2014. december 15., hétfő

Kardamomos-kávés sütemény + VKF! 68. forduló



Semmi képp sem szerettem volna lemaradni a VKF! új fordulójáról, hisz én kértem fel TimCsit a következő forduló háziasszonyi szerepére, de minden igyekezetem ellenére szinte sikerült. Vagyis határidőn belül nem is tudtam közzé tenni az erre a fordulóra szánt sütit, de végül Timcsi volt olyan kedves, hogy egy nap késés ellenére is elfogadta a receptet. Itt is köszönöm, hogy türelmesen megvárta az én bejegyzésem is! :)
Szóval e forduló témája a "Melengető hozzávalók, azaz a késő ősz ízei: szegfűszeg, kardamom, rum, gesztenye, ánizs és a gyömbér." Mindegyik hozzávalót szeretjük, de végül egy nagyon finom kardamomos-kávés süti mellett döntöttem. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, és mégis a díszítésnek köszönhetően szép mutatóssá varázsolhatjuk, szerintem még az ünnepi asztalon is megállná a helyét. :)
Kedves TimCsi, ezzel a sütivel szeretnék jelentkezni a VKF! 68. fordulójára, és köszönöm még egyszer a lehetőséget! :)

Hozzávalók (1 bögre= 2,5 dl):

- 2 bögre liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1,5 ek őrölt kávé
- 1 tk őrölt kardamom
- 1 bögre cukor
- 3 tojás
- 1/2 bögre natúr joghurt
- 1/2 bögre tej
- 1/2 bögre olaj

Díszíteni: - 5 dkg fehércsoki + 1 tk olaj

Elkészítés:

A lisztet keverőtálba szitáljuk és elkeverjük a sütőporral, szódabikarbonáttal, kávéval és kardamommal.

Egy másik tálba habosra keverjük a tojásokat a cukorral, majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókat is (joghurt, tej, olaj). Alaposan elkeverjük, majd a lisztes keverékhez öntjük és egyneművé keverjük.

Kivajazott és lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt őzgerinc/kalács formába öntjük a masszát, és előmelegített sütőben 180 fokon 40-45 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát!

Vízgőz fölött felolvasztjuk a fehércsokoládét az olajjal, majd egy zacskóba töltjük. Kis lyukat vágunk a zacskó sarkán és díszítjük a kihűlt süti tetejét.

Forrás innen.

1 megjegyzés:

  1. Micsoda finomságot készítettél ismételten, tetszik ez a kalács! :)

    VálaszTörlés