2014. július 4., péntek

Pupusas



Ez az érdekes elnevezésű étel, El Salvador nemzeti étele kukoricalisztből készítve és leggyakrabban puha sajttal, főtt disznóhússal és/vagy babbal töltve. A magyar bloggerek körében is igen elterjedt, igaz más töltelékkel mint az eredeti receptbe, úgy mond magyarosítva. :D Én legutóbb Gabriellánál láttam, és mivel a szombaton valami gyors ebédre volt csak időnk, így hát nálunk is elkészült. Nagyon finom, tölteléknek bármit lehet használni ami a konyhába megtalálható, variálható a végtelenségig. Szóval, ha nincs időnk sokat pepecselni az ebéddel vagy vacsorával, akkor nyugodtan készítsük el ezt a szuper egyszerű, de finom ételt. ;)

Hozzávalók a tésztához:

- 30 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk tengeri só
- 0,5 dl olaj
- kb. 1,2 dl víz

Hozzávalók a töltelékhez:

- 3 ek tejföl
- 1 zöldhagyma
- 1/2 zöld paprika
- 1 kisebb paradicsom
- 10 dkg reszelt sajt
. 10 dkg gépsonka
- só, bors
- 1 ek olívaolaj

Elkészítés:

A lisztet, sütőport és sót összeszitáljuk egy tálba, majd az olajjal és vízzel együtt összegyúrjuk. Cipót formázzunk belőle, és addig pihentetjük amíg a tölteléket is elkészítjük.

A zöldhagymát megpucoljuk, megmossuk és zöldjével együtt apróra vágjuk.
A paprikát és sonkát is apróra vágjuk, a sajtot lereszeljük.
A paradicsom tetejét "X" alakban bemetsszük, majd forró vízbe tesszük kb. 1 percig. Kivesszük a vízből, állni hagyjuk egy kicsit, míg annyira hűl hogy megtudjuk fogni, majd lehúzzuk a héját. Kettőbe vágjuk, eltávolítjuk a magjait és apróra vágjuk.

Az olajon megdinszteljük a hagymát és paprikát, és hűlni hagyjuk.

Egy tálba összekeverjük a tejfölt a többi hozzávalóval, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként nagyjából kör alakúra nyújtjuk. Közepébe teszünk 1 evőkanálnyi tölteléket, majd a széleit összecsípjük és kicsit lelapítjuk.


Egy teflon serpenyőt felforrosítunk, majd zsiradék nélkül minkét felét megsütjük. Én 3-3 percet hagytam mindkét felén közepes lángon, és jól átsült.

Tálaláskor kínálhatjuk friss salátával vagy különböző szószokkal.

8 megjegyzés:

  1. Igen, emlékszem Gabriellánál. A tiéd is nagyon szép és guszta lett!

    VálaszTörlés
  2. Á, végre Te is elkészítetted... és Nektek is ízlik. :)

    VálaszTörlés
  3. Én Flóránál láttam egyszer rég és elkészítettem rögtön, így tudom, hogy miért dicséred. :)))

    VálaszTörlés
  4. Hmmm... igencsak jól néz ki! Én is szemezek vele jó ideje, előbb-utóbb csak elkészül nálunk is.

    VálaszTörlés
  5. Régóta szemezek vele, nagyon tetszik! Na, a héten valamelyik reggel feltálalom én is... Guszta és nem is bonyolult...

    VálaszTörlés
  6. De jó :) Felvéve az elkészítendőek listájára :)

    VálaszTörlés
  7. Érdekesen hangzik és nagyon jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
  8. Nálunk is nagy sikere volt, ütős kis újhagymás-tonhalas töltelékkel :-)))

    VálaszTörlés