2014. december 17., szerda

Vaníliás Orosz fonat (Treccia russa)





Az Ünnepek előtt egy finom kalácsot hoztam, hátha nektek is megjön a kedvetek az elkészítésére. Én "csak" vaníliás cukorral készítettem, de tölteléknek bármit használhatunk: diót, mákot, fahéjat, gesztenyét, lekvárt .... amit csak szeretnénk. A formázásának köszönhetően egy kicsit különlegesebb, szép mutatós kalács, amit nyugodtan kínálhatunk vendégeinknek, biztosan állítom, hogy nem fogunk szégyent vallani vele. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 55 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- kb. 2,3-2,5 dl tej
- 9 dkg cukor
- 9 dkg vaj
- 2 tojás
- 1/2 citrom reszelt héja
- csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

- 5 dkg vaj
- 4 cs. vaníliás cukor

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej

Elkészíteni:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

A megkelt tésztát enyhén olajozott felületen óvatosan átgyúrjuk, majd 0,5 cm-es vastag téglalappá nyújtjuk.
Egyenletesen rákenjük a puha vajat, majd megszórjuk a vaníliás cukorral. Feltekerjük, mint a bejglit, majd a rúd egyik végéből levágunk egy 5 cm-es tésztadarabot és félretesszük.
A kapott rudat hosszanti irányba félbevágjuk úgy, hogy az egyik vége egybe maradjon. Az egybe hagyott rész is legyen 5 cm hosszú, csakúgy mint a levágott tésztadarab.


Ezután az egybe maradt véget alulról átbújtatjuk a két szál közé úgy hogy majd beletudjuk fonni.


A vágott rétegeket kifele fordítva összefonjuk a szárakat, majd a végébe belefonjuk a levágott tészta darabot is.


Az összefont kalácsot sütőpapírral bélelt nagy kalácsformába (9,5x15x31 cm) tesszük, és letakarva még 30 percig pihentetjük.


Tetejét lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.

A kisült kalácsot a formába, pár percig rácson pihentetjük, majd kiborítjuk és rácsra téve hagyjuk kihűlni.

A kihűlt kalács tetejét enyhén szórjuk meg porcukorral.

Forrás innen.

6 megjegyzés:

  1. Szépséges lett, idáig érzem a vanília illatát....hmmmm... :-)

    VálaszTörlés
  2. Csodás a kalácsod és igen finom lehet! De ilyen számomra bonyolultnak tűnő fonásba inkább most nem is kezdek bele:-))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett a kalácsod, tetszik ez a különleges formázás is :)

    VálaszTörlés
  4. Ó, de finom lehet, és milyen mutatós! Imádom a kalácsot. Ez is biztos nagyon ízlene nekem. :)

    VálaszTörlés
  5. Csodás kalácsot sütöttél!

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörű lett a kalácsod, kicsit irigykedem is :-)

    VálaszTörlés