2014. augusztus 31., vasárnap

Kókusztejes kalács



Egy kicsit lehűlt az idő, s olyan jól esett bekacsolni a sütőt és érezni a frissen sült kalács illatát. Angyalkalácsnak indult, végül Hokkaido kalácsnak formázott kókusztejes kalács lett. :) Egyszerű, finom kalács és a reggeli hűvös időben nagyon jól esik egy csésze forró tejeskávéval.:)

Hozzávalók:

- 2 dl kókusztej
- 3 tojásfehérje
- csipet só
- 60 dkg liszt
- 7 dkg cukor
- 1 cs. vaníliacukor
- 3 dkg friss élesztő
- 0,5 dl tej (a liszt milyenségétől függően szükség lehet több, vagy kevesebb tejre)

Lekenni:

- 1 tojássárga
- 1 tk víz

Elkészítés:

A hozzávalókat a kenyérsütőgép táljába mérjük és bedagasztjuk.
Lezárjuk a gépet és duplájára kelesztjük.

Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, majd 4 egyforma részre vágjuk.
Mindegyik tésztadarabot hosszúkás, vékony csíkra nyújtjuk. Ha netán túl szélesre sikeredett, hajtsuk félbe, majd szorosan tekerjük fel.

Egy sütőpapírral bélelt nagy kalácsformába (9,5x15x31 cm) egymás mellé helyezzük a tekercseket, tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.


A megkelt kalácsot vízzel hígított tojássárgával lekenjük, és 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük. Félidőnél takarjuk le alufóliával a tetejét, hogy ne égjen meg.


5 megjegyzés:

  1. Jaj, milyen szépséges...
    Nálunk nincs hűvös, olyan kellemes most az idő errefelé. :) Ettől függetlenül a kalács bármikor jöhet (tudod, hogy kelt tészta rajongó vagyok:)).

    VálaszTörlés
  2. Húh, de jól néz ki! Tetszik és biztosan finom is! :)

    VálaszTörlés
  3. De szép foszlós kalácsod lett :-)

    VálaszTörlés
  4. Hű de szépséges! És milyen nagyon jó ötlet a kókusztej a kalácsba!!

    VálaszTörlés
  5. Ezt a receptet viszem, mihelyt beszerzek minden hozzávalót, én is megsütöm.

    VálaszTörlés