2014. augusztus 22., péntek

Meggyhabos morzsasüti


Mivel a férjemnek nagyon ízlett a  szilvalekváros rácsos pite , és sokat dicsérte, valamint sok pozitív visszajelzést is kaptam a kedves olvasóktól, gondoltam újra elkészítem egy kis módosítással. Ezúttal  a tésztájába került egy kevéske darált dió, a töltelékbe pedig most meggylekvárt használtam, amit tojásfehérje habbal kevertem össze. Külalakra nem lett olyan mutatós, időhiány miatt inkább rá reszeltem a tésztát, és nem rácsoztam be. Szerintünk ez is nagyon finom lett, talán egy kicsit nekem jobban is ízlett mint a szilvalekváros. :)

Hozzávalók a tésztához:


- 17 dkg liszt
- 5 dkg darált dió
- 1 csapott tk sütőpor
- 5 dkg cukor
- 1 csipet só
- 1 cs. vaníliás cukor
- 6 dkg vaj
- 2 tojássárga

Hozzávalók a töltelékhez:

- 2,5 dl házi meggylekvár
- 3 tojásfehérje (a tésztától megmaradt 2 tojásfehérje is elegendő, de nekem volt a hűtőbe még egy, és azt is felhasználtam)

Elkészítés:


A tészta hozzávalóit gyorsan összedolgozzuk, majd folpackba csomagolva 1 órát hűtőbe pihentetjük. (Ha nem állna össze a tészta, akkor adjunk hozzá 1-2 ek tejet.)

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan a  meggylekvárhoz forgatjuk.

Ezután a tészta 2/3-át egy sütőpapíron kör alakúra nyújtjuk. Arra figyeljünk, hogy a kör pár centivel nagyobb legyen mint a tortaforma. Ráterítjük egy 22 cm-es kapcsos tortaformára, minek alját kibéleltük sütőpapírral, majd szépen beleigazítjuk a tésztát, úgy hogy hagyjunk neki legalább egy 2 cm-es peremet, amit a sütőforma oldalára nyomkodunk. Ráöntjük a meggyes habot és elsimítjuk.
A megmaradt tészta darabkát nagy lyukú reszelőn a meggyes habra reszeljük.

Előmelegített, 180 fokos sütőben, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

A sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd levesszük a tortaforma karimáját és hagyjuk teljesen kihűlni. Tetejét megszórjuk porcukorral és szeleteljük.


2 megjegyzés: