2014. március 10., hétfő

Fordított banános süti


Aki követi a bejegyzéseim tudhatja, hogy nem szeretem a banánt, már az illatától is rosszul vagyok, így nem volt terveim között, hogy valaha banános süteményt készítsek (ha én nem ehetek belőle, hát akkor más se egyen :D). Na de mit csinál az ember lánya, ha a férj olyan szépen kéri meg, hogy ő biza banános sütit szeretne? Természetesen teljesíti ezt a kérését is. :) A guglit hívtam segítségül és amikor megláttam ezt a sütit tovább nem is keresgéltem, el is mentettem a receptet. Mivel kisebb tepsibe kell megsütni, gondoltam ez pont elég lesz a férjnek hétvégi sütinek, én úgy sem eszem belőle. Igen ám, de azzal nem számoltam, hogy én is megkóstolhatnám, netán ízlene is, és akkor szinte egy leültünkbe el is fogy. Amikor már sülni kezdett, tudtam, hogy muszáj lesz megkóstolnom, annyira finom illatok terjengtek az egész házba. Igaz, hogy az alját egy kicsit odakapta (ne tessék telefonálgatni, ha süti van a sütőben! ), de az ízén semmit sem változtatott. Ezért talán a ronda, de finom kategóriába sorolható az én sütim. ;)

Hozzávalók 20x20 cm-es tepsihez:

- 14 dkg liszt
- 2 kk sütőpor
- 1 csapott tk fahéj
- 1 csapott tk mézeskalács fűszerkeverék
- 8 dkg darált dió
- 7 dkg vaj
- 10 dkg (barna)cukor
- 1 érettebb + 3 banán
- 2 tojás
- 175 g natúr joghurt
- kb. 1-2 ek citromlé

+ A tepsi aljára:

- kb. 1 dkg vaj
- 2 ek porcukor

+ 1 ek méz, lekenni a süti tetejét

Elkészítés:


A joghurtot lecsöpögtetjük. Én olyan 35-40 percet hagytam csöpögni.

A tepsit kibéleljük sütőpapírral, majd kikenjük a vajjal és rászitáljuk a porcukrot.

A száraz hozzávalókat, a cukor kivételével, elkeverjük.

A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzákeverjük a villával pépesített banánt, majd egyenként a tojásokat is. Több részletben rászitáljuk a száraz hozzávalókat, és a joghurttal váltakozva egynemű masszává keverjük.

A 3 banánt meghámozzuk, lapjában félbevágjuk és a vágott felületet megkenjük citromlével.
Lefele fordítva a formába rendezzük (vágott felével fektetjük a tepsibe), rákanalazzuk a masszát és óvatosan elsimítjuk.

Előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Végezzük tűpróbát!

Kb. 5 perc hűlés után rácsra borítjuk (a banános fele kerül felfele) és teljesen kihűtjük. Kb. egy evőkanálnyi mézet felmelegítünk, majd a sütemény tetejét lekenjük vele. (Az eredeti receptbe juharsziruppal volt meglocsolva.)

6 megjegyzés:

  1. Én imádom a banánt!!! Nagyon! Viszont a banános sütikért nem rajongok. De idén télen sikerült egy olyan finom banános süteményt/kenyeret sütnöm... na, azóta eszem a banános sütiket - is. :)
    Tetszik a Tied is, télies ízvilágú... szerintem nekem nagyon ízlene. Egyáltalán nem ronda, sőt... A férjednek ízlett? Szerintem igen. :))

    (milyen jól elbeszélgettem itt magamban:)))

    VálaszTörlés
  2. Csatlakozom Gabriellához, egyáltalán nem ronda :-) Nagyon finom lehet! Én is nagyon szeretem a banánt, jó éretten! Minden nap meg tudnám enni :-)

    VálaszTörlés
  3. Az illat sokszor meghozza az étvágyat is, van ez így:) Szerintem guszta a süti, a cukor egy kicsit karamellizálódott. Biztos finom is volt, ha eltüntettétek:)

    VálaszTörlés
  4. Szerintem pont kellett ennyi karamellizálódás a banánnak:)

    VálaszTörlés
  5. Imádom a banánt így nekem nagyon vonzó ahogy olvastam a receptet!
    Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  6. Hmmm, ez csodajól néz ki, felkerült a listámra :-)

    VálaszTörlés