2014. október 28., kedd

Cinnabon, az amerikai fahéjas csiga


Ez a péksüti már nagyon régen várat magára. Azt hiszem még mielőtt elkezdtem volna blogolni, úgy 3-4 éve mentettem el a receptjét Jade-től. Fogalmam sincs, hogy miért nem készült el eddig, hisz nagyon egyszerűen elkészíthető és brutál finom. :) Én nem is bírtam megvárni míg kihűl, már langymelegen megettem egyet belőle. :D Ahogy a máz ráolvad, és befolyik a tekercsek közé...és harapjuk .... jaj :D ..... feltétlenül próbáljátok ki, nem lehet leírni mennyire finom! :D
Ja, Jade még karamellöntetet is csorgatott a mázra, erre pedig pirított pekándió darabkákat szórt. Ez nálam most elmaradt, de következőkor, mert hamarosan újra elkészül, én is turbózom majd egy kicsit. ;)

Hozzávalók a tésztához:

- 2,5 dl tej
- 3 dkg friss élesztő VAGY 2,5 tk porélesztő
- 10 dkg cukor
- 8 dkg vaj
- csipet só
- 2 tojás
- 55 dkg liszt

Hozzávalók a töltelékhez:

- 8 dkg puha vaj
- 20 dkg barna cukor
- 2,5 ek őrölt fahéj

Hozzávalók a mázhoz:

- 8 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg krémsajt

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

Közben, a tölteléknek való barna cukrot a fahéjjal elkavarjuk. Ne sajnáljuk a fahéjat belőle, nyugodtan tegyük bele a 2,5 evőkanálnyit.

A megkelt tésztát kiborítjuk a dolgozó felületre és óvatosan átgyúrjuk, majd kb. 55x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a vajjal és megszórjuk a fahéjas cukorral, majd a nyújtófával párszor végig megyünk rajta. Hosszabb oldalától kezdve szorosan feltekerjük, mint a bejglit.
Egy vastagabb cérnaszállal 4 cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapíros tepsire fektetjük a tekercseket. 30 percet pihentetjük, majd előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.

(A recept szerint nem kell lekenni tojássárgával a csigákat mielőtt a sütőbe kerülnek, de mivel nekem a sütőm nem a legjobb és nagyon fakó lesz minden kelt tészta, ha nem kenem le, ezért 1 tojássárgát elkevertem 1 tk tejjel, és ezzel kentem le a csigák tetejét. Természetesen ez elhagyható, a máz úgy is bevonja szinte teljesen a csigát.)

Amíg a csigák sülnek, elkészítjük a mázat, amihez a vajat a cukorral egy villával egyneművé keverjük, majd a krémsajtot is hozzáadva a mixerrel krémesre keverjük.

A sütőből kivett, még forró csigákra 1-1 evőkanálnyi mázat teszünk, majd ahogy olvad befedi az egész csigát és nyomba rá is szárad.

9 megjegyzés:

  1. Okki, nem is kell ecsetelned, mennyire finom, látszik rajta! Én is elfogom készíteni... nem lehet kihagyni:-)
    Jade blogját én is szeretem, kár, hogy nem ír már...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Feltétlenül készíts el, a siker garantált! :)

      Törlés
  2. Ez nagyon finom lehet! És mutatós is!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta! :) Szeretném ezt a csigát, a krémsajtos máz miatt, ugyanakkor fahéjimádó is vagyok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Neked is csak azt tudom mondani, hogy készítsd el, biztosan nem fogod megbánni .... nagyon finom. :)

      Törlés
  4. Válaszok
    1. Természetesen igen! :) Már is úton van az utolsó darab. ;)

      Törlés
  5. Én is nagyon szeretem, mert olyan tökéletes az íze, hogy a turbózás már feleslegesnek is tűnik :)

    VálaszTörlés