2014. június 23., hétfő

Cseresznyés diómorzsás muffin




Mostanában nagyon megszerettük a gyümölcsös sütiket, s főleg most, hogy olyan sok finom gyümölcs kapható a piacon, szinte heti rendszerességgel készül valami gyümölcsös desszert. Nem is tudom régebben miért nem készítettem gyümölcsös sütiket, hisz olyan finomak, és olyan sok félét lehet készíteni belőlük. Na, de most aztán pótolom a lemaradást, mert nagyon sok jó receptet sikerült összegyűjtenem, ami kipróbálásra vár. :)
Ennek a muffinnak a receptjét itt találtam, mandulamorzsa került a tetejére, de mivel nekem nem volt itthon, így dióval helyettesítettem és egy kicsit a recepten is változtattam. Nagyon finom lett így is, kitűnő reggeli volt (és még lesz holnap is). :)

Hozzávalók a tésztához:

- 22,5 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- csipetnyi só
- 1 tk sütőpor
- 0,6 dl olaj
- 1 tojás
- 0,9 dl tej
- 0,5 dl tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:

- 35 dkg cseresznye
- 3 dkg cukor
- 3-4 ek víz
- 1 ek citrom (ha nagyon édes a cseresznye)
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 tk étkezési keményítő

Hozzávalók a morzsához:

- 3,5 dkg liszt
- 2 dkg vaj
- 2 cs. vaníliás cukor
- 1 csapott kk őrölt fahéj
- 5 dkg durvára vágott dió

Elkészítés:

A cseresznyét megmossuk és kimagozzuk. Egy kisebb lábasba tesszük, majd a cukorral és vízzel együtt addig melegítjük, amíg a cukor teljesen elolvad. Ezután még 2 percet forraljuk, majd rászórjuk a keményítőt és besűrűsítjük. Félretesszük és kihűtjük.

A tésztához a száraz hozzávalókat egy tálba összekeverjük.
Egy másik tálba a tojást, tejet, tejfölt és olajat egy kézi habverővel összekeverjük, majd a száraz hozzávalókat beleszórjuk és összedolgozzuk.

A morzsához a hozzávalókat kézzel gyorsan összedolgozzuk. NEM kell hogy összeálljon, a lényeg, hogy morzsás maradjon!

A muffin sütő tepsi mélyedéseit kibéleljük papírkosárkákkal, és 1-1 evőkanálnyi tésztát teszünk az aljára.

A cseresznyés tölteléket elosztjuk a félig telt papírkapszlikban, majd a maradék tésztát is rákanalazzuk. Végük megszórjuk a morzsával.

200C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

4 megjegyzés:

  1. De finom lehet ez a cseresznyés süti, szívesen beleharapnék most az egyikbe :-) Nagyon szép képeket készítettél róla!

    VálaszTörlés
  2. Katalin, nagyon szívesen adnék, még van pár darab belőle. :)
    Köszönöm szépen a dicséretet! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó lehet, hiszen guszta kis muffinokat készítettél! :) Reggelire én is kaphatok belőle?

    VálaszTörlés
  4. Gusztusosak a sütikéid, biztos nagyon finomak volktak!

    VálaszTörlés