszeket rácson hagyjuk kihűlni. Kekszes dobozba téve egy hétig is eltartható, már ha marad belőle.:P


2013. március 8., péntek

Boldog Nőnapot! :)

kép innen


"Nőnap alkalmából sok szeretettel kívánom,
Hogy nőként nagyon boldogan élj a világon.
Érezd, hogy szeretnek téged, s te is szeress,
A szeretetet mindég éld meg, ne csak keresd.
Mit lelked mélyén szerény álmokat vágynál,
Váljon valóra, mintha madárként az égen szállnál.
Ezt kívánom én, és még szebb, könnyebb életet,
Míg élsz, öleljen körül a forró, édes szeretet."
(Deák László Sándor)

2013. március 1., péntek

Almás koszorú


Kaptunk egy nagy zacskó finom házi almát, ami már kezdett romlani és muszáj volt valamit készíteni belőle, mert sajnáltam eldobni.  Kapóra is jött, mert már elég rég nem készült valami almás finomság, így elkészültek ezek a kis karamellás-almás koszorúk. :)

Hozzávalók a tésztához (4 koszorú):

- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- csipetnyi só
- 8 dkg cukor
- 1,5 dl joghurt
- 1 dl tej
- 1 tojás
- 6 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 2 ek cukor
- 4 dkg vaj
- 60 dkg pucolt alma
- 1/2 citrom leve
- 0,5 dl viz
- 1 tk örölt fahéj
- 2 tk étkezési keményítő

Lekenni: - 1 tojássárga+1 ek tej

+ 1 maroknyi dió

Elkészítés:


A töltelékhez az almákat megmossuk, majd meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. Meglocsoljuk a citromlével és félretesszük.

Egy serpenyőbe a cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat és addig kavargatjuk, amíg felolvad. Ha felolvadt hozzáöntjük a vizet, elkavarjuk, majd a kockára vágott almát beletesszük és egy pár perc alatt megdinszteljük.

Megszórjuk az étkezési keményítővel, összekeverjük és ha besűrűsödött levesszük a tűzről, a fahéjjal ízesítjük és hűlni hagyjuk.

A vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük a hozzávalókat és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot.
Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk és 10 percet pihentetjük.

Az egyik tésztadarabot egy sütőpapírra helyezzük, és kb. 22 cm-es átmérőjű körre nyújtjuk (vagy legalábbis megpróbáljuk, nekem nem nagyon sikerült :P).
Egy 10 cm-es pohárral megjelöljük a kör közepét, majd egy éles késsel 4 bevágást végzünk (csillag alakban) rajta, úgy hogy nyolc egyforma háromszög alakú szirmot kapjunk.

A kör szélétől, 1 cm-re helyezzük a töltelék 1/4 részét.


A közepétől fogva egyenként kifordítgatjuk a szirmokat, a töltelék fölött, majd az ujjunkal nyomkodjuk egy kicsit össze a széleket, hogy ragadjanak össze.


Ugyanígy járjuk el a másik 3 tészta darabbal is.

20 percig pihentetjük, majd  a tejjel elkavart tojássárgával lekenjük a kifordított szirmokat és a széleket, megszórjuk durvára vágott dióval és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc készre sütjük.