2014. január 29., szerda

Brassói krémes gyümölcslepény


Kati, a Makacska konyhája blog írója, játékot hirdetett 3. blogszülinapja alkalmával, és arra kérte a résztvevőket, hogy készítsenek egy hagyományos erdélyi receptet, vagy egy eredeti Jamie Oliver receptet.
Természetesen egy erdélyi recepten gondolkodtam, átlapoztam pár receptes könyvet, egy kicsit keresgéltem a netten is, majd megtaláltam Klement András: Erdélyország ételei, ízei című könyvét. Letöltöttem, végig nézegettem a recepteket, végül ez az almás lepény mellett döntöttem. Finomnak tűnt és könnyen is elkészíthető, így nem is keresgéltem tovább.

Itt látható az eredeti recept.


Én egy icipicit változtattam rajta, kevesebb cukrot használtam és fahéjjal is megszórtam az almaréteget.
A végeredmény egy nagyon finom almás sütemény, a krém a tetején egy kicsit különlegesebbé teszi az amúgy "egyszerű" almás pitét. Szerintem érdemes kipróbálni, nem fog csalódást okozni az almás sütik kedvelőinek. Nekünk a krém annyira ízlett, hogy biztos más sütiknél is kifogom próbálni. :)


És akkor jöjjön ahogy én készítettem:

Hozzávalók a tésztához:

- 30 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 ek cukor
- csipet só
- 2 dkg friss élesztő
- 0,5 tej
- tejföl, amennyit felvesz (nálam kb. 0,8 dl)

Hozzávalók a krémhez:

- 3 tojás
- 15 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor
- 2 ek liszt
- 2 dl tej
- 3 dl tejföl

+ 2 ek búzadara
+ 60 dkg alma
+ 1 tk őrölt fahéj
+ 1 cs. vanília cukor

Elkészítés:

A lisztet a csipet sóval dolgozófelületre szitáljuk. Elmorzsoljuk benne a vajat, majd a közepébe egy kis fészket alakítunk ki. Beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos tejet. 10-15 percet pihentetjük amíg felfut az élesztő (akkor jó, ha a tetején megjelenik a barnás hab és már jól megnőtt.) Ezután összedolgozzuk annyi tejföllel, hogy egy jól formázható tésztát kapjunk. Kis cipót formálunk belőle, tiszta konyharuhával letakarjuk és 10 percig pihentetjük. Ez azért szükséges, mert utána könnyebb dolgozni a tésztával.

Ezután a tésztát enyhén lisztezett felületen tepsi nagyságúra nyújtjuk. Arra figyeljük, hogy a kinyújtott tészta pár centivel nagyobb legyen mint a tepsi, hogy ha majd belehelyeztük, akkor legyen egy kis pereme is.
Ha kinyújtottuk a tésztát, ráterítjük a kivajazott és lisztezett tepsire és beleigazítjuk. (Én egy 25x35 cm-es tepsit használtam.) Letakarjuk és pihenni hagyjuk, amíg elkészítjük a krémet és felszeleteljük az almát.

Az almákat megmossuk, megpucoljuk és szeletekre vágjuk.

Elkészítjük a krémet: a tojásokat különválasztjuk, majd a fehérjét kemény habbá verjük.
A tojássárgákat a cukrokkal jól kikeverjük.
Egy lábasba elkeverjük a lisztet a tejjel, majd a tejföllel együtt csomómentesre keverjük. Feltesszük a tűzre, és kis lángon addig kevergetjük, amíg besűrűsödik. Ezután levesszük a tűzről és lassan hozzácsurgatjuk a kikavart tojássárgát, majd pár percre vissza tesszük a lángra tovább kavargatva. Legvégül hozzáforgatjuk a tojások fehérjének kemény habját.

A tésztát megszórjuk búzadarával, majd cserépszerűen elhelyezzük rajta az almaszeleteket. Rászórjuk a fahéjjal elkevert vaníliás cukrot és rásimítjuk a főzött krémet.

Előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt szép világosbarnára sütjük. Amikor kivesszük a sütőből egy kicsit rezgős még a krém, de miután teljesen kihűl megkeményedik.

Hűlés után szeleteljük.

4 megjegyzés:

  1. Hű, nagyon guszta sütemény, ezt biztosan ki fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
  2. Jah, köszönöm a meghívást a játékra és meg is osztottam pár tudnivalót magamról :)

    VálaszTörlés
  3. Ha későre is, de ideértem, köszi a nevezést, nagyon guszta a sütid:)

    VálaszTörlés