2014. szeptember 15., hétfő

Tök krémleves



Egy finom levest hoztam ma.... már annak, aki szereti a tököt. ;) Nagy előnye, hogy nem kell sok minden hozzá és hamar megvan, ami valljuk be, sokat számít ebben a mai világban. Szép a színe, finom az íze és nagyon könnyű leves. :)

Hozzávalók:

- 2-3 közepes zsenge tök (60 dkg)
- 2 kisebb krumpli (kb. 15 dkg)
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 cikk fokhagyma
- 1 l zöldség alaplé (vagy 1 l víz + 1 leveskocka)
- 2-3 ek olaj
- só, bors
- 2 ek tejföl

Elkészítés:

A hagymát és fokhagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd a felhevített olajba megfonnyasztjuk.

Közbe a zsenge tököt megmossuk, szárazra töröljük, végeit levágjuk és félbe vágjuk, majd héjastul kisebb kockákra vágjuk. Ha már nem annyira zsenge a tök, akkor hámozzuk meg és szedjük ki a magját.

A krumplit hámozzuk és mossuk meg, majd ugyancsak kockázzuk fel.

A zöldségkockákat a hagymához adjuk és néhányszor átkeverve, együtt pároljuk 1-2 percig. Ezután felöntjük a forró zöldség alaplével, sóval és borssal ízesítjük, majd födő alatt puhára főzzük.

Ezután levesszük a tűzről és botmixerrel pürésítjük.

A tejfölhöz merünk pár kanál levest, összekavarjuk majd visszacsurgatjuk a leveshez. Összeforraljuk és ha szükséges még ízesítjük sóval, borssal.

Pirított kenyérkockákkal tálaljuk, tetejét apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva.


1 megjegyzés:

  1. Én biztos szeretném, a család többi tagja nem biztos, hogy rajongana érte.

    VálaszTörlés