2014. január 31., péntek

Gyümölcskenyér




Egyszerűen, gyorsan elkészíthető és bármi kerülhet bele ami csak otthon van.
Kitűnő reggelire, uzsonárra  vagy csak úgy ha valami édesre vágynánk. :)
Csigabigétől hoztam a receptet, Ő pedig Erikától blogkóstolta. Nagyon finom volt, köszönjük a receptet. :)

Hozzávalók (1 db 30 cm hosszú formához):

- 2 db tojás
- 10 dkg porcukor
- 0,5 dl tej
- 0,5 dl olaj
- 10 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 10 dkg kandírozott gyümölcs (narancshéj, citromhéj, meggy, dinnye)
- 7 dkg durvára vágott dió
- 4 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük.
A tojások sárgáját a cukorral jól kikeverjük. Ezután hozzáadjuk a tejet két részletbe, majd az olajat, legvégül pedig a sütőporral elkevert lisztet is hozzáadjuk. Egyneművé keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérje habot, az apróra vágott kandírozott gyümölcsöket, diót és csokoládét.

A masszát kivajazott, lisztezett formába öntjük, tetejét elsimítjuk majd 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.

2014. január 29., szerda

Brassói krémes gyümölcslepény


Kati, a Makacska konyhája blog írója, játékot hirdetett 3. blogszülinapja alkalmával, és arra kérte a résztvevőket, hogy készítsenek egy hagyományos erdélyi receptet, vagy egy eredeti Jamie Oliver receptet.
Természetesen egy erdélyi recepten gondolkodtam, átlapoztam pár receptes könyvet, egy kicsit keresgéltem a netten is, majd megtaláltam Klement András: Erdélyország ételei, ízei című könyvét. Letöltöttem, végig nézegettem a recepteket, végül ez az almás lepény mellett döntöttem. Finomnak tűnt és könnyen is elkészíthető, így nem is keresgéltem tovább.

Itt látható az eredeti recept.


Én egy icipicit változtattam rajta, kevesebb cukrot használtam és fahéjjal is megszórtam az almaréteget.
A végeredmény egy nagyon finom almás sütemény, a krém a tetején egy kicsit különlegesebbé teszi az amúgy "egyszerű" almás pitét. Szerintem érdemes kipróbálni, nem fog csalódást okozni az almás sütik kedvelőinek. Nekünk a krém annyira ízlett, hogy biztos más sütiknél is kifogom próbálni. :)


És akkor jöjjön ahogy én készítettem:

Hozzávalók a tésztához:

- 30 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 ek cukor
- csipet só
- 2 dkg friss élesztő
- 0,5 tej
- tejföl, amennyit felvesz (nálam kb. 0,8 dl)

Hozzávalók a krémhez:

- 3 tojás
- 15 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor
- 2 ek liszt
- 2 dl tej
- 3 dl tejföl

+ 2 ek búzadara
+ 60 dkg alma
+ 1 tk őrölt fahéj
+ 1 cs. vanília cukor

Elkészítés:

A lisztet a csipet sóval dolgozófelületre szitáljuk. Elmorzsoljuk benne a vajat, majd a közepébe egy kis fészket alakítunk ki. Beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos tejet. 10-15 percet pihentetjük amíg felfut az élesztő (akkor jó, ha a tetején megjelenik a barnás hab és már jól megnőtt.) Ezután összedolgozzuk annyi tejföllel, hogy egy jól formázható tésztát kapjunk. Kis cipót formálunk belőle, tiszta konyharuhával letakarjuk és 10 percig pihentetjük. Ez azért szükséges, mert utána könnyebb dolgozni a tésztával.

Ezután a tésztát enyhén lisztezett felületen tepsi nagyságúra nyújtjuk. Arra figyeljük, hogy a kinyújtott tészta pár centivel nagyobb legyen mint a tepsi, hogy ha majd belehelyeztük, akkor legyen egy kis pereme is.
Ha kinyújtottuk a tésztát, ráterítjük a kivajazott és lisztezett tepsire és beleigazítjuk. (Én egy 25x35 cm-es tepsit használtam.) Letakarjuk és pihenni hagyjuk, amíg elkészítjük a krémet és felszeleteljük az almát.

Az almákat megmossuk, megpucoljuk és szeletekre vágjuk.

Elkészítjük a krémet: a tojásokat különválasztjuk, majd a fehérjét kemény habbá verjük.
A tojássárgákat a cukrokkal jól kikeverjük.
Egy lábasba elkeverjük a lisztet a tejjel, majd a tejföllel együtt csomómentesre keverjük. Feltesszük a tűzre, és kis lángon addig kevergetjük, amíg besűrűsödik. Ezután levesszük a tűzről és lassan hozzácsurgatjuk a kikavart tojássárgát, majd pár percre vissza tesszük a lángra tovább kavargatva. Legvégül hozzáforgatjuk a tojások fehérjének kemény habját.

A tésztát megszórjuk búzadarával, majd cserépszerűen elhelyezzük rajta az almaszeleteket. Rászórjuk a fahéjjal elkevert vaníliás cukrot és rásimítjuk a főzött krémet.

Előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt szép világosbarnára sütjük. Amikor kivesszük a sütőből egy kicsit rezgős még a krém, de miután teljesen kihűl megkeményedik.

Hűlés után szeleteljük.

2014. január 28., kedd

Ismerjük meg egymást!

Egy újabb játék kering a blogvilágban Szera kezdeményezésével, aminek a lényege, hogy minden blogger, aki beáll a játékba írjon 7 dolgot magáról, majd adja tovább a stafétát újabb 7 bloggernek. Ezáltal egy kicsit jobban megismerhetjük egymást, és talán olyan dolgokat is megtudhatunk egymásról, amelyek nem derülnek ki a blogírás során. :)

A játék szabályok:

1. Linkeld be azt az embert a blogodba, aki kipécézett.
2. Ossz meg magadról hét dolgot, akár különleges, akár hétköznapi.
3. Pécézz ki 7 embert, nevezd meg és linkeld be őket a blogodba.
4. Egy hozzászólásban értesítsd őket a blogjukon, hogy ki lettek pécézve.

Két személytől is kaptam meghívást a játékra, Katalintól, a Katalin-konyhája blog irójától és Markától, a Marka boszikonyhája blog írójától. Lányok, mindeketőtöknek köszönöm hogy rám gondoltatok! :)

És akkor 7 dolog rólam:

1. Szeretek kirándulni, új országokat, kultúrákat megismerni.
2. Kedvenc együttesem a Kelly Family.
3. Szeretek mindent ami kék, és nem piros.
4. Szeretem a kávé ízét, bár kávét sosem iszom.
5. Egyik legmeghatározóbb élmény az életembe az Auschwitz-i múzeum látogatása.
6. Nehezen tudnak felbőszíteni, de ha mégis sikerül, akkor csúnyán kiborulok.
7. Egyik, eddig be nem teljesült vágyam ejtőernyővel kiugrani egy repülőből.

Akiknek továbbadnám a stafétát:

1. Andi - Xsara
2. Csigabige
3. Gionetta
4. Linyah
5. Mézeskalács
6. Süni
7. Vicuska

2014. január 27., hétfő

Gyors tepertős pogácsa



A legutóbbi blogkóstolóra elkészített pogácsa annyira ízlett, hogy újra elkészítettem, igaz most már darált tepertőt is tettem bele és a pirított hagyma sem maradt ki belőle. Viszont a magokat kihagytam ezúttal. Ez a változat is nagyon ízlett, szerintem még elég sokszor elfogom készíteni.

Linyah köszönöm még egyszer az alapreceptet! :)

Hozzávalók:

- 30 dkg liszt
- 1 kk só
- őrölt bors
- 2 csipet cukor
- 1 tk szódabikarbóna
- 10 dkg darált tepertő
- 3 dkg sertészsír
- 1,4 dl tejföl
- 1 fej közepes nagyságú lila hagyma

Lekenni: - kb. 1 ek tejföl

Elkészítés:

A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.

A szódabikarbónával elkevert lisztet, a sóval és cukorral együtt dolgozófelületre szórjuk. Elmorzsoljuk benne a darált tepertőt és a zsírt, megszórjuk kevés borssal, majd a pirított hagymával és tejföllel együtt alaposan összegyúrjuk. Hamar összeáll a tészta, és egy nagyon jó állagú, könnyen formázható tésztát kapunk. Cipót formálunk belőle és 15 percig pihentetjük.

Ezután enyhén lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd tetejét berácsozzuk egy éles kés segítségével. Kiszaggatjuk a pogácsákat (nálam 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval), majd egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.

Tetejüket lekenjük tejföllel majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt kisütjük.


2014. január 25., szombat

Császárzsemle




Amikor megláttam Illéskrisz császárzsemléit, aztán Szofikánál is, sokat nem is vártam és még azon hétvégén elkészítettem én is. Különösen az egyszerűsége fogott meg. Tetszett hogy nem kell sokat foglalkozni a tésztával, nem kell nyújtani, sodorni vagy fonni, nem mintha nem szeretnék a kelt tésztával foglalkozni, csak amikor nincs sok idő készíteni, akkor az ilyen gyorsan megformázható péksüti a nyerő. Így elkészült nálunk is, és igen nagy sikere volt. :)

Köszönjük Krisz! :)

Hozzávalók:

- 40 dkg átszitált liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 0,5 dl tej
- 1,5 dl langyos víz
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- 3 dkg vaj

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot.
Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

Ezután lisztezett felületre borítjuk, lazán átgyúrjuk és 10 egyenlő részre osztjuk.
Egyenként kis gombócokká gömbölyítjük és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk. Amikor az összes zsemle készen van, akkor egy evőkanál segítségével 6 helyen mélyedést ejtünk rajtuk.


Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és még 30 percig pihentetjük. Mikor megkeltek, kevés liszttel megszórjuk a tetejüket.


Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

2014. január 23., csütörtök

Diós brownie torta




Amikor megláttam, még tavaly ősszel, Bibimoni diós brownie-ját, szerelem volt első látásra. Nagyon szeretem a csokis-diós sütiket, így nem volt kérdés, hogy hamarosan elkészítem. Pár hete aztán valami nagyon csokisat kívántunk, így nem is süthettem mást mint ezt diós brownie-t. Közben a férjemmel való megismerkedésünk 10. évfordulója is pont akkora esett, így gondoltam, hogy egy kicsit ünnepibb formába öltöm a már megszokott kocka formába sütött brownie-t. Így kerek formába sütöttem ki és máris meg volt egyben a csokis sütink és tortánk is, és nem utolsó sorba még mutatós is volt. :) Az ízéről pedig többet nem is kell mondani, mint hogy brutál finom. Aki csoki rajongó, annak mindenképpen meg kell kóstolnia! :)

Mónika, köszönet a receptért! :)

Hozzávalók a tésztához:

- 6 dkg dió
- 14 dkg étcsoki
- 10 dkg vaj
- 2 tojás
- 8 dkg (barna)cukor
- 13 dkg liszt
- 1 kk kakaó
- 1 csipet só

Hozzávalók a tetejére:

- 7 dkg étcsoki
- 2 dkg vaj
- 2 dkg dió

Elkészítés:

A diót apróra vágjuk (NEM daráljuk, darabosra hagyjuk) majd egy serpenyőben megpirítjuk.

A vajat, a kisebb darabokra tördelt csokival együtt, egy kisebb lábasba melegíteni kezdjük. Amikor már félig felolvadt, levesszük a tűzről és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad a vaj és csoki, és simára keverjük. Langyosra hűtjük.

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Ha megkóstolnánk, akkor a cukor nem szabad ropogjon, el kellene legyen olvadva.
Ezután kézi habverővel hozzákeverjük a langyosra hűlt vajas-csokis masszát, majd hozzáadjuk a pörkölt diót, legvégül pedig a kakaóval és csipet sóval elkevert lisztet.
Simára elkeverjük, majd kisebb sütőpapíros tepsibe, nálam 20 cm átmerőjű kapcsos torta formában öntjük a masszát.

Előmelegített sütőben  kb. 25 -30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát, vagyis szúrjunk bele egy tűt vagy fogvájót a  tészta közepébe, és ha nem ragad rá a tészta, akkor kész van.

Hagyjuk teljesen kihűlni.

A tetejére a csokit és vajat gözfürdőn megolvasztjuk és simára keverjük.

A csokoládét, 1 evőkanályi kivételével, a sütemény tetejére öntjük és elsimítjuk. Megszórjuk a 3 dkg apróra vágott és megpörkölt dióval, majd a megmaradt csokit rácsurgatjuk.

Megvárjuk míg megdermed a csoki a tetején, majd szeleteljük.


2014. január 22., szerda

Majonézes krumpli


Az a baj a majonézes krumplival, hogy nagyon szeretem és mindig degeszre eszem magam, aztán meg beteg vagyok tőle. Azért is próbálta a majonézt egy kicsit hígítani a joghurttal, talán így nem annyira megerőltető a gyomornak, vagy lehet hogy csak kevesebbet kéne enni és akkor nem lenne semmi gond. :D
Hideg és meleg sültekhez egyaránt kitűnő köret, de akár csak önmagában is nagyon finom.

Hozzávalók:

- 50 dkg krumpli
- 1 lila hagyma
- só, bors

Hozzávalók a majonézhez:

- 1 tojássárgája
- 1 tk mustár
- 1 dl olaj
- 0, 5 dl tejföl vagy natúr joghurt.

Elkészítés:

A krumplit héjában megfőzzük, hagyjuk teljesen kihűlni, majd meghámozzuk és kockákra vágjuk. Enyhén megsózzuk.

A hagymát megtisztítjuk, majd félbe, illetve vékony szeletekre vágjuk.

A majonézhez, a tojássárgát elkavarjuk a mustárral, majd vékony sugárban hozzáöntve az olajat, kikavarjuk. A kész majonézt a tejföllel vagy joghurttal hígítjuk.

Ezután a majonézhez hozzáadjuk a krumplit és hagymát, és óvatosan összeforgatjuk. Egy pici borssal meghintjük, majd sózzuk ízlés szerint.

Hidegen tálaljuk.

2014. január 21., kedd

Tejfölös gombaleves galuskával



Már többször említettem, hogy mennyire szeretem a blogkóstoló virtuális játékot. Olyan blogokat és finomságokat fedezek fel minden alkalommal, amelyek biztos hogy elkerülnék a figyelmemet, ha nem lenne ez a játék.
Ez most is így történt, Hankka blogkóstolta ezt a levest még az előző fordulóban Dinkától és annyira guszta volt mindkettőjüknél, hogy el is mentettem, és az első adott alkalomkor el is készítettem. Mivel én nem szeretem a rozmaring ízét, ezért én kihagytam a levesből, de más minden az került bele és úgy készült, ahogy elő volt írva.
Finom, laktató levest kaptunk és olyan hamar elfogyott, hogy a képen is már csak a maradék látszik. :)

Lányok, köszönjük a leves receptet! :)

Hozzávalók a leveshez:

- kevés olaj
- 2 fej vöröshagyma
- só, pirospaprika, őrölt bors, őrölt kömény, rozmaring (nálam elmaradt)
- 1-2 szál sárgarépa
- 1-2 szál petrezselyemgyökér
- 50 dkg gomba
- 2 gerezd fokhagyma
- kb. 1,5-2 l viz
- 3 dl tejföl
- 1 ek liszt

Hozzávalók a galuskához:

- 1 tojás
- só
- liszt
- 1 ek tej

Elkészítés:

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteltjük. Félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, majd hozzáadjuk a megtisztított és karikára vágott répaféléket. Felöntjük kevés vízzel és visszatesszük a tűzre, majd a só kivételével fűszerezzük és pár percig pirítjuk.
Ezután beletesszük a megtisztított és szeletekre vágott gombát, a zúzott fokhagymát, ízesítjük sóval és tovább pirítjuk.
Pár perc után felöntjük kb. másfél liter vízzel és fedő alatt, kis lángon a zöldségfélék puhulásáig főzzük.

Közben elkészítjük a galuskát, amihez a tojást villával enyhén felverjük, hozzáadunk egy kevés tejet, majd sózzuk és simára kavarjuk annyi liszttel, hogy sűrűbb galuskatésztát kapjunk. A kész levesbe beleszaggatjuk a galuskát, és még pár percig főzzük.

A tejfölben elkeverjük a lisztet, majd hozzáadunk pár kanálnyit a levesből a hőkiegyenlítés miatt, majd visszacsurgatjuk a levesbe, és pár perc alatt összeforraljuk.

Megkóstoljuk és ha szükséges utánaízesítünk, és már tálalhatjuk is.

2014. január 17., péntek

Almás-diós rétes




A múlt hétvégén valami desszert félére vágytunk, de az az igazság, hogy nagyon nem volt kedvem készíteni. Egy kicsit szét néztem, hogy mi is van itthon amiből valamit gyorsan lehetne készíteni. Volt még egy leveles tészta a fagyasztóba, ki is vettem, s már tudtam, hogy almás töltelékkel készítem el. Maradt meg még egy kis dió is az ünnepekről, így az is került bele.
Végül is jó hogy nem voltam túl lusta és elkészítettem, mert finom volt. :)

Hozzávalók:

- 1 csomag fagyasztott leveles tészta (45 dkg)

- 8 dkg darált dió
- 50 dkg lereszelt alma
- 1/2 citrom leve
- 3-4 ek (barna)cukor (vagy ízlés szerint)
- 1 vaníliacukor
- 1 mk fahéj (vagy ízlés szerint)


Lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej

Elkészítés:

A leveles tésztát kivesszük a fagyasztóból, majd szobahőmérsékleten felengedjük.

Közbe elkészítjük a tölteléket. Az almákat megmossuk, szárazra töröljük majd meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük, meglocsoljuk a kifacsart citrom levével, majd hozzáadunk 1-2 evőkanál cukrot és lassú tűznél megdinszteljük. Ezután levesszük a tűzről, rászórjuk a fahéjat, összekavarjuk és hűlni hagyjuk.

A darált diót elkavarjuk 2 ek cukorral és a vaníliacukorral.

Ha már kiengedett a tészta, kitekerjük (én mindig rajta hagyom a csomagolásán, így nem kell alálisztezni), párszor végig megyek rajta a sodrófával, hogy kb. 3-4 mm vastagságú legyen a téglalapunk.

Hosszában, 3 egyforma részre osztjuk a tésztát, kés hátával be is jelölhetjük.
A szélső részeket egy jól vágó késsel, kicsit ferdén, kb. 1 centi vastagon bevagdossuk.

A cukros dió felével megszórjuk a középső, egyben maradt tésztarészt, majd rákanalazzuk a már kihűlt fahéjas almát. Ha túl leves lenne az alma, akkor egy kicsit nyomkodjuk ki. Az almát elsimítjuk, majd a tetejére szórjuk a megmaradt cukros-diós.













                                          A tészta két végét ráhajtjuk a töltelékre, majd a bevágott szélső részeket jobbról-balról felváltva, keresztben egymásra hajtogatjuk, a tölteléket ezzel befedve.














Óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire, tetejét lekenjük a tejjel higított tojássárgával, majd előmelegítet sütőben kb. 25-30 perc aranybarnára sütjük.

Ha kihűlt, megszórjuk kevés porcukorral és szeleteljük.


2014. január 15., szerda

Diós háromszögek baracklekvárral


Néhány nap múlva kicsinosítjuk magunkat és tiszteletünket tesszük fromJuci virtuális blogszülinapi partiján. És mivel nem illik üres kézzel menni, ezért én arra gondoltam, hogy ezek a baracklekváros diós sütik tökéletes megfelelnek e alkalomhoz, így már el is készültek. :) Kedves fromJuci, ezúton is kívánok boldog első blogszülinapot, leld még sokáig örömöd a blogolásban és örvendeztess minket sok finomsággal még! :)

Az sütemény eredeti receptjét itt találtam, kicsit változtattam rajta, a végeredmény pedig nagyon finom lett. Na, de majd aki ott lesz a zsúron úgy is megkóstolja, és akkor majd ti is meggyőződtök róla. :D

Hozzávalók a tésztához:

- 15 dkg liszt
- 1 csapott tk sütőpor
- 5 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 5 dkg vaj
- 1 tojás

Hozzávalók a feltéthez:

- 25 dkg dió
- 4 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 10 dkg vaj
- 3 ek rum

+ 5-6 evőkanál lekvár (nálam házi baracklekvár)

Elkészítés:

A sütőporral elkevert lisztet a cukrokkal elkeverjük. A vajat elmorzsoljuk benne, majd a tojással együtt gyorsan összedolgozzuk.
A tésztacipót folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.

Közben a diót ledaráljuk, elkeverjük a cukrokkal és elmorzsoljuk a kockákra vágott vajjal, majd a rumot is rálocsoljuk.

Ezután, a hűtőből kivett tésztát egy sütőpapíron tepsi nagyságúra nyújtjuk (kb. 0,5 cm vastagságú legyen). Ha netán ragadna a tészta a nyújtófához, szórjuk meg a tetejét egy kis liszttel.

A kinyújtott tésztát, a sütőpapírral együtt átemeljük a tepsibe és kicsit megigazítjuk, hogy mindenhol egyenletes legyen. A tésztát megkenjük a lekvárral, majd ráhalmozzuk a diós-vajas masszát és egy vizes kanál hátával egy kicsit elsimítjuk.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
A kihűlt tésztát 5x5 cm-es kockákra vágjuk majd ezeket még átlósan megfelezzük.


2014. január 13., hétfő

Tojás és élesztő nélküli pogácsa + Blogkóstoló 14. forduló



Csak jókat tudok mondani erről a pogácsáról. Amilyen egyszerűen és gyorsan összedobható, épp annyira finom is. Ha elkészítitek, csakis dupla adaggal próbálkozzatok, mert ez a tepsinyi adag pogácsa nagyon hamar elfogy, nagyon eteti magát. A recept Linyahtól származik, az újabb blogkóstoló háziasszonyától, ki volt olyan kedves hogy saját blogját sorsolta nekem. :) Elég rég követem a blogot, volt is elmentve pár recept tőle, így nem volt olyan nehéz kiválasztani, hogy mit is készítsek el. Szilveszterre való tekintettel esett a választásom erre a pogácsára, és milyen jól tettem, mert hatalmas sikere volt. :)
Amit másképp csináltam, hogy én nem tettem bele hagymát (csupán azért, mert elfelejtettem a nagy készülődésben), és vaj helyett sertészsírt használtam.

Köszönöm a receptet és a játékot kedves Linyah! Sok sikert neked az összefoglalóhoz! :)

Hozzávalók:

- 30 dkg liszt
- 10 dkg sertészsír
- 1,5 dl tejföl
- 1 kk só
- 2 csipet cukor
- 1 csapott kk szódabikarbóna
- 2 ek napraforgómag
- 1 ek szezámmag
- 1 ek lenmag
- 1 ek egész mákszem

Lekenni: - kb. 1 ek tejföl

Szórni:

- kb 1 evőkanálnyi magkeverék (szezámmag, lenmag, egész mákszem)
- pici só

Elkészítés:


A szódabikarbónával elkevert lisztet, a cukorral együtt dolgozófelületre szórjuk. Elmorzsoljuk benne a zsiradékot, majd a tejföllel és magokkal együtt alaposan összegyúrjuk. Hamar összeáll a tészta, és egy nagyon jó állagú, könnyen formázható tésztát kapunk. Cipót formálunk belőle és 15 percig pihentetjük.

Enyhén lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd tetejét berácsozzuk egy éles kés segítségével. Kiszaggatjuk a pogácsákat, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
Tetejüket lekenjük tejföllel és megszórjuk egy kevés magkeverékkel.

180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt kisütjük.


2014. január 10., péntek

Tormás sajttekercsek



Szilveszterkor, a tojáskrémes szendvicsfalatkák mellé, még készítettem pár darab sajttekercset is, így kedvünkre falatozhattunk. Ezek is nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthetőek pár órával fogyasztás előtt, majd tálalásig hideg helyen tárolandók.

Hozzávalók a tormakrémhez:

- 1 tk majonéz
- 1 mk mustár
- 1-2 ek tejföl
- 1-2 tk frissen reszelt torma
- só

Egyéb hozzávalók:

- sajtszeletek
- gépsonka
- piros paprika
- rukkola
- olívabogyó

Elkészítés:

A paprikát hosszúkás csíkokra vágjuk, a sárgarépát megpucoljuk és karikára vágjuk.

A tormakrémhez a hozzávalókat egy tálba simára keverjük, pici sóval izesítjük.

Egy sajtszeletet vékonyan megkenünk tormakrémmel, ráteszünk pár rukolla levelet (vagy salátát, bébispenótot), ráborítunk egy szelet sonkát, majd ezt újra megkenjük vékonyan tormakrémmel. Az egyik, keskenyebb végére teszünk egy csík pirospaprikát, és óvatosan, szorosan feltekerjük. A tekercs két végében fogvájót szúrunk, majd középen kettévágjuk, így pont falatnyi tekercseket kapunk. Olívabogyóval és karikára vágott sárgarépával díszítjük.

2014. január 8., szerda

Tojáskrémes szendvicsfalatkák




Szilveszterre készítettem ezeket a csinos falatkákat, és meg kell mondjam, hogy nem csak mutatósak, de igen finomak is. :)
Egyszerű elkészíteni, lényegében bármit használhatunk hozzá ami otthon van.
Ami nagy előnye, hogy tálalás előtt pár órával már ellehet készíteni, csak arra ügyeljünk, hogy fogyasztásig hideg helyen tároljuk.

Hozzávalók a tojáskrémhez:

- 4 tojás
- 1 tk majonéz
- 1 tk mustár
- 3-4 ek tejföl
- só, bors

További hozzávalók:

- pár szelet kenyér/ kifli/bagett
- sajtszeletek
- gépsonka
- olívabogyó
- sárgarépa
- rukkola/saláta
- piros paprika

Elkészítés:

A tojásokat keményre főzzük, eltávolítjuk a héjukat és megvárjuk míg teljesen kihűlnek. Ezután finomra reszeljük és egy mélyebb tálba simára keverjük a többi hozzávalóval, majd sóval és borssal ízesítjük.
A tejföllel legyünk óvatosak, csak annyit adjunk hozzá, hogy könnyen kenhető krémet kapjunk. Ajánlatos hűtőbe tenni legalább 1 órára fogyasztás előtt, de akár az elkészítés után azonnal is fogyasztható.
A fenti adagból 20 darab 6 cm-es kenyérkarikára való tojáskrém lesz.

Amíg a tojáskrém a hűtőben van, addig előkészítjük a többi hozzávalót.
A kenyérszeletekből egy 6 cm-es pogácsaszaggatóval kis köröket vágunk ki. De akár használhatunk bagettet vagy kiflit, ebben az esetben vágjuk fel szeletekre.
A sajtszeletekből kisebb csillagkiszúróval formákat szaggatunk ki.
A sonkaszeleteket két vagy három csíkra vágjuk.
A sárgarépát megpucoljuk, megmossuk és vékony karikára szeleteljük.
Én kimagozott olívabogyókat használtam, ezeket kettőbe vágtam, párat felszeleteltem.

Ha már a tojáskrém lehűlt akkor elkészítjük a szendvicsfalatkákat.

Egy kenyérkarikára teszünk egy jó teaskanálnyit a tojáskrémből, erre egy-két rukolla levelet, majd sonka vagy szalámi szeletet és a sajtot, esetleg újabb rukkola levelet. Beleszúrunk a közepébe egy fogvályót, majd kedvünk szerint díszítjük a sárgarépa karikákkal, olívabogyóval és paprika kockákkal.

2014. január 7., kedd

Diós, mákos és gesztenyés bejgli




Az elmaradhatatlan Karácsonyi bejgli. :) Minden évben elkészül, nem is tudom elképzelni a Karácsonyt bejgli nélkül.
Az idén, idő hiány miatt, egy kicsit változtattam az eddigi elkészítési módján. Este bedagasztottam a tésztát, éjjelre hűtőbe tettem, és csak másnap reggel sütöttem meg. Ami még változott az idén, hogy a férjem kérésére készítettem egy gesztenyés bejglit is, eddig csak diós és mákos volt. Annyira ízlett neki a gesztenyés bejgli, hogy én csak két vagy három szeletet ettem belőle, a többit mind ő egyes-egyedül ette meg. Kötelező lesz következőkor is a gesztenyés töltelék! :)
Egy újabb módosítás az előzőekhez képest, hogy most grammra pontosan lemértem a tészta súlyát és ugyanannyi tölteléket használtam mindegyik rúdhoz. Egy cipócska 304 gramm volt, így a töltelék súlya is 304 gramm volt.

Hozzávalók a tésztához (4 rúdhoz):

- 60 dkg liszt
- 10 dkg sertészsír
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- csipetnyi só
- 2 tojássárga
- 2 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 1/2 narancs reszelt héja

Hozzávalók a gesztenyés töltelékhez (1 rúdhoz):


- 25 dkg cukrozott gesztenyemassza
- 1 tk rumaroma
- kb. 0,5 dl tej

Hozzávalók a mákos töltelékhez (1 rúdhoz):

- 15 dkg darált mák
- 8 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- kb. 1 dl tej

Hozzávalók a diós töltelékhez (1 rúdhoz):

- 18 dkg darált dió
- 6 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- kb. 0,8 dl tej

+ Lekenni: - 1 tojás

Elkészítés:


A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot. Dagasztás után lezárjuk a gépet, a tésztát 4 egyforma részre osztjuk és mindegyiket megformázzuk kis cipónak. Külön-külön fol-packba csomagoljuk és éjszakára hűtőbe tesszük.

A töltelékeket is ellehet készíteni este, vagy reggel, mielőtt még kivennénk a hűtőből a tésztát.

A gesztenyés tölteléknek, a gesztenyemasszához hozzáadjuk a rumaromát, és elkeverjük annyi tejjel, hogy könnyen kenhető masszát kapjunk.
A diós tölteléknek, a diót elkeverjük a cukrokkal és annyi forró tejet adunk hozzá, hogy jól kenhető legyen, de ne túl híg.
A mákos töltelékkel is így járunk el.

Másnap reggel, enyhén lisztezett felületre borítjuk az első cipót (a többi hűtőbe marad felhasználásig), picit átgyúrjuk, majd kb. 20x30 cm-es, 3 mm vastagságú, téglalappá nyújtjuk.
A tölteléket egyenletesen elosszuk rajta, úgy hogy a széleitől kb. 1 cm maradjon szabadon. A tészta üresen maradt széleit ráhajtjuk a töltelékre majd feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a rudakat, kettőt egy tepsire, távolságot hagyva egymás között.

A tojást szétválasztjuk, a sárgával lekenjük a rudakat hosszában, és 30 percet pihentetjük. Ezután enyhén felvert tojásfehérjével is lekenjük a rudakat, de most keresztbe és újabb 20 percig pihentetjük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a bejglik oldalát megszurkáljuk egy hústűvel, és kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.


2014. január 6., hétfő

Mézes kókuszkocka



Van már egy kókuszkocka recept a blogon, de az sima piskótatésztából készült, sőt már kókuszkocka tortát is készítettem, annyira szeretjük ezt a sütit. Az idén Karácsonyra (vagy már tavaly) a mézes változatát készítettem el, hogy ez se maradjon ki a sorból. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 40 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 1 cs. vanília cukor
- 10 dkg vaj
- 3 ek méz
- 1 tk sütőpor
- 1 tojás
- 2,5 dl tej

Hozzávalók a mázhoz:

- 20 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 0,5 dl tej
- 1 tk rumaroma
- 4 dkg kakaópor

+ Hempergetéshez: - kb. 15 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

A cukrokat a vajjal kikeverjük jó habosra, majd a mézet és tojást is hozzáadva tovább habosítjuk. Hozzáöntjük a tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet több részletben hozzá keverjük.
Egy közepes nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a masszát beleöntjük. Tetejét elsimítjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!

Miután kihűlt, vágjuk kockára.

A kókuszreszeléket egy lapos tálra szórjuk.
A máznak valókat egy lábasba összekeverjük, majd lassú tűzön, folyamatosan keverve éppen csak összeforraljuk (amíg a vaj elolvad). Lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a rumaromát.

A tészta kockákat belemártogatjuk a kakaómázba, egy kicsit lecsepegtetjük majd beleforgatjuk a kókuszreszelékbe. Előfordulhat, hogy a máz kihűl és túl sűrű lesz, ekkor melegítsük fel újra és adjunk hozzá 1-2 ek tejet.

A kókuszba forgatott kockákat tálcára rakosgatjuk és megvárjuk amíg egészen megszárad.


2014. január 2., csütörtök

Almás-diós kekszgolyó



Az idén (vagyis már a tavaly :P) időhiány miatt megpróbáltam gyorsan elkészíthető édességeket készíteni az Ünnepekre, olyat amit akár este haza érve, fáradtan is ellehet készíteni, de azért pár napig eláll. Ilyen ez a kekszgolyó is, és meglepetésemre nagyon finom is lett. :)

Hozzávalók kb. 32 darabhoz:

- 30 dkg reszelt alma
- 25 dkg darált keksz
- 10 dkg darált dió
- 5 dkg porcukor
- fahéj, ízlés szerint

+ Hempergetéshez: -  darált dió + kevés porcukor

Elkészítés:

A kekszet és diót ledaráljuk.

Az álmát megpucoljuk és finomra reszeljük.

Egy tálba tesszük az összes hozzávalót és összedolgozzuk,  fahéjjal ízesítjük. Egy könnyen formálható masszát kell kapjunk. Ha nagyon leves az alma, akkor még adhatunk hozzá kevés darált kekszet. Aki édesebb szájú az tehet még több porcukrot bele.

Golyókat formálunk belőle és beleforgatjuk kevés porcukorral elkevert darált dióba. Hidegre tesszük fogyasztásig.

Ebből az adagból 32 darab, 18 grammos golyó lett.