2014. március 4., kedd

Burgonyapelyhes zsemle



Ez lett a kedvenc zsemlénk. Annyira finomra sikeredett, hogy a hétvégén kétszer is megsütöttem. Reggelire, még langyosan vajjal megkenve, egy kis lekvárral, és egy bögre tejeskávéval, vagy felvágottal és sok friss zöldséggel, a legfinomabb! :)

Hozzávalók 9 darabhoz:

- 1 tojás
- 1 dl joghurt
- 10 dkg burgonyapehely
- 40 dkg liszt
- 1 tk. só
- 1 tk cukor
- 2 dkg friss élesztő
- kb. 2,3 tej
- 0,4 dl olaj

Lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejére szórni:

- szezámmag
- egész mák szem

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, az olaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztás programot. (Tejet csak 2 dl-et adjunk hozzá kezdetben, majd ha szükség van rá, akkor adjuk a többit.)
Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk a tésztát, átgyúrjuk és 9 egyforma darabba vágjuk (kb. 114 gramm 1 darab).

Egyenként megformázzuk a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.

Duplájára kelesztjük, majd lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk szezámmaggal vagy egész mákszemmel.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.


7 megjegyzés:

  1. Ú, de szép mosolygós zsemléket sütöttél!!!

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűek tényleg, nem csodálom, hogy ez lett a kedvenc:)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg nagyon szépek és a belseje is!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép a zsemléd! Minden hozzávalóm nincs itthon, pedig szívesen kipróbálnám!

    VálaszTörlés
  5. Szép, mosolygósak lettek, látszik rajtuk, hogy mennyire finomak! :)

    VálaszTörlés
  6. Csak úgy mosolyognak! Nekem is ez jutott eszembe, mint Hankkának :-)
    Finom puha bélzetű zsemle lehet!

    VálaszTörlés