2014. május 21., szerda

Túrós kockák



Rég nem volt valami sósság nálunk, már hiányát éreztük így ideje volt készíteni. Ez az aprósüti villámgyorsan elkészíthető, és ami érdekes benne, hogy a tésztájába főtt krumpli is került, igaz ez nem érezhető a kisült sütin. A végeredmény pedig egy nagyon finom, magát etető sós süti, amit csak ajánlani tudok nektek is elkészítésre. :)

Hozzávalók:


- 25 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 2 kk tengeri só
- 10 dkg tehéntúró
- 1 főtt krumpli (22 dkg)
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- esetleg 1 ek tejföl, ha nem állna össze a tészta

+ Lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

+ Tetejét szórni: - lenmag + szezámmag

Elkészítés:

A sóval és sütőporral elkevert lisztet gyúródeszkára szitáljuk, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a kihűtött és áttört krumplit, a túrót és a tojást, és egynemű tésztává gyúrjuk. Ha nem akarna összeállni, akkor hozzáadunk 1 evőkanál tejfölt és jól összedolgozzuk. Pogácsa állagú tésztát kell kapjunk.

Ezután enyhén lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk és derelyemetszővel kb. 4x4 cm kockákra vágjuk.

Lekenjük a vízzel elkevert tojássárgával, majd megszórjuk a lenmag és szezámmag keverékével.

Egy vékony élű kés segítségével megemeljük a kockák egyik felét, így könnyebben feltudjuk emelni.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Nekem ebből a mennyiségből 50 darab, 4x4 cm-es túrós kockám lett.


Ötlet: Kifőztük oldaláról.

2 megjegyzés:

  1. Hmmm... nagyon guszta - szeretem az ilyen sós rágcsálni valókat.

    VálaszTörlés
  2. Jó kis recept, kipróbálós! :)

    VálaszTörlés