2014. december 2., kedd

Mézeskalács Adventi naptár (2014)



Tavalyhoz hasonlóan, az idén is mézeskalácsból készítettem az adventi naptárt. Míg a tavaly színesre terveztük, az idén csak fehér írókával díszítettem és dobozba kerültek a mézeskalácsok. :) Most is Citromhab receptje alapján készítettem, nem akartam kísérletezni más recepttel, ha már ez úgy is jól bevált. ;)

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 2 tk mézeskalácsfűszer
- 1 tk szódabikarbóna
- 22,5 dkg méz
- 6 dkg vaj
- 1 tojás

Hozzávalók az írókához:

- 1 tojásfehérje
- 1 tk ecet
- kb. 20 dkg porcukor
- 1 tk étkezési keményítő

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat egy nagyobb tálba szitáljuk.

A mézet és vajat összeolvasztjuk, NEM forraljuk, csak addig melegítjük amíg a vaj felolvad.

A lisztes keverék közepébe öntjük az olvasztott mézes vajat, és a villával felvert tojást. Kanállal elkeverjük, majd kézzel összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük 3-4 órára. Én este dolgoztam össze, és másnap reggelig volt a hűtőbe.

A hűtőből kivéve lisztezett dolgozófelületen alaposan átgyúrjuk a tésztát. Nagyon kemény a tészta amikor a hűtőből kivesszük, de pár perc után már elég jól lehet dolgozni vele. Két részre osztjuk a tésztát, majd az egyik darabot egy sütőpapíron kb. 3 mm vastagra nyújtjuk és átemeljük a tepsibe sütőpapírral együtt. Egy kistányért (15 cm-es átmérőjű) sablonnak használva, 2 kört vágunk egy pizzavágó segítségével. Ezek lesznek a doboz alja és teteje. 180 fokon kb. 8-10 perc alatt készre megsütjük.

A másik tésztadarabot lisztezett felületen ugyancsak 3 mm vastagságúra nyújtjuk és 16 darab, kb. 3x7 cm-es téglalapot vágunk belőle.

A leeső részeket összegyúrjuk, majd újból kinyújtjuk és 24 darab tetszőleges formát szaggatunk belőle. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket és 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.

A mézeseket hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt összeállítanának a dobozt, illetve díszítenénk.

Az összeragasztáshoz és díszítéshez írokát használtam.

Az írókához a porcukrot átszitáljuk a keményítővel együtt. A fehérjéhez adjuk az ecetet és egy kanál átszitált porcukrot, majd gépi habverővel habbá verjük, miközben kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot.
Csak annyit porcukrot adjunk hozzá, hogy a massza jó sűrű legyen, de azért még egy kicsit folyós. Akkor megfelelő ha nagyon lassan folyik le a habverőről a hab. Meglehet, hogy nem lesz szükségünk az egész cukorra, ez a tojás méretétől is függ.
Ha elkészült, zacskóba töltjük, elkötjük a felső részét és apró lyukat (1 mm) vágunk a zacskó sarkán.

A figurákat beszámozzuk 1-24-ig, és díszítjük őket.

A doboz aljának szánt körlapra egyesével ráragasztjuk a téglalapokat. Minden egyes téglalap aljára és oldalára rányomunk egy kis írókát, és rátesszük az alapra. Az első két-három darabnál még úgy néz ki, hogy nem áll meg, és mindjárt összedől, de ahogy haladunk előre és kezd száradni a máz, már sokkal könnyebben megy. :)
Ha összeállt a doboz, félretesszük száradni, majd tetszés szerint diszítjük.

9 megjegyzés: