2014. február 19., szerda

Almás-túrós tekercs

 

Elég jó áron kaptam tehéntúrót, vettem is egy jó nagy adagot belőle. Készítettem egy finom meggyes-túrós tortát (hamarosan lesz recept is), de maradt még meg jócskán túró, úgy hogy készítettem még egyet s mást belőle. Az egyik ez az almával töltött túrós "kalács", ami már nagyon rég a listámon volt. Nekünk nagyon ízlett és a tésztája is nagyon jó. Nem az a gyorsan kiszáradó fajta, szombaton készítettem és ma reggel ettük meg az utolsó szeleteket, és még mindig nem volt megszáradva. Úgy hogy tökéletes választás ha olyan kalácsot szeretnénk, hogy több napig elálljon.

Ezzel a tekerccsel szeretnék jelentkezni Flóra blogszülinapi játékára, remélem neki is fog tetszeni, hisz két olyan alapanyagot is tartalmaz, a túrót és a fahéjat, ami Flóra kedvencei közé tartozik. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 30 dkg liszt
- 15 dkg túró
- 5 dkg cukor
- 1 cs. vanília cukor
- csipet só
- 1/2 cs. sütőpor
- 6 evőkanál tej 
- 6 evőkanál olaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 3 közepes méretű alma
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1-1,5 tk fahéj
- 1 ek citromlé 
- 1 tk étkezési keményítő

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit egy nagyobb tálba mérjük, és kézzel összegyúrjuk. Könnyen összeáll a tészta és nagyon jó állagú. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük amíg elkészítjük és kihűtjük a tölteléket.

Az almákat megmossuk, szárazra töröljük majd meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük, meglocsoljuk a citrom lével, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot és lassú tűznél megdinszteljük, majd besűrítjük keményítővel. Ezután levesszük a tűzről, rászórjuk a fahéjat, összekavarjuk és hűlni hagyjuk.
Nekem elég édes volt az almám ezért nem tettem bele sok cukrot, de ha savanykásabb az alma vagy valaki édesebben szereti akkor nyugodtan lehet több cukrot használni.

Ezután egy sütőpapírra borítjuk a hűtőből kivett tésztát, kicsit lelapítjuk, tetejét enyhén megszórjuk liszttel és kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastagságúra.
Egyenletesen rákenjük az almás tölteléket, majd a sütőpapír segítségével feltekerjük. Ne tekerjük túl szorosra, mert akkor sütés közben kihasad.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a feltekert kalácsot átgurítjuk a papírról a tepsire.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30-35 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

A sütőből kivéve kihűtjük, majd tetejét megszórjuk porcukorral és szeleteljük.


Ötlet: Erdélyi konyha - Kalendárium 2011

4 megjegyzés:

  1. De szép szeletek! Látszik is rajta, ahogy írod, hogy nem egy kiszáradós fajta :-)

    VálaszTörlés
  2. Imádom ezt a tésztát!! ...és milyen jó ötlet almával töltve. :P

    VálaszTörlés
  3. Fincsi lehet, nekem is ízlene :)

    VálaszTörlés
  4. Nyami!:) Az alma is majdnem bekerült a top 5 hozzávaló listájába, úgyhogy tuti nagyon ízlene.:)

    VálaszTörlés