2014. december 9., kedd

Lenmagos zsemle + Blogkóstoló 20. forduló



Elfogyott a kenyerünk, kint zuhogott az eső (ahelyett, hogy szépen havazna :( ), így kizárt volt, hogy boltba megyünk kenyérért. Eszembe jutott, hogy Áginál láttam lenmagos zsemléket, és ha úgyis Tőle kell blogkóstoljak, akkor két legyet ütők egy csapással: lesz kenyérféleségünk és a blogkostoló ezen fordulóját is teljesítettem. ;) Amúgy érdemes nézelődni Áginál, mert nagyon sok finomság van nála, biztosan mindenki talál majd kedvére valót. :)
Ági, köszönjük ennek a finom zsemlének a receptét, és a többi finomságot is ami még várat magára elkészíteni. :)
A "Serpenyő Virtuóz" blog íróinkat, a mostani forduló házigazdájának pedig köszönöm a kisorsolt blogot és a játékot. Sok sikert az összefoglaló megírásához! :)

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 3 ek burgonyapehely
- 2 dl langyos víz
- 2 dl langyos tej
- 3 ek olaj
- 3 ek lenmag

+ kevés olaj

Lekenni tetejét: - 2-3 ek tej

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a lenmag kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, hozzáadjuk a lenmagot is, és ha jól beledolgozta a gép és szép egynemű a tészta, lezárjuk a gépet. Kiborítjuk egy enyhén olajozott felületre, cipót formálunk belőle, és tetejét lekenjük egy kevés olajjal. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és duplájára kelesztjük.

A kézzel való dagasztás menetét elolvashatjátok Áginál.

A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket óvatosan átgyúrjuk, majd megformázzuk a zsemléket. Letakarjuk és 10 percet pihentetjük.

Egy kis tepsit (20x30x6 cm), vagy mint az én esetembe egy 24 cm átmérőjű kerek formát kibélelünk sütőpapírral. A zsemlék oldalát megkenjük kevés olajjal, majd a formába rakosgatjuk.

15 percet pihentetjük, majd tetejüket lekenjük tejjel és előmelegített sütőben, 185 fokon kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép zsemléket sütöttél! Ebben a rossz időben szerintem senkinek sincs kedve sehová sem menni.

    VálaszTörlés
  2. Nahát! Micsoda szép zsemlevirágod lett! :D Örülök, hogy nektek is ízlett! ..és köszönöm a kedves szavakat! ♥

    VálaszTörlés