2014. május 22., csütörtök

Házi csoki


Az egyik kedvenc édességünk a férjemmel, mindketten NAGYON szeretjük a házi csokit. Sajnos az utóbbi időben nem készítettem, csak bolti csokit ettünk, de a hétvégén mondogatta a férjem, hogy úgy enne házi csokit, nem csinálok neki (meg nekem is :-P)? Előre gondoltam jobb lenne a boltból venni, mert nem mindig sikerül a házi csokit. Emlékszem sokszor próbálkoztam, de legtöbb esetben nem olyan lett mint kellett volna. Vagy túl kemény lett, szinte a fogunk törött bele, vagy ellenkezőleg, nem dermedt meg és kiskanállal kellett megegyük a csokit.
Egy kicsit utána olvastam, és több helyen írta, hogy a tejpor jó minősége mellett a cukorszirup a másik döntő elem. Ha túl keveset főzzük, akkor nem fog megkeményedni a csoki és csak kanállal lesz ehető, ha pedig sokáig főzzük a szirupot, akkor pedig nagyon kemény lesz ... valahogy a középutat kell eltalálni. Ezeket mind figyelembe véve készítettem el újra a házi csokit a még Édesanyámtól örökölt recept alapján. Én csak fél adagot készítettem most, mert csak ennyi tejporom volt itthon, és azt is írom le.

Hozzávalók:

- 40 dkg cukor
- 1 dl víz
- 10 dkg vaj
- 20 dkg tejpor
- 5 dkg kakaópor

Elkészítés:

A tejport és a kakaót egy tálba szitáljuk és elkeverjük.

Egy kisebb méretű tepsit kikenünk vajjal.

A cukrot a vízzel együtt egy lábasba tesszük és felmelegítjük. Amikor a cukor már teljesen elolvadt, még főzzük pár percet amíg egy sűrűbb szirupot nem kapunk. Ezután hozzáadjuk a vajat, levesszük a tűzről és addig kevergetjük, amíg a vaj elolvad.
Beletesszük tejporos-kakaós keveréket (3-4 részletbe adagoljuk hozzá) és kézi habverővel csomómentesre keverjük.

Beleöntjük a kivajazott tepsibe a még meleg csokit, elsimítjuk és kihűtjük. Érdemes este készíteni, hogy reggelig legyen ideje megdermedni, mert hanem rájárhatunk és nem lenne ideje kihűlni. ;)


13 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, jól sikerült a csokid.A titok a cukorszirup hömérsékletében rejlik nem is annyira a percek száma a döntő hogy mennyit fözöd a cukorszirupot.Nagy különbség van hogy gázlángon vagy elektromos fözölapon melegited.

    VálaszTörlés
  2. Jó tömény édesség, de nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  3. Ez aztán jó kis ötlet! Még sosem készítettem házilag csokit, de most legalább van receptem hozzá! Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  4. Holnap lesz a napja, hogy kipróbálom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem nem fog csalódást okozni, és nektek is annyira fog ízleni mint nekünk. :)

      Törlés
  5. Azt sehol nem láttam, hogy milyen cukor kell hozzá? Lehet, hogy nem mindegy! Kristály v. porcukor?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erika, üdvözöllek a blogon! :) A házi csoki készítéséhez kristálycukrot kell használni. Sok sikert az elkészítéséhez. Szép napot!

      Törlés
  6. Dejó, régen sokszor csináltunk ilyet, most megpróbálom újra. Köszi! :)

    VálaszTörlés
  7. Szia! Az mitől lehet, hogy nem dermed meg, ki kell kanalazni a formából? :(
    De az íze nagyon finom!
    Köszönöm a válaszod!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Sajnálom, hogy nem sikerült a csoki, én is sokat kellett kísérletezzek, amíg végül sikerült. Szerintem a szirup a vétkes. Próbáld meg a vizet a cukorral addig főzni, amíg a szirup gyöngyözni kezd. Ekkor egy hideg vízzel teli pohárba csepegtess egy-két cseppet a cukorszirupból, és ha szétoszlik akkor még hagyd főni. Percentként ismételd meg (4-5 perc elég kéne legyen), és ha már a cukorszirup cseppek egyben maradnak akkor készen van a cukorszirup, és jöhet bele a vaj. Remélem tudtam segíteni és következőkor jobban fog sikerülni. :) Sok sikert hozzá!

      Törlés