2014. augusztus 25., hétfő

Tökös lepény



Nagyon rossz volt az idő a hétvégén, szinte végig esett az eső, és az idő is lehűlt. Inkább késő őszi idő volt, mint nyár. Kedvem sem volt készíteni, enni pedig kell, így csakis valami nagyon gyorsan összedobható ebéd jöhetett szóba. Végül ezt a zsenge tökből készült lepényt készítettük, mellé pedig foghagymás tejfölt kínáltunk. :)

Hozzávalók 3-4 fő részére:


- 5 tojás
- 1 dl olaj
- 12 dkg liszt
- 1+1/2 tk sütőpor
- 2-3 darab zsenge tök (kb. 50 dkg)
- 10 dkg sárgarépa
- 1 kisebb fej hagyma
- 10 dkg sajt
- só, bors
- 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés:


A tököt megmossuk, végeit levágjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
A sárgarépát megpucoljuk és ugyancsak lereszeljük a nagy lyukú reszelőn.
A hagymát meghámozzuk és felaprítjuk.

A tojásokat felverjük, hozzáadjuk az olajat és elkeverjük. Beleszórjuk a sütőporos lisztet és egyneművé keverjük. Beleforgatjuk a lereszelt zöldségeket, a hagymát és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Végül a reszelt sajtot is beledolgozzuk és sóval, borssal ízesítjük.

Egy 24x29 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát és elsimítjuk.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30-35 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Kockára vágva, hidegen vagy melegen egyaránt tálalhatjuk.
Fokhagymás, fűszerezett tejfölt is lehet kínálni mellé.

Ötelt innen.

4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon érdekes! Isteni finom lehetett!

    Nyilván tennem kell egy próbát :-))))

    VálaszTörlés
  2. Tetszik, ilyen tökös lepényt még nem is láttam. :) Nagyon finom lehet a fokhagymás tejföllel! :)

    VálaszTörlés
  3. Nálunk sem volt jó idő, de ettől a pitétől biztosan jobb kedvem lett volna :)

    VálaszTörlés