2014. február 6., csütörtök

Meggyes pite grízes tésztával




Még a nyáron volt nagy sláger ez a süti, Gabriella indította útjára, és nagyon sok blogon találkozhattunk vele. Ki barackkal, ki szilvával készítette, én most fagyasztott meggyet használtam hozzá, de szerintem bármilyen gyümölccsel nagyon finom. :)
Ha valami könnyű és finom süteményre vágyunk, ez a süti a tuti befutó! :)

Hozzávalók:

- 10 dkg búzadara
- 10 dkg liszt
- 1/2 cs sütőpor
- 2,5 dl joghurt
- 2 tojás
- 7 dkg cukor
- 1 cs vanília cukor
- 7 dkg vaj

+ 25 dkg magozott meggy (nálam fagyasztott)

Elkészítés:


A sütőporral elkevert lisztet egy tálba keverjük össze a búzadarával.

A tojásokat a cukrokkal keverjük habosra, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Ezután kézi habverővel hozzákeverjük a joghurtot és a megolvasztott, de már kihűlt vajat. Hozzáadjuk a lisztes keveréket is, egyneművé keverjük, és 35-40 percig állni hagyjuk.

A meggyet lecsepegtetjük. (Lehet fagyasztott meggyet vagy kompótot is használni, csak jól csepegtessük le. Akár más gyümölccsel is lehet készíteni.)

Egy 20x25 cm-es tepsit kivajazzuk és megszórjuk liszttel, majd beleöntjük a tésztát. Tetejére rakosgatjuk a lecsepegtetett meggyeket, majd előmelegített sütőben 170 fokon kb. 20-25 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát!

Ha kihűlt, négyzet alakúra vágjuk és tetejét porcukorral megszórva tálaljuk.


5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, olyan könnyűnek tűnik a tésztája, biztos jó lehet.

    VálaszTörlés
  2. Egy csipet sót biztos elbír!
    Többször megcsináltam már....isteni finom,gyors és egyszerű!
    Én teszek bele egy kis fahéjat is.
    Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy elkészítetted és ízlett nektek is! :)
      Igen, igazad van, egy csipet só mindenképpen jót tesz neki. És a fahéj is jó ötlet, a meggy és fahéj jó barátságban van egymással. :)

      Törlés
  3. Én ezt megcsináltam vagy 3x és nem akar tökéletes lenni. Sajnos nagyon pontatlan a recept. Nincs benne egyértelmüen hogy a felvert tojást mikor adom hozzá a lisztes grízes keverékhet? És mit csinálok a vanilia cukorral? És a sütés ideje még dupla ennyi idő alatt is sültelen lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Istvanovics, sajnálom hogy többszöri próbálkozás után sem sikerült a sütemény.
      A lisztes keverék hozzáadása valóban kimaradt a recept leírásban. Ezt most pótoltam, köszönöm az észrevételt!
      A "cukrokkal" alatt értem a cukor + vaníliás cukrot, amit a tojásokkal habosra keverünk.
      Ami a sütés idejét illeti, ez csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Ezért is írtam a recept végére, hogy végezzünk tűpróbát.
      Nekem ennyi idő elég volt, készre sült a süti.
      Remélem, ha még egyszer elkészítenéd, már sikerülni fog. :)
      További kellemes Karácsonyt kívánok!🎄

      Törlés