2014. március 19., szerda

Sajtkrémes-medvehagymás csavart




A tavaly ismerkedtünk meg csak a medvehagymával, de azt kell hogy mondjam, hogy szerelem volt első ízlésre. ;) Nagyon ízlett mindkettőnknek, így próbáljuk minél több ételbe belecsempészni és minél többször fogyasztani.
Ez a csavart is leves mellé készült, de akár önmagában is fogyasztható, nagyon finom, csak úgy eteti magát.

Hozzávalók a tésztához:

- 40 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 1 csapott tk cukor
- 1 tk só
- 1 tojás
- 0,5 dl olaj
- 1 dl natúr joghurt
- 0.6 dl tej

Hozzávalók a töltelékhez:


- 5 dkg medvehagyma (1 csokor)
- 10 dkg vajas sajtkrém (lehet natúr is)

Lekenni a tetejét: - 1 tk víz+ 1 tojássárga

Szórni a tetejét: - szezámmag

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, az olaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot.
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

Közbe elkészítjük a tölteléket: a medvehagymát felaprítjuk majd elkeverjük a puha sajtkrémmel.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, majd kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk.

A tészta egyik felére rákenjük a medvehagymás sajtot majd a töltelékre ráhajtjuk a másik felét. Párszor végig megyünk rajta a sodrófával, majd lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk szezámmaggal. Derelyevágóval vagy egy éles késsel 2 cm-es csíkokat vágunk.


Mindegyik tésztacsíkot a két végénél fogva ellentétes irányba párszor megcsavarjuk és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket egymástól egy kicsit távolabb.

20-25 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.


5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Az elmúlt évben ismerkedtem meg én is a medvehagymával. Nekem is nagyon ízlett ebből is elvennék 1-2 darabot ha engednéd?:-))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szívesen Éva, többet is vehetsz, jó sok lett belőle. ;)
    Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  3. Guszták, szépek, kívánatosak! Soroljam még? :)
    Mi is szeretjük a medvehagymát, az idén szedtünk az erdőn, de ételbe nem tettem bele, csak simán vajas és zsíros kenyérrel ettük:)

    VálaszTörlés
  4. Én is imádom a medvehagymát. Már van 3 bokrocskám belőle, idén már csipkedek is róla 1-2 szálat. Szépségesek lettek a csavartkáid, ezt is felírtam a listámra.. :)

    VálaszTörlés
  5. Csodaszépek lettek, nagyon guszták! :)

    VálaszTörlés