2014. május 19., hétfő

Híg palacsinta, ahogy Édesapám készíti

 

A világ legfinomabb palacsintája, akinek még nincs egy jól bevált palacsinta receptje ezt mindenképpen próbálja ki, állítom hogy nem fog csalódást okozni.
Azt hiszem már párszor írtam, hogy nagyon szeretem a palacsintát, viszont készíteni már nem annyira. Jó pár évig csak akkor ettem palacsintát, amikor hazamentünk vagy szüleim jöttek látogatóban, mert ilyenkor mindig készített Édesapám palacsintát. Azt a nagyon vékony fajtát, papír vékonyságú palacsintát, mert én így szeretem, finom házi baracklekvárral megtöltve. :) A képen látható palacsinták is Édesapám kezei közül kerülte ki, és olyan finomak, hogy még önmagában is lehet enni, semmi töltelék nélkül.
Legalábbis nekem ez a kedvencem, ennél finomabb palacsintát még soha nem ettem, bármikor megtudnám enni. :) Készítsétek el Ti is, hogy győződjetek meg róla ;)

Hozzávalók kb. 60 darab palacsintához:

- 4 egész tojás
- 50 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 csapott ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 ek olaj
- 5 dl tej
- kb. 0,7 dl ásványvíz (attól függően, hogy mennyire hígra szeretnénk)

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat egy magasabb edénybe szórjuk, majd a tojással, olajjal és tejjel csomómentesre keverjük (gépi- vagy kézi habverőt használunk).
Ezután fokozatosan hozzáadunk annyi ásványvizet, amennyire hígra szeretnénk a palacsintát.

Ha teflonos palacsinta sütőt használunk, akkor nem kell kiolajozni a serpenyőt, csak felforrósítjuk és egy-két merőkanálnyi palacsinta masszát tesszük bele. Egy kicsit megmozgatjuk a serpenyőt, hogy egyenletesen eloszlassuk benne a masszát. Pár perc alatt megsütjük a palacsinta alsó felét, majd megfordítjuk és átsütjük a másik felét is.
Ha megsült minkét fele, akkor átcsúsztatjuk egy lapos tányérra.

Melegen vagy hidegen, bárhogyan finom a palacsinta, és megkenhetjük bármilyen lekvárral, mogyorókrémmel, vagy megszórhatjuk cukorral, kakaóporral, kinek mi a kedvence.

Ha nem teflonos a serpenyőnk, akkor minden palacsinta megsütése előtt kevés olajat (1 tk) hevítünk fel a serpenyőben és csak azután tesszük bele a palacsintamasszát.


12 megjegyzés:

  1. Szeretem az ilyen könnyed, vékony palacsintákat! Ebből meg lehet enni vagy tízet... :o))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszták lettek! Ügyes Apukád van, hogy ilyet tud sütni! Én még soha nem sütöttem palacsintát, a férjem szokta, vagy néha a lányom :-) Enni viszont nagyon szeretem :-)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg szép vékonyak, jóféle házi lekvárral csoda finom lehet! :) Nagyon ügyes apukád van, gratulálok! :) Az én apukám csak kávét és forró csokit tud főzni, azt viszont az unokák szerint a világon a legjobban! :)))

    VálaszTörlés
  4. Azta, recept 60 db palacsintához :-))) Még sosem sütöttem 15 db-nál többet egyszerre :-))

    VálaszTörlés
  5. Szuper! Vegre semmi sutopor, eleszto, vaj,vegre az igazi palacsinta! A legjobb!

    VálaszTörlés
  6. Én is a házi baracklekváros palacsintát szeretem a legjobban! Nagyon szépek lettek apukád palacsintái!

    VálaszTörlés
  7. Milyen ügyes az Édesapád!!
    Imádom a palacsintát! ...és azon ritka példányok egyike vagyok, aki sütni is imádja. :o)

    VálaszTörlés